Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Volyně dorazila nová Scania, pro hasiče ji vyrobila firma Kobit THZ

V sobotu 5. září 2023 tamní jednotka sboru dobrovolných hasičů slavnostně převzala do užívání novou cisternovou automobilovou stříkačku Scania od firmy Kobit – THZ. S financováním Scanie za 7 982 975 korun včetně DPH pomohla 2,5 miliony korun dotace Ministerstva vnitra ČR z programu Dotace pro jednotky SDH obcí a 1,5 milionu přidal Jihočeský kraj.

Slavnostní předání a žehnání vozu se uskutečnilo na náměstí ve Volyni. Klíče od cisterny byly symbolicky předány starostou města Volyně Ing. Martinem Červeným do rukou velitele JSDHO Volyně Petra Šimáka . Žehnání se ujal místní páter Jan Loffelmann.

Podvozek

Základem pro stavbu vozu se stalo dvounápravové šasi P440 s pevným pohonem 4×4 . Třináctilitrový přeplňovaný šestiválec DC 13 disponuje výkonem 324 kW, spřažen je s automatizovanou převodovkou se systém Opticruise a retardérem. Motor je vybaven elektrickým předehřevem.

Velitel má k dispozici výjezdový tablet, v zorném poli strojníka je displej infotainmentu s integrovaným výstupem ze zadní couvací kamery a přehled o provozu nástavby. Pro spojení slouží digitální vozidlová radiostanice.

V opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány dýchací přístroje, mezi nimi najdeme náhradní tlakové láhve. Osvětlení kabiny lze volit ve dvou režimech svítivosti.

Pro komfort osádky nechybí nezávislé vytápění a klimatizace. O dobíjení a konzervaci akumulátorů se stará sdružení zásuvka Rettbox-air, kterou do vozidla proudí rovněž stlačený vzduch.

V přední části vozu je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN a jištěním proti přetížení. Vůz dokáže brodit klidnou vodou o hloubce až 750 mm.

Nástavba

Karosérie účelové nástavby z produkce Kobit – THZ je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů a je doplněna karosářskými prvky z jiných lehkých materiálů. Na každém boku je trojice schrán krytá hliníkovými roletkami, k čerpadlu v zadní části se přistupuje dveřmi výklopnými nahoru.

Pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár je osazen 24V LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů a krytím IP 44. Osvětlovací stožár je vybaven funkcí samočinného složení do přepravní polohy a to i po uvolnění parkovací brzdy, napájen je z podvozku vozu.

Bezprostřední okolí automobilu osvětlují LED světla na obou bocích a v zadní části, nechybí ani pracovní světlomety např. na držácích bočních zpětných zrcátek.

Scania ve své nádrži z nerezového plechu uveze 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Čerpací zařízení Ruberg je bronzové, jeho jmenovitý výkon je 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Sdílet