Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra hasičů obce Býšť má čtyřroletovou nástavbu, překvapí však pouze manuální převodovkou

Firma THT Polička dodala jednotce sboru dobrovolných hasičů obce Býšť novou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra Terra za 10 176 100 korun včetně DPH. Zářivě červená Tatra v odstínu RAL 3024 nahradí již vysloužilý Mercedes.

Podvozek

Pro stavbu vozu bylo zvoleno dvounápravové šasi T 815–2T5RA3 4×4. Pohání ho vzduchem chlazený vidlicový osmiválec o výkonu 325 kW, převodovka je však bohužel pouze manuálně řazená Tatra 14 TS 210 L, což má negativní dopady na komfort strojníka i bezpečnost jízdy.

Šestimístná kabina je vybavena dvojicí dýchacích přístrojů Auer a čtyřmi přístroji značky Dräger. V opěradlech druhé řady sedadel je vybavena třemi náhradními tlakovými láhvemi.

V šestici dobíjecích úchytů najdeme ruční radiostanice, v dalších šesti ruční svítilny. Vpravo vzadu je k dispozici výsuvná pracovní deska s aretací a LED lampičkou.

Prostor před vozidlem snímá kamera pro záznam jízdy, aktivuje se při nastartování Tatry. V dosahu velitele je pracovní světlomet a výjezdový tablet.

V přední části vozu je kromě asanační lišty namontována i nárazníková lafetová proudnice s nastavitelným průtokem, ovládána je z kabiny automobilu. V podélnících rámu je uchycen elektrický lanový naviják.

Nástavba

Nástavba je vybavena čtyřmi prostory pro uložení požárního příslušenství po stranách, které jsou vybaveny roletkami z lehkého kovu s průběžnými madly. Rozdělena je na tři samostatně upevněné části – přední a zadní se schránami a prostřední s nádrží na hasivo.

Ta je vyrobena z nerezavějící oceli, pojme 4 500 litrů vody a 270 litrů pěnidla.

V zadní skříni karoserie je namontováno požární čerpadlo THT PKA 2000 – 250, které umožňuje zásah při použití nízkého nebo vysokého tlaku, popřípadě kombinovaný provoz. Proti přehřátí je čerpadlo vybaveno automatickým teplotním odlehčovacím ventilem.

Přiměšovací zařízení sestává z proudového přiměšovače, ručně nastavitelné regulační klapky a propojovacího potrubí.

Mezi kabinou a nástavbou najdeme pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár s 24V LED světlomety.

Rozměrné požární příslušenství, s výjimkou přenosného záchranného a zásahového žebříku a trhacího háku, je uloženo ve dvou schránkách na střeše nástavby.

Hygienické prostředky jsou uloženy v pravé zadní skříni na výsuvném prvku.

Sdílet