Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O nové mobilní dieselgenerátory v Jaderné elektrárně Temelín se starají místní hasiči

Dva nové mobilní dieselgenerátory jsou schopny zajistit elektřinu pro chlazení reaktorů v Jaderné elektrárně Temelín. Takový je výsledek zkoušky, během které si temelínští odborníci ověřovali nový záložní prostředek elektrického napájení. Jde o další opatření, které energetici realizovali na základě zátěžových testů Evropské unie.

Prosincový článek jsme aktualizovali o video.

Nákladní tahač, dva přívěsy, desítky metrů elektrických kabelů a třicet odborníků. Tak vypadala zkouška, při které v Temelíně testovali, zda nový mobilní dieselgenerátor umí zajistit elektřinu pro čerpadlo určené k doplňování vody do reaktoru.

Z jednoho ze čtyř stojanů ukrytých v přívěsu hasiči odvíjejí třetinu ze stopadesátime­trového kabelu. Jeden z techniků otevírá nouzový vchod do kontrolovaného pásma kolem reaktoru. Pracovník radiační ochrany rozdává dozimetry čtyřem hasičům a několika dalším odborníkům.

Úkolem této skupiny je propojit čerpadlo s mobilním dieselgenerátorem, který zajistí jeho napájení.

představuje hlavní úkol Radek Vymazal, velitel temelínských ha­sičů

Vše trvá několik desítek minut. I když čas tentokrát nehraje roli.

Dva mobilní dieselgenerátory máme k dispozici teprve od listopadu. Teď je vůbec poprvé propojujeme s čerpadlem a přitom se soustředíme hlavně na správné provedení všech činností

říká k významu zkoušky Eduard Pudil z útvaru Centrální inženýring ČEZ

V Temelíně jde už o dvanáctý způsob zajištění dodávek elektřiny pro důležité systémy elektrárny. Výhodou mobilních dieselgenerátorů je jejich variabilní použití. Nejsou totiž napojeny na stávající rozvody elektřiny. Mají až šest set metrů vlastních kabelů, pomocí kterých lze diesegenerátory připojovat k důležitému zařízení. Chlazení reaktoru má však vždy prioritu.

Pokud ale napájení čerpadla pro doplňování vody do reaktoru zajistíme z jiného zdroje, lze mobilní dieselgenerátory využít například k získání elektřiny pro řídicí systémy elektrárny. Čím více důležitých systémů budeme mít pod elektrickým napětím, tím snadnější je řešení mimořádné události.

vysvětluje Pudil význam velkého počtu nezávislých zdrojů elektrického napájení

Zkouška probíhala na druhém bloku a na jeho provoz neměla vliv. Operátoři zkoušené čerpadlo oddělili od provozované technologie. Díky tomu bylo možno naostro si vyzkoušet start a provoz čerpadla z alternativního zdroje elektrického napájení.

Přečtěte siHasiči v Jaderné elektrárně Dukovany disponují jedinečným hadicovým automobilem na podvozku Econic

Oba nové mobilní agregáty jsou umístěny na vlastním podvozku. Součástí každého je kabelový vůz, kde se na čtyřech stojanech ukrývají kabely o délce 600 metrů. Výkon jednoho motoru je 350 kW a odpovídá přibližně čtyřem osobním automobilům. Hodinově si vezme přibližně 80 litrů, přičemž z vlastní nádrže vydrží v provozu osm hodin.

Pak je možno naftu doplňovat z externích nádrží. Elektrárna má nyní k dispozici celkem 18 dieselgenerátorů o celkovém společném výkonu 41,4 MW. Vedle dvou dieselgenerátorů v Temelíně pořídila společnost ČEZ další čtyři pro Dukovany. Dohromady investice vyšla na 15 miliónů korun.

Opatření přijatá na základě zátěžových testů EU jsou obsažena v Programu zvyšování bezpečnosti elektrárny. Od roku 2011 elektrárna dokončila tři desítky opatření. Letos například byla seizmicky zodolněna hasičská stanice, nakoupena hasičská technika nebo byly doplněny dva záložní způsoby elektrického napájení. Pokračovaly práce na zvýšení kapacity zařízení na likvidaci vodíku v kontejnmentu.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín
Sdílet