Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v části rodinného domu v Tísku vznikl od svíček a vyžádal si dvě zraněné osoby

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v obci Tísek (okres Nový Jičín) u požáru v rodinném domku. Požár od několika zapálených svíček si vyžádal dvě zraněné osoby – ženu s popáleninami odvezl vrtulník, muž skončil na pozorování v nemocnici. Předběžná škoda byla odhadnuta na půl milionu korun.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno ve středu krátce před půl druhou odpoledne. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Bílovci, společně s ní tři jednotky sboru dobrovolných hasičů – Tísek, Bílovec a Slatina.

Hořelo v jednom pokoji a části chodby, kouř se dostal i do dalších částí přízemí rodinného domku. Hasiči dostali oheň pod kontrolu během několika minut, kdy odtud zachránili ženu v bezvědomí a s popáleninami. Muž se silně nadýchal kouře.

Po ošetření v sanitce hasiči přenesli ženu na nosítkách do vrtulníku Letecké záchranné služby a ten ji dopravil do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Padesátiletá žena byla z místa požáru vynesena hasiči. V okamžiku, kdy si ji do péče přebírali záchranáři, byla v bezvědomí. Během ošetřování se začala probírat k vědomí a reagovala na oslovení. Prvotní lékařské vyšetření ukázalo popáleniny okolo patnácti procent tělního povrchu, symptomy svědčily také pro popálení dýchacích cest a vyloučit nebylo možno ani intoxikaci zplodinami hoření. Pacientka byla uvedena do umělého spánku a převedena na umělou plicní ventilaci. Záchranáři pro podávání léků zajistili vstup do kostní dřeně a také ošetření popálených ploch. Postižená byla poté, co posádky ZZS provedly život zachraňující úkony a další nezbytné ošetření, leteckými záchranáři šetrně přepravena do ostravské Fakultní nemocnice. Předána byla do péče tamních specialistů.

ZZS ošetřovala rovněž dvaapadesátiletého muže, který se nadýchal zplodin hoření. Byl při vědomí a s posádkou záchranářů komunikoval. Po poskytnutí první odborné pomoci jej posádka rychlé zdravotnické pomoci transportovala na interní ambulanci nemocnice v Bílovci.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet