Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Britské rukavice Glowman přinesly hasičům zajímavé prvky pro snadnější práci a komfort při používání

Šest měsíců jsme testovali britské pracovní rukavice Glowman, které se svým zpracováním, koncepcí a kvalitou řadí mezi absolutní špičku.

Rukavice jsou na ruce velmi příjemné. Materiál je kvalitní a pružný, což umožňuje dlouhodobé používání. Švy ve vnitřní části nejsou cítit. Jemný materiál rukavic Glowman, zajišťující komfort nošení, je vykoupen nasákavostí. Je tedy nutné je po každém použití po kontaktu s vodou vysušit. Prvky, které zjemňují nošení v oblasti mezi prsty, mají tendenci se špinit.

Zajímavostí těchto rukavic je diodové světlo, umístěné na hřbetní části palce. V praxi jsme ho tedy vyzkoušeli a zdá se být pro osvětlení prostoru rukou více než dostatečné. „Volné“ ruce se například vyšetřovateli požáru hodí, zejména při detailním zkoumání vzorků ve zhoršených světelných podmínkách.

Během testování jsme se ale setkávali s občasným selhávání vypínače. V procentuálním vyjádření se jednalo o selhání asi v 10 %. Přestože dioda na rukavicích velmi dobře svítí, je například pro vyšetřovatele její rozptyl světla širší, než bychom ocenili. Některým vyšetřovatelům nevyhovovala druhá poloha spínače, která diodu rozblikala. Světlo se totiž vypíná dvěma stisky.

Samotný zdroj světla je umístěn na hřbetu rukavice v praktické kapse. V prvních fázích testování jsme ho na ruce cítili, časem si zvyknete a nepřekáží. Dalším zajímavým prvkem je pásek kolem zápěstí z odolné gumy. Suchý zip se zdá být trvanlivý a pevný. Praktické řešení, které se lehce ovládá i v rukavici.

Celkové zpracování rukavic Glowman je na vysoké úrovni. Kvalitou se řadí na absolutní špičku. Rukavice splňují normu EN 388. Zejména komfort nošení a výborné úchopové vlastnosti jsou výraznou předností od běžných zásahových nebo technických rukavic, které jsme měli možnost v minulosti testovat. Ocenili jsme je zejména při úchopu drobných nebo velmi jemných materiálů, jako jsou zuhelnatělé vzorky nebo drobné kousky elektrosoučástek či elektroinstalace.

Standardy pro rukavice: Norma EN 388: 2003
Tato norma se vztahuje na všechny typy ochranných rukavic ohledně fyzického i mechanického poškození způsobeného oděrem, pořezáním, propíchnutím a protržením. Ochrana proti mechanickým rizikům je značena piktogramem, který je následován čtyřmi číslicemi (úrovně výkonu), z nichž každá představuje výkon v testu proti specifickému riziku.

Rukavice Glowman byly mezi vyšetřovateli příčin vzniku požárů velmi kladně hodnoceny a mohou se stát součástí jejich výstroje, která výrazně ulehčí práci při ohledání místa vzniku požáru.

Výrobek do České republiky dováží firma J. T. K., s.r.o. za cenu 1.225 bez DPH. Rukavice je možné objednat ve velkoobchodní distribuci na emailu jtk@jtk.cz

Sdílet
Přiložené soubory
Dirty Rigger Brochure (compressed).pdf zobrazit online PDF 8 MB