Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Hradce nad Moravicí, Pusté Polomi a Jakubčovic nacvičovali ve Vítkovicích zásah při požáru

Z uzavřených dveří strážního domku unikají obláčky tmavého kouře, hasiči chystají zavodněný proud od cisterny a v dýchacích přístrojích se první čtyřčlenné družstvo chystá ke vstupu do objektu. Hlavy dolů, otevřít dveře a z domku se vyvalí kouř.

Místnosti jsou zakouřeny téměř až k zemi, hasiči vstupují dovnitř a po chvíli se dostávají k ohnisku požáru v zadní místnosti domku. Plameny se plazí po stropu místnosti, termokamera ukazuje pod stropem téměř 600°C a hasiči pouští vodní clonu k ochlazení místnosti. Vždy v krátkých intervalech ať nevznikne příliš mnoho páry. Plameny tmavnou a je čas na úplné dohašení požáru. Plný proud po chvíli likviduje poslední plameny v místnosti. A venku před domem se už chystá další družstvo…

Tentokrát hasiči nezachraňovali životy ani majetek, ale měli možnost provádět výcvik v reálných podmínkách požáru. Výcvik se uskutečnil v Ostravě v dolní oblasti Vítkovic společně s jednotkami z Jakubčovic a Pusté Polomi.

Uvedený scénář se opakuje ještě třikrát a pak se přesunujeme na průmyslovou halu, kde nás ve druhém podlaží čeká průzkum rozsáhlého prostoru, tentokrát zakouřeného až k zemi. Výcvik pomalu končí, provádíme závěrečný průzkum objektů a jednotka se vrací zpět na svou základnu. Tady nás čekají ještě další tři hodiny práce, než se vše vyčistí, vypere a případně opraví.

Celá akce se mohla uskutečnit díky JSDH Pustá Polom, která výcvik zorganizovala, poděkování patří také HZS ÚO Opava za zapůjčení většího počtu náhradních tlakových lahví do dýchacích přístrojů a díky patří také panu Karlu Vlčkovi majiteli pily v Hradci nad Moravicí za poskytnutí dostatečného množství paliva a Peteru Soósovi za perfektní fotodokumentaci celého výcviku. Samozřejmě by se akce nemohla konat bez povolení zřizovatele jednotky tedy MÚ Hradec nad Moravicí.

Tomáš Rozehnal
Velitel JPO II/1-D.Z Hradec nad Moravicí

Foto: Peter Soós
Sdílet