Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru vybydleného domu v Čeperce na Pardubicku byli v ohrožení samotní hasiči

Čtyři jednotky hasičů (profesionální z Pardubic a dobrovolné z Čeperky, Opatovic nad Labem a Starých Ždánic) zasahovaly u požáru vybydleného rodinného domu v Čeperce na Pardubicku. Dům obývali pouze bezdomovci. Pohyb v objektu byl pro hasiče velmi nebezpečný, protože střecha byla velmi nestabilní a hrozilo i zřícení celé stavby.

Požár hasiči dostali pod kontrolu 38 minut od ohlášení události na operační a informační středisko hasičů. Hasiči k hašení použili výškovou techniku a speciální automobil se zařízením Cobra (zařízení Cobra je schopné pomocí vysokotlakého proudu vody s abrazivem proříznout jakoukoliv konstrukci. Pro toto zařízení není problém proříznout betonovou skruž, silnostěnný plech nebo dřevěnou desku. Zařízení lze využít při hašení požárů bytů, kde proud vody prořízne do místnosti otvor o poloměru cca 2 mm a tímto otvorem se do místnosti vpraví voda roztříštěná na miniaturní kapičky, které s minimální spotřebou vody požár uhasí).

Pomocí traktoru hasiči nakonec strhli střešní konstrukci a dohasili všechna ohniska. Zlikvidovat požár se hasičům podařilo po 3 hodinách. Dle slov vyšetřovatele hasičů si bezdomovci měli rozdělat oheň za pomoci benzinu. Následoval výbuch a poté plameny šlehaly z oken. Škoda byla předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun. Uchránit se hasičům podařilo majetek na sousedním domě ve výši 2 miliony korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet