Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bílovečtí profesionální hasiči mají nové sídlo, integrované výjezdové centrum sdílí se zdravotníky

V pondělí 13. dubna 2015 dopoledne proběhlo v Bílovci slavnostní otevření nového Integrovaného výjezdového centra. Budova, která vznikla přestavbou někdejšího záložního velitelského stanoviště, poskytuje prostor pro stanici hasičského záchranného sboru typu P1 a výjezdové stanoviště zdravotnické posádky záchranné služby.

Výjezdové garáže

Samotné vybudování centra vyšlo na přibližně 29 milionů korun. Téměř dvě třetiny částky šly z dotace Moravskoslezského kraje, třetina ze státního rozpočtu. Na financování výstavby se podílely také obce v hasebním obvodu bílovecké stanice HZS MSK, a to zhruba částkou 600 tisíc korun.

Otevřením nového integrovaného výjezdového centra v Bílovci pokračujeme v úspěšném konceptu společných výjezdových center složek integrovaného záchranného systému, který je na území Moravskoslezského kraje realizován více než dvacet let a prokazatelně přináší kvalitnější služby občanům za nižších provozních nákladů. Pracoviště v Bílovci umožňuje profesionálním hasičům i záchranářům snazší operativní spolupráci, která garantuje co nejkratší dojezd tam, kde je potřeba. Nové centrum poskytuje složkám záchranného systému komfortní technické a sociální zázemí a svou strategickou polohou garantuje zkrácení zásahových časů hasičů i záchranářů v oblasti Bílovecka,

uvedl první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka.

Server POŽÁRY.cz již v prosinci 2014 informoval o přestěhování jednotky HZS Moravskoslezského kraje do nového objektu a vzniku posádky Zdravotnické záchranné služby v Bílovci. Pondělním slavnostním otevřením tak končí jakýsi zkušební provoz celého Integrovaného bezpečnostního centra.

Nová stanice přináší řadu výhod – je mimo centrum města a tamní dopravní ruch, rovněž výjezd z objektu není realizován přímo z vrat na hlavní silnici. Hasiči mají k dispozici mnohem více prostoru pro výcvik, vybavení, údržbu i samotná vozidla – například automobilová plošina, která je standardem na každé stanici HZS Moravskoslezského kraje, se do původního objektu vůbec nevešla.

Situace umístění stanice HZS MSK, včetně podmínek pro činnost jednotky hasičů, byla dlouhodobě nevyhovující. K řešení této skutečnosti výrazně přispěl zejména Moravskoslezský kraj, a následně i MV-GŘ HZS ČR, kdy se podařilo po etapách zabezpečit rekonstrukci bývalého skladu civilní ochrany a přebudovat ho na moderní integrované výjezdové centrum, kde jsou dnes dislokovány složky HZS MSK a ZZS MSK. Do budoucna se předpokládá rozšíření tohoto centra ještě o PČR MSK.

V současné době jednotka HZS MSK, dislokovaná na stanici v Bílovci, zabezpečuje mimo svého hasebního obvodu i podstatnou část dálnice D1, včetně toho, že slouží i jako posilová jednotka pro tunel Klimkovice. Realizace IVC Bílovec umožnila kromě umístění stávající techniky i dislokaci plošiny PP-27, jež v tomto hasebním obvodu chyběla. Samozřejmě zázemí pro činnost jednotky je nesrovnatelné s původním umístěním v centru Bílovce, nicméně i tato bude využita pro účely požární ochrany, stane se totiž trvalým zázemím celé jednotky sboru dobrovolných hasičů v Bílovci.“

prohlásil zástupce krajského ředitele HZS Moravskoslezského kraje plk. Vladimír Vlček.

Blíže to má jednotka na dálnici D1 a do klimkovického tunelu. V původní budově v centru města zůstala jednotka dobrovolných hasičů. Profesionálové tam sídlili od roku 1985.

Hasiči se v průběhu roku 2015 dočkají obměny veškeré techniky. Už nyní mají v Bílovci nový velitelský automobil Škoda Yeti, do výsluhy odejde i jejich Mercedes Benz Atego, který bude nahrazen Tatrou Terrno, namísto CAS 32 T815 zaparkuje v garážích CAS 30 Tatra 815–7 a plošinu nahradí modernější verze.

Otevření integrovaného výjezdového centra výrazně zvýšilo bezpečnost občanů Bílovce. Věřím, že spolupráce s Moravskoslezským krajem a dalšími složkami IZS bude pro město a občany přínosné,

uvedl starosta Bílovce Pavel Mrva.

Stanoviště zdravotnické záchranné služby bylo do Bílovce přesunuto z Fulneku. Tam byla nově zřízena výjezdová skupina rychlé lékařské pomoci v mnohem flexibilnějším, tzv. setkávacím systému rendez-vous.

Tímto přesunem se nám podařilo zlepšit obslužnost především přilehlých obcí, jež byla na hranici limitu dostupnosti pozemními výjezdovými skupinami. Ale nejen to. Díky dostavbě všech exitů a přístupových komunikací byl zmíněným krokem získán také výhodnější přístup a nájezd na část dálnice D1. Můžeme tak mnohem efektivněji a rychleji zasahovat také u nehod na této páteřní komunikaci,

řekl nám ředitel ZZS Moravskoslezského kraje MUDr. Roman Gřegoř.

Sdílet