Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

SOUHRN: Česko potrápil silný vítr, desítky výjezdů zaměstnávají hasiče ve všech krajích

Desítky výjezdů především k odstraňování spadlých stromů a větví na silnici a provizornímu upevňování uvolněných plechů na střechách evidují profesionální a dobrovolní hasiči po celé zemi. Počasí má vliv i na dopravní nehody.

Líšná

Za sobotu 10. ledna vyjeli hasiči v České republice k 1349 mimořádným událostem, z čehož bylo 1203 případů technické pomoci. Průměrně hasiči poskytují denně technickou pomoc ve 154 případech. Tuto sobotu byly hasičské statistiky překročeny skoro 8 krát. Již ve 13:00 hodin evidovalo operační a informační středisko MV-GŘ HZS ČR 275 technických zásahů, v 18:00 hodin se statistika zastavila na čísle 684, k 20. hodině vyjeli hasiči k technických zásahům 811 krát a ve 22:00 hodin bylo technických zásahů již 975. Nejvíce vyjížděli pomáhat hasiči ve Středočeském kraji, Jihočeském kraji, Plzeňském kraji, Ústeckém kraji a Kraji Vysočina. V průběhu dne 11. 1. 2015 do 07,00 hodin přibylo v České republice dalších 78 technických zásahů.

Zvýšené množství technických výjezdů bylo způsobeno zejména povětrnostní situací, zvýšenou srážkovou činností, táním sněhové pokrývky a vzestupem hladiny řek zejména na Vydře, Otavě a Sázavě. K typickým výjezdům sobotního dne patřilo odstraňování spadaných nebo nebezpečných větví i celých stromů, odstraňování uvolněných plechů a reklamních tabulí, upevňování uvolněné střešní krytiny, čistění koryt vodních toků a odčerpávání vody.

Ing. Michaela Franclová
Pracovník vztahů k veřejnosti, organizační oddělení
MV – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Královéhradecký kraj

Sobota 10. ledna 2015 Více jak osm desítek událostí v souvislosti se silným větrem a deštěm zaznamenali hasiči v Královéhradeckém kraji od soboty 10. ledna do neděle 11. ledna 2015 do 18.00 hodiny. Na většině míst v kraji silný nárazový vítr vyvracel a lámal stromy a větve. Na několika místech došlo k uvolnění střešních krytin a problémy způsobila také voda.

Hradecko
Profesionální a dobrovolní hasiči okresu Hradec Králové zasahovali u více jak 20 události. V hradeckých městských částí i okolních obcích likvidovali hlavně popadané stromy, které zablokovaly silnice. V ulici Zámeček v Hradci Králové poryv větru v sobotu večer vyvrátil strom, který spadl na kůlnu u rodinného domu. Hasiči museli kmen rozřezat a odklidit. Nikdo nebyl zraněn.

V neděli odpoledne byli hasiči povoláni do chatové oblasti mezi Krňovicemi a Štěnkovem, kde nebezpečně stoupla voda po dešťových srážkách. Hasiči na člunech zkontrolovali oblast, dva lidi se zvířaty evakuovali, dalších devatenáct chatařů zůstalo na místě.

Dne 11. ledna 2015 v podvečer byli hasiči přivoláni do Blešna, kde voda zaplavila louku. Na ní zůstalo ve vodě uvězněno zhruba patnáct koní. Tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Hradce Králové v suchých oblecích do vody a na člunech ještě v tuto chvíli pomáhají zvířatům z vody.

Trutnovsko
Na Trutnovsku hasiči zasahovali také u více jak 20 událostí v souvislosti s větrem a deštěm. Silný vítr vyvrátil stromy a polámal větve, které skončily na silnicích mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem, u Třebihoště, Horní Brusnice, Čermné, Studence, Pilníkova nebo Nových Kocbeřích. Ve Vrchlabí voda z poškozené kanalizace zaplavila vozovku a částečně i přízemí obytného domu. Hasiči museli vodu odčerpat.

Rychnovsko
Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Rychnovska zasahovaly u osmnácti událostí. Kromě odstraňování popadaných stromů a větví ze silnic mezi Týništěm nad Orlicí a Petrovicemi, v Olešnici v Orlických horách, Lípě nad Orlicí, Polomu, Javornici, Záhornici, Pěčíně nebo Ohnišově také čistili jez v Kostelci nad Orlicí, kde kmen stromu bránil průtoku vody. V Týništi nad Orlicí upevňovali utržený reklamní poutač, který skončil opřený o lampu veřejného osvětlení a čerpali vodu ze zatopených prostor obytného domu v Turkově ulici.

Jičínsko
Hasiči na Jičínsku odklízeli stromy z vozovek u Sobotky, Podůlší, Prachova, Křešic, Třebnouševsi, Úlibic nebo Pařezské Lhoty. Na Hilmarově náměstí v Kopidlně zajišťovali plechy na štítové zdi obytného domu. V souvislosti s nepříznivým počasím zasahovali u třinácti událostí.

Náchodsko
Také na Náchodsku měli hasiči během celého víkendu plné ruce práce s odklízením následků silného větru. Zasahovali u více jak deseti událostí, kdy odstraňovali stromy z vozovek u Žernova, Dolní Radechové, mezi Horním Kostelcem a Stárkovem nebo u Rasošek.

Neděle 11. ledna 2015

Profesionální a dobrovolní hasiči Královéhradeckého kraje zasahovali od neděle 11. ledna 2015 od šesté hodiny večer až do pondělí 12. ledna 2015 šesté hodiny ráno u dalších tří událostí v souvislosti se silným větrem, který během víkendu zasáhl Královéhradecký kraj a další místa v republice. Hasiči po půlnoci odstraňovali popadané stromy, které zablokovaly silnice mezi Miletínem a Hořicemi na Jičínsku, v Železničářské ulici v Trutnově nebo u Vlkova na Jičínsku.

Pondělí 12. ledna 2015

Hasiči z Hořic a Nové Paky odklízeli v nočních a brzkých ranních hodinách stromy z vozovek u Dachovy u Hořic a u Vlkova u Nové Paky.

V ranních hodinách hasiči z Trutnova a Žacléře odstraňovali stromy z vozovek v Trutnově.

Profesionální hasiči ze Dvora Králové spolu s dobrovolnými hasiči z Hajnice odklízeli stromy na telefonickém vedení u Kohoutova. Při zásahu museli také vytahovat osobní automobil z příkopu, který tam sjel, když se jim snažil při projíždění vyhnout.

Profesionální hasiči z Vrchlabí a dobrovolní hasiči ze Špindlerova Mlýna odklízeli strom.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Jihočeský kraj

Pátek 9. ledna 2015
Vítr postupně zasáhnul všechny jihočeské okresy. Nejvíc událostí evidujeme na Českokrumlovsku – 11, na Prachaticku – 9 a na Písecku a Strakonicku – shodně 8.

Nejvíce práce měly jednotky mezi 13. a 19. hodinou. Po 19. hodině se vítr na území našeho kraje uklidnil, po této hodině do půlnoci evidujeme pouhé tři výjezdy. V naprosté většině případů se jednalo o odstranění stromů, které spadly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Z dalších zásahů spojených s odklízením následků silného větru lze uvést výjezd českobudějovické profesionální jednotka do Krajinské ulice v Českých Budějovicích, kde hasiči museli ze střechy jednoho z domů sundat plastový stůl, který byl větrem odnesen a zůstal zaklíněný za okapem. V obci Čížová na Písecku hasiči zajistili proti větru plechový přístřešek, v Kájově na Českokrumlovsku pak upevňovali uvolněné plechy na střeše místní ubytovny.

Složitější zásah pak měla písecká profesionální jednotka, která zasahovala v Písku na nábřeží 1. máje. Zde se na vnějším plášti panelového domu uvolnila jedna ze skleněných tabulí. Na místě nebylo možné ustavit výškovou techniku. Velitel zásahu si proto na místo povolal lezeckou skupinu HZS, která za využití lezeckého materiálu tabuli odstranila a sundala. Lezeckou techniku a materiál využili také kapličtí profesionální hasiči, a to v ulici Míru v Kaplici, kde vítr poškodil anténu na střeše čtyřpatrového panelového domu. Hasiči anténu částečně zkrátili a znovu upevnili.

Sobota 10. ledna 2015
Od sedmé hodiny ranní do sedmé hodiny večerní měli nejvíce práce jednoznačně hasiči na Českokrumlovsku – 24 událostí. Kromě Českobudějovicka, kde evidujeme pouze čtyři výjezdy k popadaným stromům, je v dalších okresech počet zásahů přibližně stejný, a to mezi deseti až patnácti výjezdy.

Spadlý strom zablokoval v sobotu odpoledne také železniční trať u obce Jenín na Českokrumlovsku. Do spadlého stromu narazil osobní vlak jedoucí z Lince do Českých Budějovic, ve kterém cestovalo deset osob. K nehodě byli v 15:11 hodin vysláni českokrumlovští profesionální hasiči ze stanice Kaplice, jednotka SDH obce Dolní Dvořiště a jednotka HZSP SŽDC. Situace byla zkomplikována tím, že cesta k nehodě byla neprůjezdná. Hasiči museli poslední úsek cesty pěšky. Strom spadnul na troleje a vagón. Nikdo z cestujících nebyl zraněn, nikdo z nich se nevyžádal pomoc zdravotníků. Všichni byli odvezeni drezínou do obce Rybník. Po 19. hodině velitel zásahu nahlásil, že spadlý strom je odklizen. V tuto chvíli je u nehody již pouze jednotka HZSP SŽDC.

V 17:15 hodin vyjeli písečtí profesionální hasiči ve svém městě ke Kamennému mostu, kde vítr odfouknul do řeky dětský kočárek. K obrovskému štěstí v něm nebylo dítě. Jeho matka jej vyndala, aby ho nakrmila, a kočárek zřejmě dobře nezajistila. Silný vítr kočárek odfouknul a ten sjel do řeky Otavy. Aby se hasiči ke kočárku dostali, museli použít člun. Kočárek během několika minut vylovili a na břehu předali matce.

Neděle 11. ledna 2015
V průběhu noci na neděli 11. ledna a během dopoledních hodin až do 13. hodiny vyjeli jihočeští hasiči k dalším téměř pěti desítkám událostí, kdy odstraňovali následky silného větru. Dá se říci, že situace již není až tak dramatická, jako v předcházejících dnech, přesto zásahy hasičů k popadaným stromům neustávají. Od sobotní 19. hodiny až do neděle do 13. hodiny evidují nejvíce zásahů hasiči na Písecku – 12, dále pak na Českokrumlovsku – 9 a Českobudějovicku – 8.

por. Ing. Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Moravskoslezský kraj

Pátek 9. ledna 2015
Celkem 28 výjezdů v souvislosti se silným větrem mají na kontě profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji od pátečního odpoledne do páteční půlnoci, hlavně v okrese Frýdek-Místek, kde bylo událostí 23, především v okolí Třince. V samotném Třinci museli hasiči zasahovat na deseti místech.

Šlo „tradičně“ hlavně o odstraňování popadaných a nalomených stromů a silných větví nad komunikacemi. Nemám žádné informace o zranění osob ani pádech dřevin na zaparkovaná či jedoucí vozidla.

Sobota 10. ledna 2015
Kvůli velmi silnému větru museli hasiči ze stanice HZS MSK v Třinci odložit až na sobotní ráno provizorní opravy, respektive stržení části sedlové střechy s plechovou krytinou ve Smilovicích (okres Frýdek-Místek), kterou vítr značně poškodil. Vyjeli sem i s automobilovým žebříkem AZ 30 Mercedes.

MSK

Další tři zásahy hasičů byly během pátku na Karvinsku, po jednom na Opavsku a Bruntálsku. Po páteční půlnoci a během sobotního rána vyjížděli hasiči v Moravskoslezském kraji v souvislosti se silným větrem už jen jednou.

** Neděle 11. ledna 2015**
Výjezdy jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji kvůli silnému větru od pátečního odpoledne do nedělního poledne podle okresů: Frýdek-Místek 32, Bruntál 13, Karviná 9, Ostrava-město a Opava po třech, žádný v okrese Nový Jičín.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Hlavní město Praha

Pátek 9. ledna 2015
Jednotky pražských hasičů zasahovaly u desítky událostí, souvisejících se silným větrem. Jednalo se převážně o popadané stromy a uvolněné plechy na střechách domů.

  • 01:00 – Jednotka HZS Praha odstarnila padlý stromu z komunikace v ulici Pod Kaštany.
  • 03:45 – Jednotka pražských hasičů na Václavském náměstí odstranila z komunikace poškozený stan.
  • 05:30 – Jednotka pražských hasičů odstranila spadlý strom v ulici Pod Mlýnkem.
  • 11.58 – Jednotka HZS Praha stanice 2 odstranila nalomenou větev nad komunikací v ulici Drnovská.
  • 12.26 – Jednotka HZS Praha stanice 2 provizorně připevnila uvolněný plech na střeše na Praze 6.
  • 12.35 – Jednotka HZS Česká televize sundala větrem uvolněnou reklamu.
  • 13.36 – Jednotka HZS Praha stanice 3 pomocí AZ-30 odstranila uvolněnou římsu z budovy školy na Praze 8.
  • 14.40 – Jednotka HZS Praha stanice 8 byla vyslána k odstranění spadlého stromu na ulici Srakonická.
  • 14.47 – Jednotky HZS Praha stanic 7 a 8 odstranila nakloněný strom nad komunikací na Praze 5.
  • 15.39 – Jednotka HZS Praha stanice 1 zajistila část uvolněné střešní krytiny na Praze 4.
  • 16.07 – Jednotka HZS Praha stanice 4 pomocí motorové pily a AZ-30 odstranila nalomenou větev na Praze 22.
  • 16.15 – Jednotka HZS Praha stanice 10 byla vyslána k odstranění uvolněného billboardu v ulici Novopacká.
  • 18.51 – Jednotka HZS Praha stanice 1 zajistila část uvolněné střešní krytiny na Praze 2.
  • 19.18 – Jednotka HZS Praha stanice 6 byla vyslána k odstranění uvolněného billboardu v ulici Hvězdova.

Sobota 10. ledna 2015
Hasiči z JSDH Klánovice s Cas 25 Liaz v počtu 1+5 a HZS Praha stanice 10 byli na žádost OPIS Praha vysláni do ulice Slavětínská ( v areálu učiliště ) v Praze Klánovicích k částečně vyvrácenému stromu. Strom zůstal zaklesnut do vedlejšího stromu, proto bylo rozhodnuto o likvidaci pomocí automobilového žebříku.

  • 12.32 – Jednotka HZS Praha stanice 1 provedla přibití uvolněného střešního plechu v Salmovské ulici.
  • 13.16 – Jednotka HZS Praha stanice 1 provedla odstranění uvolněné reklamy v Koněvově ulici.
  • 13.40 – Jednotka HZS Praha stanice 1 odstranila pomocí motorové řetězové pily poškozený strom v Horské ulici, který hrozil pádem
  • 13.51 – Jednotka HZS Praha stanice 5 provedla v ulici Pod Průsekem za použití motorové pily odstranění velké větve, která hrozila pádem na komunikaci.
  • 14.21 – Jednotka HZS Praha stanice 6 provedla v Budějovické ulici za použití lezecké techniky odstranění střešního plechu o rozměru 3 × 3 metry, který hrozil pádem.
  • 14.22 – Jednotka HZS Praha stanice 6 provedla v Šimonově ulici za použití lezecké techniky odstranění střešního plechu o rozměru 20 cm x 15 metrů, který hrozil pádem.
  • 14.25 – Jednotka HZS Praha stanice 5 provedla v ulici K Dubči za použití motorové pily odstranění velké větve, která hrozila pádem na komunikaci.
  • 15.05 – Jednotka HZS Praha stanice 2 provedla v Bezovského ulici odstranění reklamy 2 × 2 metry, která hrozila pádem na komunikaci.
  • 15.06 – Jednotka HZS Letiště provedla v Aviatické ulici odstranění reklamy, která hrozila pádem na komunikaci.
  • 15.11 – Jednotka HZS Praha stanice 1 provedla v Polské ulici za použití AZ-30 odstranění střešního plechu, který hrozil pádem.
  • 15.50 – Jednotka SDH Klánovice provedla za použití motorové pily odstranění stromu v Holekově ulici, který padl na komunikaci.
  • 15.53 – Jednotka HZS Praha stanice 2 provedla v ulici Za Oborou za použití motorové pily odstranění stromu, který padl přes zeď.
  • 16.06 – Jednotka HZS Praha stanice 6 provedla v ulici Albertov za použití AZ-30 odstranění střešního plechu, který hrozil pádem.
  • 16.07 – Jednotka HZS Praha stanice 7 provedla v Prusíkově ulici za použití rozbrušovacího agregátu odstranění střešního plechu 3m2, který hrozil pádem.
  • 16.25 – Jednotka HZS Mitas provedla opravení vyvrácených vrat.
  • 16.55 – Jednotka SDH Klánovice provedla ve Slavětínské ulici za použití motorové pily a AZ-30 odstranění stromu, který byl opřený o druhý strom a hrozil pádem.
  • 17.23 – Jednotka HZS Praha stanice 1 provedla v Plzeňské ulici za použití rozbrušovacího agregátu odstranění střešního plechu, který hrozil pádem.
  • 21.02 –Jednotka HZS Praha stanice 7, odstranila v ulici Rozkošného a částečně upevnila uvolněné plechy na střeše fitcentra.
  • 21.03 – Jednotka HZS Praha stanice 7, zajistila a odstranila pomocí motorové pily a lezecké techniky smrk výšky cca 20 m spadlý na střechu RD v ulici U Vojanky.
  • 21.14 – Jednotka HZS Praha stanice 2, odstranila v ulici Říčanova pomocí motorové pily strom spadlý na dřevěný plot.
  • 21.16 – Jednotka HZS Praha stanice 9 odstranila v Havelské ulici utržený plech hrozící pádem na komunikaci ze střechy činžovního domu.
  • 21.21 – Jednotka HZS Praha stanice 2 zajistila proti pádu uvolněnou část střechy na objektu bývalé prodejny potravin NORMA v ulici Na Petřinách.
  • 21.22 – Jednotka HZS Praha stanice 10 odstranila ve Vinořské ulici pomocí motorové pily strom padlý na komunikaci pro motorová vozidla.
  • 21.27 – Jednotka HZS Praha stanice 5, odstranila v ulici U Břehu pomocí motorové pily strom padlý na komunikaci a do vodního toku potoka Botiče. Z potoka byla část stromu vyproštěna pomocí automobilového navijáku.
  • 21.43 – Jednotka HZS Praha stanice 3 odstranila v ulici K Zahradnictví pomocí motorové pily strom padlý strom, který zničil sloup telekomunikační firmy O2.
  • 21.49 –Jednotka HZS Praha stanice 1 odstranila v Dobrovského ulici pomocí AZ uvolněnou omítku, která již pádem poškodila dva zaparkované osobní vozidla. Městská Policie zajistila odtah dalších ohrožených vozidel.
  • 21.50 – Jednotka HZS Praha stanice 2 v ulici Romaina Rollanda odstranila pomocí motorové pily strom padlý na osobní vozidlo.
  • 21.51 – Jednotka HZS Praha stanice 2 zajistila v ulici Na Malovance uvolněné plechy zakrývající výlohu a hrozící pádem na komunikaci pro pěší z objektu určeného k demolici.
  • 21.54 – Jednotka HZS DPP odstranila na náměstí I.P.Pavlova a uložila na bezpečné místo plechový zábor (ohradu) ohrožující zastávku MHD.
  • 21.59 – Jednotka HZS Praha stanice 3 odstranila v Koněvově ulici pomocí motorové pily rozlomený kmen stromu na komunikaci.
  • 22.01 – Jednotka HZS Praha stanice 8 odstranila v ulici K Zadní Kopanině pomocí motorové pily strom padlý na komunikaci pro motorová vozidla.
  • 22.04 – Jednotka HZS Praha stanice 10 odstranila v Novopacké ulici z komunikace pro motorová vozidla plechy uvolněné z reklamního panelu.
  • 22.07 – Jednotka HZS SŽDC odstranila ve Staroklánovické ulici pomocí motorových pil strom spadlý vlak.
  • 22.30 – Jednotka HZS Praha stanice 1 odstranila v ulici U Seřadiště část uvolněných ocelových plechů ohrady hrozící pádem na vozovku.
  • 22.55 – Jednotka HZS Praha stanice 5 odstranila ve Vinohradské ulici pomocí AZ uvolněnou omítku, která již pádem poškodila zaparkovaný osobní vozidlo.
  • 23.08 – Jednotka HZS Praha stanice 4 odstranila v ulici K Hájku pomocí motorové pily strom spadlý na komunikaci pro motorová vozidla.
  • 23.26 – Jednotka HZS Praha stanice 6 odstranila v Panušově ulici pomocí motorových pil strom spadlý na obytný objekt.
  • 23.46 – Jednotka HZS Mitas zajistila uvolněné plechy na střeše výrobní haly.

Neděle 11. ledna 2015

  • 07.53 – 1, Strahovské nádvoří – uvolněný plech (HZS)
  • 08:25 – 6, Aviatická – uvolněný plech terminálu (HZSP)
  • 08.37 – 19, Havířovská – uvolněná reklama (HZS)
  • 09:05 – 4, Na hřebenech – vyvrácené okno (HZSP)
  • 09.15 – 16, Elišky Přemyslovny – padlý strom na komunikaci (HZS)
  • 09.24 – 10, Rixdorfská – nestabilní strom (HZS-
  • 10.09 – 21, Medinská – nestabilní strom (HZS)
  • 10.23 – 2, Rejskova – uvolněný plech (HZS)
  • 11.27 – 12, Cuřínova – nalomená větev (HZS)
  • 12.08 – 4, Jižní spojka – poškozená plachta na reklamním poutači (HZS)
  • 12.33 – 6, Aviatická – uvolněná deska terminálu (HZSP)
  • 12.34 – 8, U velké skály – strom na komunikaci (HZS)
  • 16.02 – 1, Vlašská – nakloněná socha (HZS)

por. Ing. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS hl. m. Prahy

Plzeňský kraj

Pátek 9. ledna 2015
Po celém Plzeňském kraji hasiči řešili od půlnoci do večerních hodin přes 40 událostí souvisejících s poryvem větru. Nejvíce zasaženo bylo Klatovsko a Tachovsko. Naopak Rokycansku se nepříznivé počasí zatím na počtu výjezdu hasičů nijak neprojevilo.

Operační středisko vyslalo minutu po čtrnácté hodině jednotku z Tachova do Starého Sedliště, kde v důsledku poryvu větru došlo k vychýlení střechy bytového domu o zhruba jeden metr, poškozeny jsou i komíny.

Z budovy hasiči evakuovali 38 osob, pro 7 lidí zajistila obec náhradní ubytování. O ostatní se postarali jejich příbuzní a kamarádi. Evakuovaní se zatím nemohou vrátit do svých domovů. Dle odborníka je statika budovy v pořádku, ale střecha hrozí pádem. Pohyb v okolí budovy není bezpečný. Navíc je z důvodu bezpečnosti objekt odpojen od elektrické energie i plynu, z důvodu poškození komínů nefunguje ani topení. Okolí budovy hasiči ohraničili páskou vstup zakázán, místo si převzala PČR. Byty by měly být zapečetěny.

Ve 14:33 narazil do padlých stromů v Hojsově Stráži na Železnobrodsku vlak Rx 776. Na místě zasahuje několik jednotek hasičů. Cestující z vlaku Rx 776 budou evakuováni do stanice Nýrsko. Vlak Rx 776 bude v úseku Nýrsko – Žel. Ruda-Alžbětín nahrazen náhradní autobusovou dopravou.

Sobota 10. ledna 2015
Ve 13:10 jednotka SDH Zbiroh vyjela na likvidaci popadaných stromů přes vozovku u obce Líšná. Hasiči provedli odstranění dvou padlých stromu přes komunikaci. Následně zesílily poryvy větru natolik, že v místě zásahu popadaly další stromy. Velitel zásahu z důvodu bezpečnosti zasahujících hasičů přerušil zásah a komunikace byla na dobu neurčitou uzavřena.

Líšná

V 13:20 zasahuje několik jednotek u České Kubice, kde došlo k pádu stromu na osobní vlak.

V sobotu 10. ledna 2015 celkového počtu 134 událostí v Plzeňském kraji více jak 90% souviselo s počasím.

Stejně jako v předešlém dni hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy z vozovek, vodních toků a železnic, včetně těch, které hrozily pádem. V několika případech hrozilo, jako třeba v Drslavicích na Klatovsku nebo mezi Líšnou a Kubovem na Rokycansku, že nebezpečné stromy padnou na zasahující hasiče. Zásah byl proto přerušen a odložen na další den. Komunikace byly v těchto místech zcela uzavřeny. Vozovka byla uzavřena i mezi obcemi Rozněvice a Okrouhlé Hradiště, kde popadané stromy strhaly kabely elektrického vedení.

V několika případech museli i ze střechy odstranit nebo zajistit větrem uvolněnou střešní krytinu. V okolí řek pak hasiči monitorovali stav hladiny.

Neděle 11. ledna 2015

V Plzeňském kraji se v neděli 11. ledna 2015, alespoň z pohledu hasičů, počasí uklidnilo. Hasiči zasahovali během celého dne pouze u 28 událostí, z toho 19 souviselo s počasím. Ve většině těchto případech hasiči odstraňovali popadané a polámané stromy z vozovek a železničních tratí, ve Stříbře likvidovali popadané stromy na hřbitově, v Domažlicích a Plzni hasiči zajišťovali uvolněné plechy na střechách budov.

U Železné Rudy narazil do padlých stromů vlak, naštěstí byl prázdný, nikdo kromě strojvedoucího v něm nejel. Strojvedoucí vyvázl bez zranění. Nehoda uzavřela trať na několik hodin.

por. Mgr. Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Pardubický kraj

Pátek 9. ledna 2015
Silný vítr, který zasáhl v nočních hodinách ze čtvrtka na pátek Pardubický kraj, způsobil pád několika stromů. Popadané větve, ale i stromy odstraňovali hasiči od časných ranních hodin.

Motorové pily bylo nutné použít už v 2.34 hodin v Lanškrouně, kde byly dva stromy přes komunikaci.

V Mělicích odstraňovali přeloučští hasiči spadlý strom, který bránil plynulému provozu na silnici. Stejná situace byla i na silnici mezi Čepím a Rozhovicemi, spadlá větev tady zasahovala do půli komunikace. Na silnici ze Sobětuch na Markovice byl spadlý strom, který bylo nutné odstranit.

Hasiči v Králíkách pomohli zapadlému autobusu na silnici Červená Voda – Moravský Karlov. Při cestě zpět na stanici ještě vytahovali hasiči osobní vůz z příkopu. Další zapadlý autobus v příkopu s pětadvaceti lidmi uvnitř vyprošťovali hasiči na silnici z Rudoltic směrem na Ostrov. Událost se obešla bez zranění. Ve Stéblové hasiči z vozovky odstraňovali další spadlý strom. Motorové pily hasičů bylo slyšet po 7.30 hodin i v Klešicích. Strom tady zatarasil celou silnici. V Bojanově nebezpečnou větev, která hrozila pádem na silnici, hasiči strhli pomocí háku.

Neděle 11. ledna 2015

Za neděli (24 hodin) hasiči Pardubického kraje zasahovali na 57 místech, a to hlavně u událostí v souvislosti s vichřicí a dále u nehod na zledovatělé vozovce. Převážnou část událostí řešili hasiči na Pardubicku a Orlickoústecku. Obvykle se jednalo o dřeviny, které blokovaly částečně nebo úplně komunikace. Dále se jednalo o utržené střešní krytiny, uvolněné reklamní poutače či spadlé pouliční lampy.

Během neděle byly zrušeny v sobotu vyhlášené stupně povodňové aktivity. V pondělí ráno stále trvá I. stupeň povodňové aktivity na Labi v Přelouči. Dle Povodí Labe ale hladina řeky v průběhu dne bude klesat.

V prvních osmi hodinách pondělního dne (12. ledna) vyjížděli hasiči Pardubického kraje ke 12 událostem. Jednalo se zejména o technické zásahy – konkrétně vyprošťování zapadlých vozidel z příkopů či zasněžených komunikací. Nejvíce v tento okamžik byly postiženy okresy Svitavy (Koruna, Koclířov, Hradec nad Svitavou a Jevíčko) a Ústí nad Orlicí (Třebovice, Orličky, Kunvald, Lanškroun, Voděrady). Ve většině případů to byly kamiony, které nezvládly jízdu na zledovatělé a zasněžené silnici.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Neděle 11. ledna 2015
K prvnímu nedělnímu výjezdu vyjela jednotka HZS SŽDC Česká Třebová s technikou CAS 25 L 101 krátce před sedmou hodinou ranní. Hasiči zasahovali u spadlého stromu na komunikaci v České Třebové, ulici Moravská. Strom byl odstraněn pomocí motorové pily v počtu hasičů 1+3.

V čase 8:06 hodin vyjeli hasiči s vozem RZA Nissan Patrol v počtu 1+1 do železniční stanice Podlesí, kde došlo k pádu vzrostlého smrku na železniční trať. Jednotka po provedeném průzkumu na místě zjistila, že strom byl odstraněn před příjezdem jednotky jednotkou HZS Králíky a JSDHO Hanušovice. Jednotka provedla kontrolu kolejového svršku se zaměstnanci TO Hanušovice a zajištění fotodokumentace.

Michal Janza
HZS SŽDC
Česká Třebová

Jihomoravský kraj

Pátek 9. ledna 2015
U devíti dopravních nehod se zranilo na území JMK osm lidí. Většina nehod byla v souvislosti s ledovkou a větrem. První nehoda se stala krátce před půl pátou u Sokolnic (okres Brno-venkov). Havarovaly tam 3 auta. Provoz na komunikaci mezi Sokolnicemi a Brnem byl dočasně ochromen . U nehody se nikdo nezranil.

O hodinu později bouraly dva vozy ve Veselí nad Moravou. U nehody se zranili dva muži, dvě ženy a jedno dítě. Všechny zraněné ošetřila a odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice. Hasiči pomáhali s ošetřením tří lidí. Zabezpečili vozidla proti vzniku požáru. Po naložení vozidel na odtahovou službu a uklizení silnice odjeli v 19.15hod na základnu.

K vozidlům převráceným na střechy vyjížděli hasiči v 18.18 do Vanovic (okr. Blansko), v 19.27 do Lulče (okr. Vyškov), ve 21.11 do Dubňan (okr. Hodonín) a po dvacáté druhé hodině vyjížděli k nehodám u Moravské Nové Vsi a k Horním Věstonicím (okr. Břeclav). Zraněné u nehod ve Vanovicích, Lulči a Dubňanech ošetřila zdravotnická záchranná služba. Hasiči zajistili místa nehod.

Hromadnou nehodu jednoho nákladního a sedmi osobních automobilů řešili hasiči v Modřicích (okr. Brno-venkov). Další dvě nehody se staly na stejném úseku o několik desítek minut později. První ze série nehod v Modřicích byla oznámena na tísňovou linku ve 20.48hod. Hasiči zkontrolovali všechny řidiče, spolucestující a automobily. Usměrňovali provoz a zabezpečili vozidla proti vzniku požáru. Po úklidu silnice a naložení nepojízdných aut na odtahovou službu ukončili zásah 35 minut po půlnoci.

Sobota 10. ledna 2015
Od rána do 18hod. vyjížděli hasiči k sedmi událostem u kterých museli odstranit popadané stromy a větve.

Jednotka SDH Velké Opatovice vyjela ve 23:47 k odstranění vyvráceného stromu na silnici za obcí Úsobrno, který blokoval průjezd přes celou silnici. Při příjezdu na místo události se na místě nacházel místní obyvatel, který již začal s rozřezáváním vyvráceného stromu. Jednotka si převzala místo zásahu a za pomoci motorové pily provedla odklizení stromu ze silnice. Za pomoci ženijního nářadí vozovka odklizena v místě zásahu. Po ukončení zásahu návrat na základnu.

Při včerejší dvaceti čtyř hodinové směně zasahovali hasiči na čtyřiceti čtyřech místech u spadených stromů nebo větví. Ve čtyřech případech odstranili jiné nebezpečné předměty, aby nikoho neohrozily.

Neděle 11. ledna 2015

I dnes hasiči s motorovými pilami odstraňovali popadané stromy na 16 místech v kraji. Ve dvou případech (Křenovice okr. Vyškov, Habrůvka okr. Blansko) stromy spadly na elektrické vedení. U Žďáru (okr. Blansko) naboural řidič se svým vozem do spadlého stromu, který ležel na silnici. Hasiči strom odstranili po vyšetření dopravní nehody Policií ČR.

V Brně, na ulici Uhelná, přivolal muž hasiče k nebezpečně nahnutému billboardu do vozovky. Jednotka poutač vrátila zpět a zajistila před dalším pohybem. Na ulici Bellova, rovněž v Brně, odstranili uvolněné tašky ze střechy domů. K práci na střeše byli vysláni hasiči-lezci ze stanice Brno Lidická, kteří se specializují na práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Tašky a další střešní krytinu provizorně zajistili hasiči z Boskovic s místní jednotkou na Komenského ulici ve Svitávce.

Počty zásahů v souvislosti s větrem (odstranění stromů + ostatní) podle okresů

  • 4+1 v okrese Blansko
  • 3+2 v okrese Brno-město
  • 5 v okrese Brno-venkov
  • 4 v okrese Vyškov

Jan Dvořák
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Karlovarský kraj

Pátek 9. ledna 2015
Od pátku do nedělního poledne zasahovali hasiči v Karlovarském kraji u 106 výjezdů v souvislosti s počasím. V devíti případech vyjížděli čerpat vodu ze zatopených sklepů. Voda se do domů nejčastěji dostala kvůli ucpaným propustkům. K čerpání vody hasiči vyjížděli v Teplé, Úšovicích, Děpoltovicích či Nových Hamrech.

Ve Stříbrné či Hroznětíně pak monitorovali stav rozvodněných potoků kvůli přitékající vodě z tajícího sněhu z okolních kopců, v Hroznětíně na několika místech postavili preventivně protipovodňové zábrany z pytlů s pískem. Více zásahů si pak vyžádal silný vítr. V několika případech hasiči provizorně upevňovali uvolněné plechy na střechách domů, například v Karlových Varech, Horním Slavkově, Chebu, Teplé či Bochově. Nejvíce práce pak způsobily stromy popadané na silnice. Těchto událostí bylo přes sedm desítek.

Zásahy spojené s počasím v posledních dnech si nevyžádaly žádné zranění ani škody na majetku. Kromě události spojených s počasím hasiči od pátku zasahovali u dalších tří desítek výjezdů, z toho u čtyř požárů či pěti dopravních nehod.

V 00:10 hodin byl pro JSDH Plesná vyhlášen poplach do obce Božetín v katastru obce Nový Kostel na odstranění překážek spadlých stromů na vozidlo a na obydlenou chatu.

Sobota 10. ledna 2015 V 16:34 hodin byl jednotce SDH Plesná vyhlášen poplach na technickou pomoc- odstranění nebezpečných překážek. Z opuštěné továrny – Teko odlítávaly kusy střechy. Jednotka vyjela do 6 minut vozem Liaz v počtu 1+6. Ze střechy byly odstraněny kusy Ipy a zbývající hromosvody, který poryvem větru hrozily pádem do ulice 5 května. Jednotka se po 45 minutách vrátila zpět na základnu.

Jednotka SDH Plesná vyjížděla ve 22:27 k odstranění dvou stromů přes vozovku v obci Smrčina. Jednotka vyjela do 5 minut s vozem VW Transporter v počtu 1+4. Hasiči odstranili stromy pomocí motorové pily a po 35 minutách se vrátili zpět na základnu.

Neděle 11. ledna 2015
Už jen dozvuky víkendového silného větru řešili hasiči během nedělního večera a pondělního dne. Ke stovce výjezdů z víkendu přidali do pondělního večera ještě dvě desítky událostí, kdy likvidovali spadlé stromy přes komunikace, dvakrát vyjížděli čerpat vodu ze zatopených sklepů a jednou zasahovali u uvolněních plechů na střeše. Celkem tak od pátku do pondělí řešili hasiči v kraji přes sto dvacet případů v souvislosti s větrem a vodou. Na likvidaci těchto událostí se podílelo téměř padesát jednotek hasičů.

por. Bc. Martin Kasal, DiS
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kra­je

Liberecký kraj

Pátek 9. ledna 2015
Od pátku se hasiči v Libereckém kraji až do nedělního rána nezastavili. Výjezd střídal výjezd. Do nedělní 9. hodiny ranní zasahovali hasiči u 111 technických pomocí, z nichž v 90 případech vyjížděli k odstraňování popadaných stromů a nebezpečných stavů. Zasaženo bylo celé území Libereckého kraje a kromě stromů, které leckdy kompletně zatarasily komunikace, pomáhali hasiči také několikrát při čerpání vody ze sklepů. Hasiči na Semilsku vyráželi do terénu k 32 událostem, 39× zasahovali hasiči na Českolipsku, 27× na Liberecku a 13× na Jablonecku.

Jednotky SDH Zákupy a HZS Česká Lípa byly vyslány k popadaným stromům na silnici mezi Zákupy a Lasvicemi. Na místě jednotka ze Zákup provedla rozřezání stromů a zajištění místa události, jelikož stromy přetrhli drát telefonního vedení. Po úklidu vozovku a materiálu se vrátili jednotky zpět na základnu.

Sobota 10. ledna 2015 Ve 21:50 byla jednotka SDH Zákupy vyslána na komunikaci mezi Zákupy a obcí Lasvice k likvidaci spadlého stromu. Strom zatarasil jeden jízdní pruh. Jednotka provedla rozřezání stromu a úklid vozovky.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

Středočeský kraj

Pátek 9. ledna 2015
Silný vítr působil škody i v posledních pátečních hodinách. Od 17 hodin do půlnoci si středočeští hasiči připsali dalších 14 výjezdů kvůli vyvráceným nebo nebezpečně nakloněným stromům. Kromě toho také 2× vyjeli k uvolněným plechovým krytinám na střechách objektů.

Celkový počet událostí se tak v pátek 9. 1. 2015 vyšplhal na necelou stovku (98), což je téměř třikrát krát více oproti dennímu normálu. Převážná většina výjezdů spadá do kolonky technické pomoci (75), když naprostou většinu tvořily zásahy u popadaných stromů (55).

Dalších devět zásahů jde na vrub uvolněných střešních krytin. V Kralupech nad Vltavou zasahovali hasiči z místní stanice u spadlého sloupu veřejného osvětlení.

V několika případech došlo i k poškození zaparkovaných aut (např. 05:19 h Sluštice, okres Praha-východ), stržení drátů elektrického napětí (01:21 h Doubravice, okres Benešov, 06:14 h Poddubí, Praha-východ) nebo poničení drátů telefonního vedení (13:21 h Lhota pod Džbánem, okres Rakovník).

Ve 13:42 h vyjížděli kladenští hasiči do Libušína, kde od zkratovaných drátů vysokého napětí chytil vysoký strom, ale oheň se patrně sám uhasil před příjezdem jednotky. Hasiče zaměstnávaly také uvolněné střešní krytiny – hlavně na plechových střechách. Týkalo se to i dvou policejních objektů (11:54 h Příbram. 12:36 h Rakovník), stejně jako v 13:56 rodinného domku v Tuchlovicích na Kladensku.

V 11:45 se ze střechy budovy firmy Viesmann v Chrášťanech utrhly plastové díly světlíku a ohrožují okoli. Na místě zasahuje HZS Beroun s CAS15 MB Atego a AZ 30 Iveco Magirus a JSDH Rudná s DA Fiat Ducato.

V 15:28 vyjela jednotka z příbramské stanice do Bohutína, kde ze starého zchátralého objektu začaly odletovat tašky ze střechy, která už tak byla ve velmi špatném stavu. Na místo přijely i posily JSDH Bohutín a Chrást.

V 17:40 vyjela jednotka hasičů k odstranění padlého stromu přes komunikaci v Jevanech.

Sobota 10. ledna 2015

Za sobotu 10. ledna 2015 si Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje připsal do statistik celkem 276 událostí, což je téměř osminásobek běžného denního průměru loňského roku. Naprostá většina všech výjezdů (251) profesionálních i dobrovolných sborů se týkala technické pomoci. Převažovalo odstraňování popadaných nebo vyvrácených stromů, případně odtahování ulámaných velkých větví.

Kromě toho hasiči vyjížděli k uvolněným krytinám z plechových střech nebo ke strženým reklamním tabulím. Zaměstnala je také likvidace devíti požárů. Už ve dvě hodiny v noci (02:05) vyjela jednotka ze stanice Roztoky v rámci mezikrajské pomoci k rozsáhlému požáru administrativní budovy mrazíren v pražské Sedlci. Ve večerních hodinách (21:28) se jednotka rakovnické stanice podílela se dvěma dobrovolnými sbory na likvidaci dvou požárů porostů po předchozím pálení u železniční trati poblíž obce Krty.

Nejvíce se v kraji „zapotili“ hasiči na Příbramsku, kteří zaznamenali 56 událostí, což znamená, že v průměru vyjížděli každých 26 minut! V ostatních okresech byly počty událostí následující: Benešov 43, Beroun 28, Kladno 27, Kolín 7, Kutná Hora 15, Mělník 6, Mladá Boleslav 15, Nymburk 7, Praha-východ 27, Praha-západ 28 a Rakovník 17.

V 09:19 hodin vyjížděly dvě jednotky HZS ze stanic Mladá Boleslav a Bělá pod Bezdězem na most přes rychlostní komunikaci R10 u Mladé Boleslavi, kde se jim podařilo zachránit muže, který patrně chtěl skočit z mostu. Hasiči využili jeho krátké nepozornosti a bleskově ho zajistili.

V 09:31 hodin se dvě profesionální jednotky (Benátky nad Jizerou a Nymburk) a jedna dobrovolná (Lysá nad Labem) podílely na záchraně muže, který spadl do deset metru hlubokého a metr širokého zásobníku na štěrk. Specialisté z lezecké skupiny zraněnou osobu vytáhli a ve speciálních nosítkách slanili na zem, kde ho předali k ošetření zdravotnické záchranné službě a následně naložili do vrtulníku k transportu do nemocnice.

V 10:51 hodin vyslalo operační středisko jednotku z HZS Beroun k tragické události do Kalovy Hutě, kde skočil muž pod vlak. Na místě byly i jednotky SDH Králův Dvůr a SŽDC Michle.

V 16:30 hodin odstraňovali hořovičtí hasiči silný kmen stromu, který spadl vlivem silného větru na komunikaci a poškodil ocelové zábradlí.

Hořovice

V 19:26 zasahovali dobrovolní hasiči u pádu vysokého smrku ve Vojkově na Benešovsku. mage:392843 *]

Neděle 11. ledna 2015
Situace ve Středočeském kraji se oproti sobotě výrazně zklidnila. Ke 12. hodině eviduje operační středisko celkem 37 událostí. Nejvíce se jich opět týkalo technických zásahů (32), při kterých hasiči odstraňovali polámané a vyvrácené stromy. Netypický zásah měla v 08:37 h jednotka ze stanice Sedlčany na Příbramsku, která byla spolu s domácím dobrovolným sborem přivolána k odchytu tří krav, které se patrně vydaly na nedělní výlet k drůbežárně na sedlčanském Červeném Hrádku. Těsně před příjezdem jednotek se však podařilo strážníkům městské policie zahnat dobytek zpět do ohrady.

V 11:37 hodin vyrazilo šest jednotek (HZS Kolín, Kutná Hora a Ovčáry, SŽDC Nymburk a JSDH Velký Osek a Libice nad Cidlinou) do Velkého Oseku k požáru odpadu v opuštěném strážním domku u železniční trati. Požár byl lokalizován v 11:54 hodin a krátce po poledni si místo události převzali drážní hasiči.

Celkově měli stejně jako v sobotu nejvíce práce profesionální i dobrovolní hasiči na Příbramsku, které zaměstnalo 15 událostí. Ve zbývajících okresech zaznamenali následující počty výjezdů: Benešov 10, Beroun 7, Kladno 6, Kolín 3, Kutná Hora 5, Mělník 2, Mladá Boleslav 4, Nymburk 2, Praha-východ 11 (včetně jednoho planého poplachu), Praha-západ 9 a Rakovník 3. Je zajímavé, že od 19:53 h, kdy jednotka ze stanice Řevnice v okrese Praze-západ vyrazila do Všenor zlikvidovat vyvrácený strom, byl až do půlnoci v kraji naprostý klid.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kra­je

Olomoucký kraj

Pátek 9. ledna 2015
Profesionální a dobrovolné jednotky hasičů tak od pozdních večerních hodin zasahovaly u tří dopravních nehod. Namrzající vozovka způsobila problémy na rychlostních komunikacích – R46 v úseku příjezdu do Olomouce od Prostějova a R35 nedaleko sjezdu Olomouc Nemilany, dále na kilometrovníku 297 poblíž Lipníku nad Bečvou.

Všechny tyto případy mají stejný průběh, kolize vozidel na komunikacích pokrytých ledovkou, naštěstí nehody bez zranění. Pro zasahující hasiče nicméně velmi nebezpečné zásahy, doslova každé projíždějící vozidlo ohrožovalo jednotky při jejich činnosti. Ze všech míst hasiči navíc potvrzovali problémy s dojezdem a také odjezdem z dopravních nehod.

Další nepříjemnosti spojené se silným větrem jsou aktuálně řešeny na Šumpersku. Dvě jednotky z řad profesionálů, jmenovitě jednotka stanice Šumperk za posílení dobrovolnými hasiči Hanušovice, likvidují spadený strom na komunikaci u obce Vysoké Žibřidovice.

Problémy také přináší třípatrové lešení hrozící pádem v obci Libina na Šumpersku. Bezpečností opatření a nutná zajištění zde provedla místní jednotka dobrovolných hasičů společně s profesionály stanice Šumperk. Jediné bezpečné řešení jak místo zabezpečit pro případné zřícení je konstrukci rozebrat. V tuto chvíli čekáme na příjezd vlastníků a hotovostní služby energetické společnosti.

Profesionální i dobrovolné hasiče i během odpoledních hodin zaměstnává silný vítr. Drtivá většina událostí pokračuje na územní šumperského okresu. Několik událostí řešili hasiči na Prostějovsku a Jesenicku.

Sobota 10. ledna 2015
V součtu lze hovořit již o více jak dvacítce výjezdů hasičů k technickým pomocím. Většinu událostí tvoří popadané stromy na komunikacích, případně spadené dráty elektrického vedení. Hasiči také odstraňovali uvolněnou ceduli v Šumperku, v Mohelnici podobně hasiči rozebrali menší plechovou boudu, která se díky silnému větru ocitla v poli. Dobrovolná jednotka hasičů Šumperk Temenice asistovala při opravě utrženého střešního okna ve zdravotnickém zařízení.

Přes Olomoucký kraj se krátce po 22 hodině přehnala vlna silného větru s deštěm, z výčtu událostí nejvíce na Olomoucku a Prostějovsku. Za posledních 20 min převzala linka tísňové pomoci již více jak 20 událostí. Vítr vyvrací stromy, dochází k pádům i na dráty elektrického napětí a telekomunikace. V Bědihošti na Prostějovsku došlo k pádu části štítové stěny zachycenou do drátu elektrického napětí. Hasiči provádí odstranění překážek z komunikací. Vše se prozatím obešlo bez zranění.

Neděle 11. ledna 2015

Profesionální i dobrovolné jednotky i nadále pokračují převážně v odklízení spadených stromů, větví na komunikacích. Od brzkých ranních hodin po opravdu náročném večeru mají za sebou již další dvacítku technických pomocí. Nejvíce pak jednotky zasahovaly na Olomoucku, zde i nadále tísňová linka zpracovává nové žádosti o pomoc s odstraňováním překážek, několik výjezdů jsme zaznamenali na Šumperku a Prostějovsku.

Krátce před jednou hodinou došlo na měřícím úseku v Moravičanech dosažení II. stupně povodňové aktivity. Místní jednotka hasičů provedla monitoring toku, stavy naplavenin pod mosty, vše bez hrozícího nebezpečí. Profesionální hasiči stanice Uničov a místní dobrovolná jednotka Uničov několikrát během dne provedla pročištění ucpaných stavidel v Uničově. Zároveň nad ránem nadzvedla stavidla, docházela k menšímu rozlití do okolí. Obdobnou pomoc provedla jednotka dobrovolných hasičů Mohelnice, na žádost starosty hasiči pročistili stavidlo. Hasiči během dnešního dne prozatím nevyjížděli k žádnému čerpaní vody či nutné pomoci pro ohrožení domácností.

Všechny další události a to již opět více jak dvacítka se vztahují k likvidacím spadených či vyvracených stromů, odstraňování překážek v podobě větších větví z komunikací. Veškeré tyto události se naštěstí obešly bez zranění či poškození majetku.

Krátce po čtvrt na tři byly vyslány jednotky SDH Javorník a HZS Olomouckého kraje stanice Jeseník k utržené plechové střeše na objektu městské vodárny. Plechová, falcovaná krytina o rozměrech cca. 3×8 metrů byla z větší části utržená a vysela na budově. Bylo provedeno stržení celé střešní krytiny. (Zdroj SDH)

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Ústecký kraj

Pátek 9. ledna 2015
Od 14:06 do 18:35 vyjely hasičské jednotky v Ústeckém kraji k 16 událostem způsobeným silným větrem, odstraňovali spadlé stromy a uvolněné nebezpečné předměty.

U Klášterce nad Ohří okres Chomutov odstraňovali spadlou větev z vozovky v Mikulášovicích a na nádraží v Miřeticích. Dále hasiči likvidovali spadlý strom na vozovku v Kovářské a spadlý strom na chodník a zaparkované auto v Kadani. V Holedeči okres Chomutov spadl strom na telefonní vedení. Po poledni došlo vlivem silného větru k převrácení prázdného vleku u nákladního auta v katastru obce Nová Ves.

Jednotka HZS Žatec vyjela v 11:25 na silnici Žatec ve směru na Rakovník, kde došlo díky silnému nárazovému větru hned na několika místech k polámání stromů do vozovky. U sádeckého přejezdu jeden ze stromů přetrhl telefonní kabel, který byl ze silnice odstraněn a na místo povolána odborná firma.

V okresu Litoměřice spadla větev na vozovku ve Štětí, v Pokraticích se uvolnil plech na střeše balkonu.

V okresu Louny spadl strom na silnici u Hluban a v Nepomyšli.

V okresu Teplice spadl strom na vozovku v Drahkově a v Náladní ulici v Teplicích odstranili hasiči uvolněné plechové billboardy.

V Ústí nad Labem spadla větev na vozovku v ulici Na Popluží.

Sobota 10. ledna 2015
Jednotka dobrovolných hasičů Jílové – Modrá vyjela v sobotu krátce před dvacátou hodinou na začátek obce Modrá, kde došlo k pádu stromu na rodinný dům u čerpací stanice. Strom strhl elektrické vedení a následně došlo k přerušení dodávky elektřiny. Doprava na Teplické ulici byla řízena kyvadlově městskou policií Jílové.

Jednotka hasičů města Jílové – Modrá byla v sobotu před 20.hodinou vyslána Krajským operačním střediskem ke spadlému stromu na rodinný dům. Jednotka po příjezdu zjistila, že strom spadl na dům, kde kromě fasády a okapů poničil také přívod elektrické energie do domu a zasahuje do hlavní silnice I/13. Hasiči společně s městskou policií Jílové provedli zajištění místa události a strom byl pořezán. Událost byla oznámena i na ČEZ.

Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje


Kvůli větru vyjížděli ve Šluknovském výběžku jako první jiříkovští hasiči, před šestnáctou hodinou provedli ve svém městě demontáž uvolněného lešení. Ve stejnou dobu zasahovali dobrovolní hasiči z Rumburku jen kousek od své hasičárny u padlého stromu, ten rozřezali a zbytky uklidili.

Po sedmnácté hodině vyjeli opět jiříkovští dobrovolní hasiči, tentokrát ke stromu, který spadl na komunikaci v ulici Na Vyhlídce. Pomocí motorové pily ho rozřezali a zbytky uklidili tak, aby nebránily provozu.

Na tříproudou silnici vedoucí ze Studánky do Rumburku zamířili 24 minut po sedmnácté hodině varnsdorfští profesionální hasiči, část spadlého stromu zablokovala všechny tři jízdní pruhy. Ještě před jejich příjezdem došlo k havárii osobního vozidla, do stromu narazilo. Nedošlo naštěstí k újmě na zdraví, na místo ale kromě hasičů museli zamířit i dopravní policisté. Zasypávat uniklé provozní kapaliny hasiči nemuseli, zbytky stromu rozřezali a vytíženou komunikaci uklidili a zprůjezdnili.

Ve stejný okamžik hasiči také odstranili strom, který bránil průjezdu z Brtníků do Kunratic.

V Kytlicích hasiči jedenáct minut po osmnácté hodině vyjeli ke stromu, který spadl na rodinný dům a poškodil střechu i plot. V Mikulášovicích pro změnu hasiči odstranili reklamu nad silnicí, hrozila pádem.

Varnsdorf

Na hlavní tah ze Studánky do Dolního Podluží zamířila varnsdorfská jednotka k odstranění větve, která zasahovala do jednoho jízdního pruhu. Rumburská jednotka také provedla odstranění části stromu, který spadl a zablokoval silnici vedoucí ze Studánky do Krásné Lípy.

Hasiči v Jiříkově společně s městkou policí uzavřeli provoz na ulici Filipovská, docházelo k jiskření na sloupu s elektrickými dráty. Situaci si následně vyřešili energetici.

Po dvacáté hodině vyjeli hasiči v Děčíně k nahlášenému spadlému telefonnímu kabelu, českokameničtí hasiči vyjeli před půlnocí zmonitorovat potok, který zalil zahradu.

Pátek ve Varnsdorfu skončil společným zásahem městských policistů a hasičů – jak profesionálních, tak dobrovolných. Strom v ulici Truhlářská se vlivem silného větru zlomil a zůstal viset na drátech. Pomocí speciálního automobilu Unimog byl strom z drátů vyzvednut a po odřezání přebytečných větví byl umístěn tak, aby nebránil provozu.


Kraj Vysočina

V sobotu 21:34 vyjela jednotka SDH Horní Cerekev k odstranění stromu padlého přes vozovku ve směru na Černov.

Zde je pár praktických rad od hasičů, co dělat při silném větru:

  • Odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí (truhlíky, květináče, zahradní nábytek atd.)
  • Dobře zajistěte okna a dveře
  • Nechoďte do lesa a nezdržujte se v blízkosti větších stromů
  • Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy)
  • Schovejte se v budově s nenarušenou statikou.
  • Respektujte informace Českého hydrometeorolo­gického ústavu, které uslyšíte v mimořádných zpravodajstvích hromadných sdělovacích prostředků (rozhlas a televize) nebo orgánů obce
  • Za jízdy autem snižte přiměřeně rychlost nebo zastavte (větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici)
  • Připravte si k dispozici baterku, svíčku, případně rádio na baterky pro případ výpadku proudu
  • Uvědomte si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku
  • Pokud je váš život, zdraví popř. majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.
Sdílet