Úterý 19. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Představujeme šest nominovaných v anketě Cena Salvator 2014, vítěze vybere veřejnost

Cena Salvator 2014 vstoupila do své poslední etapy před samotným předáváním cen. Veřejnost vybírá svého hrdinu v poslední šesté kategorii, a tou je kategorie Občan. V kategorii se nachází celkem šest příběhů neobyčejných lidí, kteří pomáhali a zachraňovali.

Volba nejstatečnějšího občana Zlínského kraje probíhá pomocí hlasování na webových stránkách projektu www.cenasalvator.cz.

Anna Honegrová

Dne 27. 7. 2014 v odpoledních hodinách jela paní Honegrová svým osobním vozidlem z Lubné směrem na Jarohněvice (Kroměřížsko). Když přijížděla k železničnímu přejezdu u obce Drahlov, zaregistrovala poblíž přejezdu osobu, která ležela přímo v kolejišti. Ještě než se dostala k ležící osobě, pokoušela se zastavit protijedoucí vozidlo a požádat o pomoc. To se jí ovšem nepodařilo.

Naštěstí na místě zastavila jiná dvě vozidla, v nichž cestovala mladá žena a pan Karel Tomšej (bývalý záchranář). Spolu se okamžitě vydali k ležící osobě. Asi třicetiletá žena ležena přímo na kolejích. Ruce a nohy měla omotané obvazy a vykazovala známky opilosti. Po odstranění obvazů ji dostali mimo kolejiště. Postupně se paní Honegrové podařilo s ženou navázat rozhovor a zjistit některé osobní údaje.

Poté co žena odmítla odvoz do Kroměříže, kde měla bydliště, doprovodili ji paní Honegrová a pan Tomšej do Drahlova, kde pobývala s přítelem. Po celou dobu se s ženou dařilo komunikovat a zklidňovat ji. Díky všímavosti a ochotě paní Honegrové se spolu s dalšími občany podařilo ženě s největší pravděpodobností zachránit život. Několik minut poté, co ji dostali z kolejí, totiž místem projela vlaková souprava.

Tomáš Staněk

Dne 9. 12. 2014 došlo před šestou hodinou ranní k dopravní nehodě osobního a nákladního vozidla poblíž obce Bílavsko u Bystřice pod Hostýnem. Osobní vozidlo skončilo po střetu mimo komunikaci. Jeho řidič byl při nehodě zraněn. Dojezd složek IZS na místo události byl značně komplikován klimatickými podmínkami a špatnou sjízdností komunikací.

Jako první zasahoval na místě pan Staněk, který poskytl zraněnému řidiči první pomoc a pomáhal mu až do příjezdu hasičů a následně i zdravotnické záchranné služby.

Pavlína Strýčková

Slečna Pavlína Strýčková pracovala jako brigádnice při třídění jablek v blízkosti Buchlovic. Jednomu ze zákazníků (pán 56 let) se náhle udělalo nevolno, upadl do bezvědomí a došlo k zástavě oběhu. Slečna Strýčková neváhala a neprodleně zahájila nepřímou srdeční masáž, ve které pokračovala až do příjezdu záchranné služby, což v tomto případě představovalo sedmnáct minut.

Výsledkem kvalitně prováděné masáže bylo, že se posádce RLP podařilo v průběhu dalších deseti minut obnovit spontánní krevní oběh a pacienta odtransportovat do Kardiocentra Baťovy nemocnice ve Zlíně. Slečna Strýčková neprodlenou a duchapřítomnou pomocí zachránila muži život.

Viera Zimová

V pátek 6. června zaslechla paní Zimová z vedlejšího bytu volání o pomoc. Okamžitě zavolala na městskou policii a sdělila jim, že v sousedním bytě bydlí starší pán, který byl nedávno propuštěn domů z nemocnice. Na místo proto okamžitě vyrazili strážníci a hlídka.

Strážníkům se přes zamčené vstupní dveře podařilo navázat kontakt s mužem uvnitř. S obtížemi jim sdělil, že se mu asi před dvěma hodinami zatočila hlava, upadnul a nedokáže vstát. Navíc se mu obtížně dýchalo. Hlídka proto zavolala záchrannou službu, a protože nebylo zbytí, tak vyrazila dveře.

Uvnitř pak nalezli zcela vyčerpaného šedesátiletého muže, kterému pomohli na lůžko a až do příjezdu lékaře na něj dohlíželi. Po provedených vyšetřeních pak zdravotníci převezli muže do zlínské krajské nemocnice.

Jan Topič

Dne 28. února 2014 manželka nominovaného pana Jana Topiče předčasně porodila v jejich rodinném domě. Tatínek nově narozeného dítěte u porodu asistoval, dokud nepřijeli záchranáři. Navíc se celou dobu staral o manželku. Záchranáři převzali novorozeně zabalené do ručníku a poskytli mu okamžitou pomoc.

Když začala žena rodit, projevil pan Jan velkou duchapřítomnost a dal jí všechnu péči a pozornost, kterou jí mohl nabídnout. Pomáhal jí celou dobu, dokud nepřijeli záchranáři.

Děťátko bylo převezeno do nemocnice v Kroměříži, kde na ně čekal ARO tým s inkubátorem. Maminku zase dopravili na gynekologické oddělení, kde jí byla poskytnuta potřebná péče.

Dušan Rudecký a Jakub Smiřický

Dne 1. prosince vyjeli dva členové SDZO (Svazu dobrovolných záchranářů Otrokovice) na humanitární misi na Ukrajinu, kam vezli zdravotnický materiál a zimní oblečení.

Původním záměrem bylo dovést materiál do města Doněck. To se však nepodařilo, neboť na jednom z checkpointů bylo vozidlo zastaveno ukrajinskými vojáky a byl mu znemožněn vjezd do města.

Záchranáři proto byli nucení improvizovat a za svůj nový cíl si zvolili město Mariupol, kde situace není tolik vyhrocená, jako v Doněcku, nicméně i toto město je ve válečné zóně. Cestou byli nuceni přejet pět checkpointů, na kterých byli policisté, vojáci i příslušníci batalionu Azov. Čím více byly kontroly blíže k východním hranicím, tím více bylo jejich osazenstvo vyzbrojeno, u Mariupolu se nacházela také obrněná vozidla a dělostřelectvo.

Náklad byl předán Červenému kříži ve čtvrtek 4. prosince. Dobrovolníci této organizace neskrývali své nadšení, jelikož mají omezené finanční zdroje a ve městě pomáhají patnácti tisícům uprchlíků.

Sdílet
Seriál: Cena Salvator