Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kraj Vysočina pomůže Ostrovu nad Oslavou s opravou hasičského vozidla, spadl na něj strom při zásahu

Sbor dobrovolných hasičů městyse Ostrov nad Oslavou byl 1. prosince 2014 povolán na pomoc při odstraňování následků kalamity v podobě silné námrazy a ledovky. Při vyprošťování vozidla, kterému bránily v průjezdu spadlé stromy přes komunikaci došlo k dalšími silnému poryvu větru, který vyvrátil vzrostou borovici. Ta spadla na kabinu zásahového vozidla a zcela ji zdemolovala.

Přečtěte siNa cisternu hasičů z Ostrova nad Oslavou spadl při zásahu strom, kabina zachránila zasahujícímu hasiči život

Zásah probíhal uprostřed smíšeného lesa a nebylo možné situaci předejít. Na zásahovém vozidle vznikla škoda téměř 400 tisíc korun.

Krajské zastupitelstvo dnes odsouhlasilo mimořádný dar městysy ve výši 200 tisíc korun, který má obci pomoci s opravou techniky a obnovit akceschopnost SHD při zásazích.

uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek


Mimořádná událost v Ostrově nad Oslavou byla skutečně výjimečná. Jen obrovskou náhodou nedošlo k vážnému zranění zasahujícího příslušníka jednotky. Kabina zásahového vozidla byla v místě řidiče „rozpárána“ silnou větví. Krajský dar je příspěvkem pro zajištění rychlé opravy techniky.

Pomoc Kraje Vysočina sborům dobrovolných hasičů bude mít v letošním roce další podobu. Cílenou dotaci na opravy a repase mobilní požární techniky iniciovaly samy obce a kraj tak ještě na jaře rozdělí 1,5 miliónu korun na opravy cisternových automobilních stříkaček. Ve stanoveném termínu se o dotaci přihlásila téměř dvacítka obcí.

Kraj Vysočina každoročně přispívá Krajskému sdružení SDH šesti milióny na akceschopnost. Při plošném rozdělení připadá na obec od 15 do 60 tisíc korun dle kategorie jednotky.

Pavel Dvořák
odbor sekretariátu hejtmana
Kraj Vysočina
Sdílet