Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči převzali od Pardubického kraje novou termokameru, poputuje na stanici do Poličky

V úterý 27. ledna 2015 po zasedání Bezpečnostní rady Pardubického kraje předal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický krajskému řediteli hasičů plk. Miroslavu Kvasničkovi termokameru. Zastupitelé koncem roku 2014 schválili nákup daru pro hasiče v hodnotě 240 tisíc korun.

Termokamera, kterou zakoupil hasičům Pardubický kraj, poputuje na stanici do Poličky. Ta je nedaleko areálu v Květné, kam bude přepravena munice z Vrbětic.

Termokamera je neocenitelným nástrojem hasičů pro životně důležitou orientaci v situacích, kdy oheň, kouř a tma ztěžují jakoukoli jinou navigaci. Vyhledávání a záchrana jsou tak díky kameře podstatně snazší a bezpečnější.

Tato kamera je spolehlivá i v těch nejdrsnějších a nejnáročnějších podmínkách. Má téměř nezničitelné pouzdro, je odolná proti teplu a snadno snese mechanická namáhání při používání. Kamery jsou odolné i vůči vodě, prachu a lze je používat i ve výbušném prostředí.

Kamera dokonce umožňuje „vidět za roh“. Když hasič otevře dveře a než vstoupí do místnosti, lze získat rychlý a spolehlivý „první pohled.

říká kpt. Ing. Vít Preussler, hlavní chemik HZS Pardubického kraje

Pro hasiče má tato kamera ještě další výhodu – obsluhovat lze kameru jen jednou rukou a druhou ruku budou mít hasiči vždy volnou.

Stejný typ termokamery již hasiči mají od srpna 2014 díky projektu „Pořízení moderní techniky, technologií a věcných prostředků Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje pro efektivní zásah na mimořádné události a zlepšení podmínek na místě zásahu na stanicích v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, ve Svitavách a Vysokém Mýtě.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet