Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výzkumníci nechali kontrolovaně hořet objekt na Sokolovsku, výsledky poslouží ke zlepšení požární bezpečnosti

V bývalém areálu Sokolovské uhelné v Citicích na Sokolovsku proběhl v pátek 30. ledna roku 2015 praktický test pro získání dat do matematických modelů požárů, který provedla Univerzita Edinburgh (Skotsko) ve spolupráci se švédským výzkumným ústavem a Vysokou školou báňskou v Ostravě.

Spočíval v úmyslném zapálení nevyužívaného objektu a následném pozorování rozvoje a průběhu požáru.

Třípatrová budova sloužila během své padesátileté historie k několika účelům; původně to byla briketárna, uvnitř jsou proto velice odolné konstrukce, které jsou pro tento projekt důležité a zajímavé.

Cílem projektu The Tisova Fire Test bylo získávání dat pro tvorbu matematických modelů šíření požáru v budovách. Matematické modely pomohou při projektování požární bezpečnosti budov a právě zde budou získaná data aplikována.

Zaznamenávány byly teploty v prostoru i v konstrukcích, tepelné toky, sledovala se i deformace betonu. Celý průběh byl nahráván termokamerami. Před požárem i po něm byl celý prostor navíc skenován 3D skenerem.

Intenzita požáru sedmi tun smrkového vysušeného dřeva byla nízká a nedošlo k narušení konstrukce budovy. K likvidaci požáru došlo po sedmi hodinách od jeho iniciace.

Projekt je financován švédskou společností SP (SP Technical Research Institute of Sweden), za kterou zde byl David Lagne a Edinburskou univerzitou (The University of Edinburgh), kterou reprezentoval David Rush.

Čtrnáctičlenný tým složený z výzkumníků z různých organizací z celého světa a studentů Fakulty bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava odvedl skvělou práci. Náročné byly jak přípravné práce, tak organizační zabezpečení celé akce.

Speciální poděkování patří Hasičskému záchranného sboru Karlovarského kraje za jeho ochotu a pomoc při přípravách a realizaci projektu a zvláště pak náměstku pro IZS a operační řízení Ing Oldřichovi Volfovi za jeho skvělou koordinaci a přístup.

přiblížila Kamila Kempná, Majaczech, vedoucí celého projektu


Do objektu bylo během ledna navezeno přibližně sedm tun dřeva, celá příprava projektu ale začala už před rokem. Zapálením objektu práce neskončily, vyhodnocení dat z více než sedmi set čidel bude trvat možná až několik měsíců.

V průběhu experimentu bylo sledováno a posuzováno také chování stavebních konstrukcí namáhaných vysokými teplotami, chování požáru v uzavřeném prostředí a mnoho dalších aspektů.


Činnost HZS Karlovarského kraje se odehrává na dvou úrovních, při samotném experimentu je přítomno výjezdové družstvo s cisternou, pro případ něčeho nečekaného.

Se studenty a výzkumným ústavem jsme ale v kontaktu od začátku, pomáháme jim zajišťovat potřebný materiál, kontakt s místními organizacemi a poskytli jsme také kompletní zázemí pro jejich fungování přímo na místě – osvětlení, kontejner nouzového přežitá a další vybavení.

uvedl závěrem Martin Kasal, tiskový mluvčí HZS Karlovarského kra­je

V lednu roku 2012 hořela kvůli výzkumu chatka ve Varnsdorfu. Se stejným námětem byla v roce 2009 zapálena i jídelna v Bohumíně.

18. září 2008 jsme se zúčastnili požární zkoušky experimentálního objektu v Mokrsku na Příbramsku, ve stejném roce jsme také byli přítomni testu hořlavosti izolačních materiálů budov v Praze.

Neopomíjíme ani tisk, před několika lety jsme představili knihu Stavby a požárně bezpečnostní zařízení s podtitulem „Malá encyklopedie požární bezpečnosti objektů a technologií“.

Sdílet