Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Karvinští hasiči zachránili krásného jezdeckého koně, noha mu uvízla ve štěrbině na silnici

Asfaltová štěrbina v zasněžené cestě uvěznila zadní nohu krásného jezdeckého koně – českého teplokrevníka se jménem Vista – při páteční (30. 1. 2015), předtím nekomplikované odpolední vyjížďce okolím Stonavy (okres Karviná), částí Křivý Důl. Profesionální hasiči z Karviné (z HZS MSK) rychle přijeli, ihned vymysleli rychlé řešení, koně osvobodili a ten zřejmě vyvázl bez zlomeniny.

Tři koně a tři jezdci se projížděli v pátek odpoledne okolím Stonavy mezi Stonavou a Horní Suchou. Při jízdě po asfaltové cestě, zakryté sněhem, strčil jeden z koní levou zadní nohu do štěrbiny v asfaltu a při zvedání levé nohy se mu zasekla. Kůň upadl na levý bok a zůstal zde zcela uvězněn.

Jedna z mladých jezdkyň okamžitě zavolala na tísňovou linku hasičů, ti byli na místě za několik minut, když posledních 200 metrů museli pěšky. Šlo o jdnotku hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Karviné.

Krásný jezdecký kůň v plné síle ležel docela bezmocně na levém boku, až několik desítek centimetrů levé nohy zaklesnutých v dlouhé úzké průrvě. Hasiči byli ve svém rozhodování velmi rychlí. Koně stabilizovali a uvázali mu volné nohy, které by je mohly při zásahu zranit. Na krk a hlavu koně si lehli dva hasiči a jezdec, aby se nemohl vzpínat. Pak již přišel ke slovu hasičský um, propojený s velkým dlátem a kladivem.

Po několika minutách úporné, ale co nejopatrnější odsekávací práce byl asfalt pokořen a noha venku. Kůň se s pomocí lidí okolo postavil a hasiči mu zraněná místa ovázali obvazy. K velké radosti všech přítomných to už v prvních minutách vypadalo, že noha není zlomená! To se později potvrdilo…

Karvinští hasiči ještě pomohli členům jezdeckého oddílu s odvedením koněm na zpevněnou cestu a pak už , po slovech díků, odjeli zpět na základnu. Devítiletá kobyla Vista má pouze pohmožděnou nohu a poraněnou korunku (místo nad kopytem), ale podle její chovatelky „se to určitě brzy zahojí“.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet