Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Chrudimsku hasiči čistí znečištěný potok digestátem, norné stěny nemohli použít

Přibližně 300 m3 separovaného digestátu, což je látka podobná močce, uniklo v sobotu 31. ledna v ranních hodinách z bioplynové stanice v Liboměřicích do potoka. Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči ze Seče a dále dobrovolní hasiči z Nasavrk, Seče a Bojanova.

Hasiči se snažili potok přehradit pomocí balíků slámy a zasypali ho hlínou. Norné stěny nebylo možné použít, protože separovaný digestát se smísil s vodou a držel se na dně potoka (norné stěny je možné použít na látky, které jsou lehčí než voda, nemísí se s vodou a drží se na hladině, jako jsou například ropné produkty).

Hasiči se snažili co nejrychleji zabránit vniknutí digestátu dál z potoka. Potok totiž vtéká do řeky Chrudimky a následně do Křižanovické přehrady, která slouží jako zásobárna pitné vody.

Hasiči zahradili potok a vytvořili velkou lagunu, ze které vodu s močkou odčerpávali pomocí kalových čerpadel do cisteren. Na místo byli povoláni zástupci Povodí Labe, České inspekce životního prostředí z Chrudimi i Hradce králové a hrázný z Křižanovické přehrady.

Během odpoledních hodin byly odebírány vzorky. Nemáme informace, že by došlo k úhynu ryb.

V pozdní odpoledne byly na místo vyslány další jednotky dobrovolných hasičů z Míčova a Heřmanova Městce s kalovými čerpadly a savicemi na čerpání vody. Vytvořená laguna se postupně zaplňovala vodou s digestátem. Po 18 hodině bylo v laguně již 1000 m3 vody. Voda je přečerpávána a následně vyvážena na pole. Na místě byli i pracovníci laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč. Ti odebrali vzorky pro rychlou expertizu.

01.02.2015 11:30

Na místě se během noci vystřídaly další hasičské jednotky. Analýza odebraných vzorků pracovníky Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč potvrdila, že voda je silně znečištěná.

Na místo byl dopraven spojový vůz pro ulehčení práce veliteli zásahu. Hasiči během noci dále odváželi vodu cisternami.

Během noci bylo nutné také povolat správu a údržbu silnic k události, protože silnice a celé okolí nebezpečně namrzalo a mohlo by dojít k úrazům zasahujících hasičů.

Na pokyn vodohospodáře z Povodí Labe, pracovníka České inspekce životního prostředí Hradec Králové byly z laguny vytvořeny proudy vody. Jeden proud byl rozprašován (množství 600l /min) zpět do koryta potoka. Rozprášením se totiž ve vodě snižuje množství amoniaku (ten je okysličován a likvidován). Navrácená voda již dle odborníků nezpůsobí žádné problémy.

Jeden proud vody je tedy navracen zpět do potoka, další tři proudy plní cisterny a vozí je na pole.

01.02.2015 17:00

Separovaný digestát unikl ze zásobníku bioplynové stanice. Příčinou této události byla pravděpodobně závada na čerpadle. K úhynu ryb ani jiných živočichů nedošlo.

Na místě se do 17. hodiny druhého dne zásahu vystřídalo již celkem 11 jednotek hasičů profesionálních a dobrovolných. Hasičům bylo pravidelně na místo dopravováno jídlo. Na místě i v neděli byly odebrány vzorky pracovníky laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč. Voda v řece Chrudimce je čistá.

Z první laguny, jak si ji hasiči nazvali pracovně „špinavá“, do niž byla vpouštěna kontaminovaná voda, se bude odčerpávat do nedělní cca 22. hodiny. Druhá laguna, kterou si hasiči vytvořili, v ní je už jen čistá voda. Ta je hadicovým vedením vpouštěna zpět do koryta. Do laguny s digestátem tedy již nic nepřitéká.

K vyčerpání zbytku „špinavé“ laguny by mělo dojít během pondělního dopoledne.

02.02.2015 10:00

Na místě v tuto chvíli zasahuje 5 hasičských jednotek.

Dle pracovníka Povodí Labe i velitele zásahu je situace taková, že přibližně kolem poledne bude odčerpána laguna, kterou hasiči vytvořili pro zadržení močky. Na závěr se odstraní z potoka zátarasy v podobě balíků slámy. Potok tak bude zpět ve svém korytu a čistý.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet