Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět hasičských jednotek likvidovalo požár truhlárny v obci Haklovy Dvory, škoda byla vyčíslena na 6 milionů

Krátce před pátou hodinou ranní přijali operátoři tísňové linky 112 na Operačním a informačním středisku HZS Jihočeského kraje informaci o požáru truhlárny v obci Haklovy Dvory.

Operační důstojníci vyhlásili poplach osádkám cisteren a automobilové plošiny profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice a jednotce SDH obce Hrdějovice. Když českobudějovická jednotka přijela k požáru, byla část truhlárny zcela zasažena požárem. Velitel zásahu si proto vyžádal další posilové jednotky. Na místo vyjeli s dalšími cisternami profesionální hasiči ze stanice Suché Vrbné a jednotky SDH obcí Žabovřesky a Hluboká nad Vltavou.

Průzkum provedený profesionální jednotkou ukázal, že hoří zařízení a vybavení truhlárny a že požár zasáhnul také střešní konstrukci, která se propadla. Uvnitř hořící truhlárny nebyla žádná osoba. Velitel zásahu okamžitě rozhodnul o rozvinutí hasebních proudů, hasiči dostali požár rychle pod kontrolu, a to již před půl šestou ranní.

Část zasahujících jednotek se soustředila na ochlazování a uchránění dalších okolních staveb. V 5:26 hodin byl vzhledem k rozsahu požáru vyhlášen druhý stupeň poplachu. Hasební práce trvaly více než dvě hodiny. Až před osmou hodinou ranní začaly postupně požářiště opouštět dobrovolné jednotky.

V tuto chvíli jsou na místě pouze českobudějovičtí a suchovrbenští profesionálové, kteří provádějí dohašování. Zároveň je na místě společně s Policií ČR vyšetřovatel HZS. Jejich šetření bude pokračovat v následujících hodinách, příčina vzniku požáru je stále neznámá. Výši vzniklé škody vyšetřovatel HZS předběžně stanovil na 6 miliónů korun, hasiči svým zásahem uchránili další majetek v hodnotě 4 milióny korun.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet