Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u nehody poblíž obce Vysoká nad Labem, mladý řidič nepřežil čelní střet dvou vozidel

V úterý 10. února 2015 krátce po sedmé hodině ranní došlo na silnici mezi obcemi Hradec Králové a Vysoká nad Labem k tragické dopravní nehodě dvou motorových vozidel.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z centrální požární stanice v Hradci Králové. Průzkumem zjistili, že se jedná o čelní srážku dvou osobních automobilů na horizontu vozovky v místě, kde je vyznačená plná středová čára.

Mladý řidič vozidla Ford Fiesta jedoucí ve směru od Vysoké nad Labem zůstal ve vozidle zaklíněn, stejně jako řidička protijedoucího vozu značky Hyundai Getz. Jiné osoby se v okamžiku nehody ve vozidle ani v jejich blízkosti nenacházeli. Kvůli nutnosti vyprostit osoby ze silně poškozených vraků automobilů se jednotka hasičů rozdělila na dvě skupiny, které neprodleně zahájily vyprošťování osob za pomocí dvou vyprošťovacích zařízení.

Náraz vozidel byl tak silný, že došlo u obou vozidel ke spontánnímu odpojení autobaterií v motorovém prostoru a hasiči je tudíž nemuseli mechanicky odpojovat. U vozu Ford Fiesta bylo nutné přestřihnout a odklonit středový sloupek a odstranit část střechy tak, aby řidiče bylo možné z vozu vynést.

Muž byl v bezvědomí a hasiči u něj zahájili resuscitaci, kterou prováděli až do příjezdu Zdravotnické záchranné služby. Žena ve druhém vozidle částečně komunikovala a vykazovala zjevná zranění. Řidička byla prvotně ošetřena a následně transportována vozem Zdravotnické záchranné služby do blízké fakultní nemocnice. U řidiče musel bohužel přivolaný lékař i přes nepřetržitě prováděnou resuscitaci konstatovat smrt.

Dopravu na místě řídila Policie ČR, vozidla byla směřována na objízdnou trasu přes Opatovice nad Labem. Hasiči ukončili svou činnost kolem jedenácté hodiny dopoledne asistencí při nakládání vraků vozidel a úklidem vozovky. Příčina nehody je v šetření Policie ČR.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
Foto: HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet