Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Olešné i v Hlučíně cvičili dobrovolní hasiči záchranu z ledu pod vedením svých profesionálních ko­legů

Hned pět z šesti ostravských jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) absolvovalo ve středu a čtvrtek 18. a 19. 2. 2015 výcvik na ledě vodní nádrže Olešná u Frýdku-Místku a štěrkovny u Hlučína (okres Opava). Počasí stále dovoluje tento způsob přípravy profesionálních hasičů na záchranu topících se osob.

Hasiči byli oblečeni do nepromokavých kombinéz a záchranných vest s přilbami na hlavě. Při záchraně kolegů-figurantů používali lana, záchranné házecí pytlíky, nastavovací žebříky, páteřní desky a záchranné saně. Také si vyzkoušeli pohyb po praskajícím ledu a v ledové vodě.

Hasiči v Moravskoslezském kraji navštěvují při těchto výcvicích nejrůznější přehrady, vodní nádrže, rybníky ve svém okolí. Například ostravské jednotky jezdívají často cvičit i na Vrbická jezera v Bohumíně, novojičínští na vodní nádrž Čerťák, těšínští zase na přehradu Hrabina, profesionální hasiči z Frýdku-Místku na přehrady Olešná a Baška. Loni v lednu a únoru teplé počasí takový výcvik neumožnilo.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet