Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS Středočeského kraje cvičně prověřil pacient s vysoce nakažlivou nemocí ebola

Nakažený pacient navštívil ambulanci praktického lékaře v kolínské nemocnici. Praktický lékař ohlásil své podezření na výskyt virového onemocnění ebola u jednoho pacienta pracovníkům Krajské hygienické stanice.

Sloužící epidemiolog po zhodnocení dostupných informací vydal opatření k ochraně veřejného zdraví a požádal složky IZS o spolupráci při zajištění přepravy pacienta do pražské Nemocnice Na Bulovce.

Společné cvičení složek IZS Středočeského kraje „Nákaza vysoce nakažlivou nemocí – EBOLA 2015“ prověřilo 17.02.2015 při­pravenost hasičů, záchranářů, policistů, ale i pracovníků hygienické služby na výskyt vysoce nakažlivé nemoci v daném regionu.

Cílem cvičení bylo ověřit připravenost a vybavenost jednotlivých složek IZS, jejich vzájemnou komunikaci a součinnost. Do cvičení se aktivně zapojila Oblastní nemocnice v Kolíně, která provedla rozehru v jedné ze svých ordinací praktického lékaře.

Cvičení tak probíhalo v reálném prostředí velké nemocnice za plného provozu. Zasahující složky musely dbát o bezpečnost pacientů, a to jak těch skutečných, tak figurantů.


Důvodem tohoto velkého cvičení je jak prověření reálnosti připravených scénářů a dostupnosti technických prostředků, tak i samozřejmě vlastní akceschopnosti jednotlivých složek IZS.

Navíc netypicky jde o událost, kterou spouští pracovníci hygienické stanice. A i tuto součinnost je zapotřebí důkladně procvičit. uvedl náměstek ředitele HZS Středočeského kraje pro IZS a operační řízení plk. Ing. Miloš Hladík


Námět scénáře cvičení vychází z aktuálně probíhající epidemie eboly v západní Africe. Existují však i další hrozby zavlečení závažných onemocnění, která se snadno šíří mezi lidmi nebo je dosud neumíme léčit.

Nicméně je nutné si uvědomit, že v těchto případech řešíme jednotlivce, kteří ohrožují své okolí – nikoli masívní šíření importovaného závažného onemocnění. Zcela jiný scénář by byl využit také v případě bioterorismu.

upřesnil ředitel KHS Středočeského kraje JUDr. Ivo Krýsa


Podle vedoucí protiepidemického odboru MUDr. Liliany Rumlové je v tomto případě stěžejní správné posouzení rizika epidemiologem a včasnost záchytu:

Proto je důležitá spolupráce orgánu ochrany veřejného zdraví s praktickými lékaři. Ti jsou zpravidla prvním zdravotnickým zařízením, které nemocný navštíví. Představují užitečnou záchytnou síť ve společnosti a mohou výrazně přispět k omezení šíření nákazy.

Při cvičení byly využity všechny technické prostředky, které má integrovaný záchranný systém k dispozici. Hasiči a další členové složek IZS si tak mohli vyzkoušet, jak se pracuje s dekontaminačními komorami i jak náročný je zásah v ochranných oděvech a dalších ochranných prostředcích.

Prověřovací cvičení „Nákaza VNN – EBOLA 2015“ proběhlo v několika na sebe přesně navazujících fázích. Mimořádná událost začala v ordinaci praktického lékaře, kterého týden po svém návratu z Guineje navštívil pacient s horečnatým onemocněním.

Situaci zkomplikovala skutečnost, že pacient na toaletě potřísnil zvratky dalšího muže z čekárny. Následující kroky řešení simulované události se odvíjely podle postupů a následných opatření stanovených Krajskou hygienickou stanicí se zapojením všech složek IZS.

V rámci kompletního procvičení tématu byly obě osoby odvezeny speciálními vozy – pacient podezřelý z nákazy VNN v izolačním transportním vaku zdravotnickou službou Ambulance Meditrans do pražské Nemocnice Na Bulovce, respektive druhý muž potřísněný biologickým materiálem posádkou firmy Amfion na infekční oddělení regionálního poskytovatele lůžkové zdravotní péče.

Praktickému lékaři a jeho zdravotní sestře byla nařízena karanténa. Na závěrečné dezinfekci ohniska nákazy a veřejných prostorů se podílel tým zkušených pracovníků Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem. Prověřen byl také odvoz kontaminovaných předmětů a materiálů do spalovny.


Podle toho, co jsme zde viděli, jsou hasiči, policisté, zdravotničtí záchranáři a další členové IZS v našem kraji na podobný reálný případ velmi dobře připraveni. A to je dobře, neboť v dnešní době neustále hrozí vznik nepředvídané situace.

Díky podobným nácvikům jsou všechny složky schopné včas a efektivně zareagovat, aby při nenadálém výskytu nebezpečné a vysoce nakažlivé nemoci nedošlo k ohrožení životů a zdraví našich spoluobčanů.

zhodnotil průběh cvičení jeho vedoucí plk. Mgr. Radek Zobina z HZS Středočeského kra­je


Prověřovací cvičení „Nákaza VNN – EBOLA 2015“ budou zúčastněné složky v následujících dnech podrobně analyzovat a vyhodnocovat. Své poznatky a připomínky připraví také přizvaní rozhodčí (pozorovatelé), kteří průběh cvičení sledovali na operačním středisku i v místě zásahu.

Mgr. Šárka Nováková
krizový manažer KHS Středočeského kraje 
Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet