Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jedním z prvních vozidel z produkce SPS Slatiňany je CAS K 25 Renault Premium, jezdí u podnikové jednotky České televize

Hasiči z podnikové jednotky v České televizi využívají jednu z prvních cisternových automobilových stříkaček z produkce SPS Slatiňany, která dnes patří skupině Kobit. Jedná se o CAS K25 na podvozku Renault Premium.

CAS K 25 Renault Premium 260 SP 4×2.2 je zásahový automobil pro přepravu družstva, vybavený čerpadlem a nádržemi na vodu a pěnidlo. V nezatížené, stavu je vysoká 3 250 mm, široká je 2 550 mm a dlouhá 7 200 mm.

Přečtěte siFirma KOBIT převzala známého výrobce požární techniky - SPS Slatiňany. Na výhody tohoto kroku jsme se zeptali ředitele firmy Jaroslava Nožičky

Automobil o celkové hmotnosti 15 000 kg pohání přeplňovaný šestiválec o výkonu 188 kW skrze devítistupňovou, vodou chlazenou převodovku.

Kabina je devítimístná, zadní čtyřsedačka ve směru jízdy je osazena integrovanými držáky dýchacích přístrojů v opěradlech. Velitel má k dispozici lampičku na flexibilním kloubu a joystickem může ovládat hledáček na střeše vozu.

Nástavba je vyrobena z nerezavějící oceli a hliníku. Nádrž na 2 500 litrů vody je laminátová, 200 litrů pěnidla je pak obklopeno nerezí. V samostatném 10litrovém kanystru vozí hasiči Pyrocool.

Čerpadlo Ziegler FP 16/8 1 HH má výkon 2 500 litrů za minutu při 0,8 MPa (sací výška 3 m). Je vybaveno automatickou pístovou vývěvou Trokomat. Pěnidlo je přisáváno na vstupní straně čerpadla.

Čerpadlo umožňuje současné použití nízkotlaku i vysokotlaku. V zadní části nástavby je na každé straně po jednom vysokotlakém navijáku s 60 metry hadice a vysokotlakou proudnicí AWG o průtoku 145 litrů za minutu při 4,0 MPa.

Automobil je vybaven s přihlédnutím k potřebám a specifiku podnikové jednotky: Najdeme v něm tak i zdravotnické vybavení – vakuové dlahy, matrace, křísící přístroj, lékárničku. Nechybí pryžové kanálové ucpávky, elektrocentrála, přetlakový ventilátor a další požární prostředky. Zajímavostí je přístroj Ifex 3000 pro impulsní hašení.

Přečtěte siPředstavujeme IFEX, unikátní techniku, která hasební látku vystřeluje impulsem

Na zadním čele nástavby je uchycen osvětlovací stožár se dvěma 500 W světlomety, pneumaticky výsuvný až do výšky 5 metrů nad úroveň terénu.

Sdílet