Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Pardubickém kraji mají záložní operační a informační středisko

V pátek 27. února se na požární stanici v Chrudimi, krátce po 11. hodině, prověřovala funkčnost záložního Krajského operačního a informačního střediska HZS Pardubického kraje. Funkčnost byla prověřována za přítomnosti plk. Ing. Miroslava Kvasničky, ředitele HZS Pardubického kraje i jeho náměstka pro IZS a operační řízení plk. Mgr. Aleše Černohorského.

Toto středisko bude sloužit jako záložní varianta při masivním výpadku Krajského operačního a informačního střediska HZS Pardubického kraje, které má sídlo v Pardubicích.

I když je současné operační a informační středisko stavebně i technologicky připraveno na různé krizové situace, nikdy nemůžeme vyloučit vznik nějaké naprosto nestandardní situace. K výpadku střediska může dojít i při vážné, svým rozsahem zcela mimořádné události. Možným rizikem by mohly být i výkopové práce při rekonstrukci vozovky u Svaté Trojice v Pardubicích,

vysvětluje plk. Mgr. Aleš Černohorský, náměstek krajského ředitele HZS Pardubického kraje pro IZS a operační řízení.

Záložní krajské operační a informační středisko hasičů je umístěno v prostorách bývalého Okresního operačního a informačního střediska HZS územního odboru Chrudim, což umožnilo použití stávajících technologií. Finanční náročnost tohoto střediska proto nebyla vysoká.

Záložní středisko je schopné vysílat profesionální i dobrovolné jednotky hasičů k událostem. Funguje příjem datových vět ze systému Telefonního centra tísňového volání 112, telefonní a rádiové spojení v digitální i analogové síti v rámci celého kraje a obsluha záložního operačního střediska má k dispozici kompletní podpůrné databázové systémy pro evidenci událostí a podporu velitelů zásahů,

říká plk. Ing. Martin Záleský, vedoucí oddělení komunikačních a informačních systémů HZS Pardubického kra­je.

Příjem tísňových volání přes telefonní centrum tísňového volání funguje běžným způsobem a hovory jsou předávané standardně na krajské operační a informační středisko, jen do jiné lokality. Pro volajícího se nic nezmění a změnu nepozná.

Záložní prostory mohou hasiči bez omezení využívat po celou dobu hrozícího rizika, či nefunkčnosti krajského operačního a informačního střediska v Pardubicích. Záložní operační a informační středisko budou obsluhovat čtyři lidé.

Přípravy technologií záložního střediska zabraly týmu profesionálních hasičů z oddělení komunikačních a informačních systémů HZS Pardubického kraje více než půl roku.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet