Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Tlumačově unikla nafta z čerpací stanice do potoka, na likvidaci se podílely dvě hasičské jednotky

Operační středisko hasičů ve Zlíně přijalo hlášení o úniku nafty v areálu zemědělské farmy v Tlumačově. Požární poplach byl vyhlášen profesionálním hasičům v Otrokovicích a ve Zlíně, kteří vyjeli se dvěma automobilovými stříkačkami a jedním chemickým automobilem.

Velitel zásahu po příjezdu na místo havárie zjistil, že z neveřejné čerpací stanice došlo přes dešťovou kanalizaci k úniku nafty do místního potoka Hlavnička. Vodní tok se vlévá do dalšího potoka Mojena, který je v I. pásmu hygienické ochrany vodního zdroje. Operační středisko proto informovalo odbor životního prostředí města Otrokovice a Českou inspekci životního prostředí. Na místo havárie se dostavil vedoucí odboru životního prostředí v Otrokovicích.

V blízkosti úniku nafty instalovali hasiči první nornou stěnu a znečištěnou hladinu potoka zasypali sypkým sorbentem. V průběhu průzkumu byl zjištěn druhý únik nafty. Na dalších dvou kilometrech proto byly instalovány dvě norné stěny. Velitel zásahu si vyžádal posilovou jednotku, kterou operační důstojník vyslal z požární stanice v Kroměříži s jedním chemickým automobilem a účelovým automobilem. Z požární stanice v Otrokovicích bylo dovezeno 8 pytlů se sorbentem.

K zabránění úniku nafty byla na vyústění potrubí použita kanálová ucpávka. Předběžně uniklo do vodního toku asi 100 litrů nafty. Prozatím nebyl zaznamenán únik vodních živočichů ani průsak do podzemních vod.

Nepřetržitý dohled a kontrola průsaku je nařízen do soboty. Na místo události bude povolána i jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Tlumačov. Během zásahu nedošlo k poškození techniky ani ke zranění osob.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet