Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Kladensku vyprošťovali zraněného řidiče kamionu, který narazil do vzrostlého stromu

Vážná dopravní nehoda byla na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášena ve středu 4. března 2015 v 8:45 hodin na silnici 1/16 mezi obcemi Mšec a Hvězda na Kladensku. Na místo okamžitě vyjely všechny složky Integrovaného záchranného systému.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje vyslalo na místo mimořádné události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Slaný se dvěma zásahovými automobily, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů z Kladna s rychlým zásahovým automobilem.

Jako první na místě byla jednotka slánských hasičů a to v 8:56 hodin, jen o čtyři minuty později na místo nehody přijel rychlý zásahový automobil z kladenské stanice. Dále byl na místo události povolán automobilový jeřáb, dva velitelské automobily a vyšetřovatel požárů za účelem dokumentace této mimořádné události.

Průzkumem hasiči na místě zjistili, že kamion sjel mimo vozovku a narazil čelně do vzrostlého kmene stromu. Uvnitř zdeformované kabiny zůstal zaklíněný a zraněný řidič, ten byl při vědomí. Hasiči okamžitě pomocí dvou hydraulických vyprošťovacích souprav zahájili vyprošťování řidiče.

Zasahující složky Integrovaného záchranného systému ohrožoval nalomený strom, který hrozil pádem. Na žádost velitele zásahu byla povolána výšková technika ze stanice Slaný. Hasiči ve spolupráci se záchranáři zraněného řidiče po 15 minutách vyprostili. Zraněného řidiče pak transportovali záchranáři k ošetření do kladenské nemocnice.

Hasiči nakloněný strom rozřezali z automobilové plošiny pomocí motorových pil. Po zlikvidování stromu mohli hasiči zahájit odklízení vysypaného nákladu z návěsu, aby se dostali k poškozené palivové nádrži. Přibližně 400 litrů motorové nafty pak hasiči přečerpali do připravených barelů.

Kvůli vyprošťování havarovaného kamionu byla silnice 1/16 v daném úseku nehody zcela uzavřena do 15 hodin.

Info: nstržm. Lukáš Vejvar
Foto: por. Bc. Tomáš Nocar
stanice Kladno
Sdílet