Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jubilejní 10. ročník TFA Hartaman proběhl na Slezské Hartě, soutěžilo 64 borců a borkyň

Celkem 64 borců a borkyň se přihlásilo do této náročné soutěže, která je součástí Poháru ředitele HZS MSK v TFA. Nakonec soutěž absolvovalo 54 závodníků, kteří změřili své síly za horkého letního počasí.

V sobotu 15. 8. 2015 se konal již 10., jubilejní, ročník náročné soutěže TFA Hartaman v malebném prostředí přehrady Slezská Harta na Bruntálsku. Soutěž, která je sama o sobě velice náročná, byla letos mnohem náročnější díky počasí. Panovaly tropické teploty, které přesáhly 38 °C. I přesto se soutěžící poprali s tratí statečně.

Soutěž byla vypsána pro 5 kategorií, a to do 35 let (kategorie A) a nad 35 let (kategorie B) se vzduchovým dýchacím přístrojem neseným jako zátěž, do 35 let (kategorie C) a nad 35 let (kategorie D) s aktivním vzduchovým dýchacím přístrojem a poslední, pátou, byla kategorie žen (kategorie E). Punc světové úrovně dodala soutěži účast mistra světa v TFA Marcina Zdziebla z Polska.

Jelikož se nakonec soutěže v kategorii A nezúčastnil žádný soutěžící, ačkoliv se původně 4 přihlásili, nebyly ceny v této kategorii předány a kategorie byla zrušena.

Kategorie B se stala nejobsazenější kategorií celé soutěže s 37 zúčastněnými. Zvítězil Martin Januš z HZS Zlínského kraje, územního odboru Vsetín ve výsledném čase 4 minuty a 21,75 sekundy. Na druhém místě se umístil Zdeněk Šejbl z JSDH obce Horní Sloupnice s časem 4 minuty 45 sekund a třetí příčku obsadil Martin Koliba z JSDH obce Metylovice výsledným časem 4 minuty 52,27 sekundy.

V kategorii C závodili celkem 4 borci. První příčku obsadil Marcin Zdzieblo z Panstwowej straze požarnej z Polska časem 4 minuty 19,81 sekundy, na druhé místo dosáhl časem 5 minut 44,75 sekundy Miroslav Balada z JSDH obce Bobrovníky a těsně třetí skončil Zdeněk Hubáček z JSDH obce Uničov v čase 5 minut 44,81 sekundy.

Kategorie D byla také obsazena kvalitními borci, kdy zvítězil Adam Ryš z JSDH obce Bohuslavice časem 4 minuty 35,63 sekundy, druhé místo zaujal Josef Palát z HZS podniku DEZA Valašské Meziříčí v čase 4 minuty 41,29 sekundy a na třetím místě skončil Josef Frýdl závodící za Hasičský sportovní klub Zlín v čase 5 minut 31,66 sekundy.

Jistě nejvíce sledovanou byla kategorie E, ve které závodily ženy. Ty dokázaly, že i jejich výkony jsou hodné obdivu. První příčku obsadila zahraniční účastnice Marta Ryba z Polska časem 6 minut 44,38 sekundy, druhé místo patřilo po dokončení soutěže Blance Krčálové z JSDH obce Rokytnice nad Rokytnou časem 7 minut 7,68 sekundy a na třetí příčce se umístila Pavlína Havlenová z JSDH obce Vladislav časem 7 minut 33,50 sekundy.

I přes horké počasí, které spíše než závodit, lákalo účastníky k tradičnímu letnímu pobytu u vody, se soutěžící nezalekli a vložili do závodu všechny své síly. Dokončili všichni soutěžící, za což jim patří obdiv nás i diváků.

Celá soutěž se organizačně vydařila, což mohou potvrdit nejen závodníci, ale také velké množství přihlížejících diváků. Za to patří pořadatelům z JSDH obce Dvorce a HZS Moravskoslezského kraje velký dík.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet