Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se zúčastnili skialpinistického závodu na svazích Krkonošných hor, vítězem se stal Jan Hepnar z požární stanice Trutnov

Dne 19. 3. 2015 se poblíž Špindlerova Mlýnu konal „Otevřený přebor Armády České republiky ve sportovním skialpinismu“, kterého se úspěšně zúčastnili také čtyři příslušníci Hasičského záchranného sboru Královéhradec­kého kraje.

Základem této atraktivní sportovní disciplíny je pohyb na lyžích na vytyčených trasách v horském terénu, který kombinuje výstupy a sjezdy. Stoupání do kopce přitom umožňuje speciální vázání lyží s pohyblivou patou a odnímatelné stoupací pásy s lepící vrstvou.

Kromě lyží a vhodného oblečení nesli závodníci také stanovenou povinnou výstroj, tj. ochrannou přilbu, lavinový přístroj, lavinovou lopatku, lavinovou sondu a batoh s možností připevnění lyží.

Den před závodem absolvovali přihlášení závodníci na Brádlerových boudách podrobný výklad tratě, který provedl hlavní rozhodčí. Byli seznámeni s připravenou tratí, jejími nebezpečnými úseky a technickými zvláštnostmi, nechyběla ani aktuální předpověď počasí a sněhových podmínek a určení lavinového nebezpečí podle evropské stupnice.

Druhý den ráno za krásného slunečného počasí byl závod odstartován. Celkově na trať nastoupilo zhruba čtyřicet závodníků včetně tří žen. Čekala je náročná členitá cesta zčásti upraveným zasněženým terénem v okolí Bradlerových bud a na úbočích Medvědího a Martinova dolu.

Trať byla dlouhá zhruba patnáct kilometrů s celkovým převýšením přes tisíc metrů a zahrnovala technicky náročné úseky jak ve stoupání tak ve sjezdech.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje podali v závodě velmi dobrý výkon a všichni se umístili v první polovině startovního pole. Největší uznání zaslouží Jan Hepnar z požární stanice Trutnov, který se s časem 1:45:25 hodin stal absolutním vítězem celé soutěže s téměř desetiminutovým náskokem před druhým závodníkem.

Poděkování patří nejenom našim hasičům za vzornou reprezentaci, ale také organizátorům celé akce, tj. 15. ženijnímu pluku Armády České republiky za uspořádání závodu, který měl vysokou úroveň a bezesporu přispěl k propagaci a rozvoji skialpinismu v Českých podmínkách.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet