Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Deset obcí si v Kraji Vysočina v roce 2015 rozdělí dva miliony na opravu hasičské techniky

Krajští zastupitelé Kraje Vysočina v úterý 24. března 2015 rozhodli, že nová krajská dotace na opravy a repase mobilní požární techniky pomůže desítce obcí a měst v regionu. Celkem si mezi sebe rozdělí více než dva milióny korun.

Cílení dotace iniciovaly samy obce, které jsou si, stejně jako my, vědomy, že základním předpokladem pro zajištění akceschopnosti jednotek dobrovolných hasičů je spolehlivá technika.

uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek

O dotaci v celkové výši přesahující čtyři milióny korun na opravy a repase požádalo v termínu celkem 18 obcí. Maximální výše možného příspěvku byla 250 tisíc korun.

Na opravy požární techniky byl Kraj Vysočina připraven uvolnit zhruba 1,5 miliónu korun. Bylo avizováno, že konečná částka se bude odvíjet od zájmu obcí, proto krajští zastupitelé schválili navýšení dotace o více než půl miliónu korun.

Smyslem dotace je podpořit akceschopnost co největšího počtu jednotek sboru dobrovolných hasičů při zachování optimálního rozložení finančních prostředků. Podpora deseti obcí splňuje náš předpoklad.

Lze předpokládat, že v případě nižšího počtu uspokojených žádostí v letošním roce by v dalších obdobích kraj zaznamenal převis poptávky o nyní zamítnuté žádosti.

upozorňuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast financí Vladimír Novotný

V příštích letech lze očekávat nižší zájem žadatelů, od letošního roku mohou totiž obce získat dotaci až 2,5 miliónu korun ze státního rozpočtu na nákup nové cisternové automobilové stříkačky a jistě budou zvažovat efektivnost oprav jejich stávající zastaralé automobilové techniky ve srovnání s pořízením nové automobilové cisternové stříkačky. V minulých letech činila státní dotace nejvýše jedn milión korun.

Obec/městodotace v Kč
Okrouhlice208 800
Košetice249 931
Dolní Cerekev152 075
Lesonice170 000
Svatoslav248 633
Humpolec187 050
Chotěboř206 116
Police175 000
Kožlí200 000
Pozďatín247 965
CELKEM2 045 570

Dotace na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina se týká zhruba 150 obcí, jejichž jednotky jsou zařazené do plánu plošného pokrytí. Jedná se zejména o jednotky předurčené k zásahům společně s profesionálními jednotkami HZS. V praxi to znamená, že obce opraví cisternové automobilní stříkačky, např. vymění nádrže, opraví čerpadla atd.

Kraj chce dotaci nabízet v dvouletých cyklech, tak aby měly obce dostatek času na podání žádosti, připravily své rozpočty a měly dostatek času na výběr dodavatele, realizaci projektu a jeho vyúčtování. Výzva pro předkládání žádostí s realizací v roce 2016 bude připravena během několika následujících týd­nů.

Jan Murárik, odbor sekretariátu hejtmana
Krajský úřad Kraje Vysočina
Sdílet