Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se aktivně zapojili do cvičení Blackout 2015 v Jihomo­ravském kraji

Cvičení Blackout JMK 2015 je v plném proudu. Aktivně se do něj zapojili také hasiči. Kromě činností, které vykonávají na úrovni krizových štábů, vyjížděli také do terénu.

V případě dlouhodobého výpadku elektrické energie je velmi pravděpodobné, že by hasiči ve velkém rozsahu zasahovali např. u vyprošťování osob z výtahů, které nejsou opatřeny nouzovým záložním zdrojem. Takovou situaci si proto brněnští hasiči vyzkoušeli i během dnešního cvičení. Dopoledne vyjeli k simulované záchraně osob z výtahu v objektu Celního úřadu na Kolišti v Brně.

Dalším úkolem bylo zajistit informování občanů o vzniklé situaci. Z toho důvodu se hasiči podílejí na činnosti informačního stánku pro veřejnost v Brně na Malinovského náměstí. HZS JMK také trvale provozuje Portál krizového řízení pro Jihomoravský kraj KRIZPORT (www.krizport.cz), který při krizových situacích slouží jak k informování o vývoji situace, tak k podpoře činnosti orgánů krizového řízení řešících danou mimořádnou událost nebo krizovou situaci. V rámci cvičení je na KRIZPORTu postupně zveřejňována rozehra cvičení s cvičnými informacemi pro veřejnost i orgány krizového řízení.

Jde o největší cvičení složek IZS nejen u nás, ale i v České republice za posledních několik let. Hodláme štábní formou, to zdůrazňuji, vyzkoušet součinnost, kdyby došlo k takovéto energetické krizi. Chceme přesně zmapovat, jak se budou chovat složky Integrovaného záchranného systému, jak budou fungovat energetici, jestli a jak dokážeme zajistit náhradní dodávky proudu takzvaným ostrovním způsobem, jak budeme zapojovat jednotlivé zdroje energie. Chceme také odhalit eventuální nedostatky. Věřím, že Blackout přinese řadu užitečných poznatků,

uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek, který před devátou hodinou cvičně podepsal dokument o vyhlášení stavu nebezpečí.

Aktivita Hasičského záchranného sboru je ovšem během cvičení mnohem širší. Zasedá krizový štáb HZS JMK. Hasiči musí na štábní úrovni řešit záchranu osob z vlaků, výtahů atd. Musí se také vypořádat s možným nárůstem počtu požárů, který souvisí se zvýšeným používáním otevřeného ohně při vaření, svícení a topení.

Je nutné vzít v úvahu i komplikace způsobené nemožností čerpat požární vodu z nefunkčních vodovodních hydrantů, zhoršenou průjezdností zejména ve městech, kde nefunguje dopravní signalizace nebo komplikace způsobené výpadkem digitální radiové sítě složek IZS. Sbor musí zajistit svůj chod, organizační a logistické zabezpečení klíčových funkcí a činností organizace. Své příslušníky také vysílá do krizových štábů, kde se podílejí na řešení krizové situace a mj. zabezpečují komunikaci mezi krizovými štáby v režimu, kdy nejsou funkční běžné komunikační a datové sítě.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet