Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Omlouvám se všem zasahujícím za zbytečný výjezd“, napsal do redakce oznamovatel bomby v Liberci

Dvakrát během osmi dnů hrozil teprve 19letý mladík svému zaměstnavateli uložením výbušniny v objektu firmy. Možná to měl být pouhý vtip, možná to měla být nějaká osobní msta, každopádně to bylo zkratové jednání, kterého mladík hrozící bombou, dnes již velmi lituje.

Je pondělí 16. března 2015 krátce po 11 hodině a do jedné z libereckých firem zabývající se výrobou autodílů přichází do emailové schránky směnového mistra zpráva ve znění „Máte ve firmě bombu“. Tato informace vyvolala znepokojení zaměstnanců firmy, kdy vedení o této situaci neprodleně informovalo policii.

Přečtěte siProvoz firmy v Liberci zastavil na bezmála dvě hodiny výhružný e-mail, pisatel hrozil uložením výbušniny

Operační důstojník bezprostředně po oznámení na místo vyslal policejní hlídky, které okamžitě evakuovaly zaměstnance firmy i ostatní občany z přilehlého okolí. Do akce byla nasazena více jak desítka policistů, včetně policejních psovodů se služebními psy specialisty, kteří jsou vycvičeni na vyhledávání výbušných nástražných systémů.

V danou chvíli bylo nuceno opustit areál firmy více jak 70 zaměstnanců a zároveň musela být přerušena veškerá výroba. V blízkém okolí firmy policisté uzavřeli přístupové cesty a odkláněli veškerou dopravu. Policejní psovod se služebním psem provedl bezpečnostní prohlídku budov a přilehlého okolí.

Žádná výbušnina, nebo zařízení, připomínající nástražný výbušný systém, nalezena nebyla. Zhruba po třech hodinách byl provoz firmy obnoven a zprůjezdněné všechny přilehlé komunikace.


Přesně týden poté, v pondělí 23. března 2015, tentokrát v nočních hodinách, se podobná situace ve stejné firmě opakovala. Anonym krátce po jedné hodině v noci zaslal na služební telefon směnového mistra výroby z mobilního telefonu SMS zprávu, že se ve firmě nachází bomba.

Ze strany policie proběhla potřebná bezpečnostní opatření, tedy opětovně evakuace bezmála šesti desítek zaměstnanců, ale i osob z okolních budov, pro které přistavili členové Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje evakuační autobus.

Více jak na tři hodiny byla přerušena výroba firmy a zastaven provoz na všech příjezdových cestách. Ani v tomto případě po důkladné prohlídce areálu firmy služební pes žádnou výbušninu nenalezl. Anonymní výhružka se naštěstí nepotvrdila.


Přestože si mladík vyhrožující opakovaně bombami myslel, že se na něj jen tak nepřijde, velice se mýlil. A o to více byl překvapen, když skončil na policejní služebně.

Díky výborně odvedené práci a velmi rychlé odezvě libereckých kriminalistů ze skupiny 1. oddělení obecné kriminality se podařilo tento případ téměř bleskově objasnit. Ani ne do 24 hodin po druhém anonymním oznámení kriminalisté osobu pachatele zadrželi a obvinili.

Jak se ukázalo, osobou, která posílala výhružné zprávy, byl jeden ze zaměstnanců firmy. Ten kriminalistům přiznal, že jednal zkratovitě a vůbec nedomyslel, jaké může mít jeho jednání důsledky. Mladíkovi nepomohl ani fakt, že se následně po odeslání anonymní výhružky snažil zbavit SIM karty i mobilního telefonu.

Kriminalisté mu byli na stopě i poté, co SIM kartu z telefonu rozlámal a spláchl ji na toaletě a mobilní telefon vhodil během evakuace do blízkého potoka. Místo, kam telefon hodil, následně policistům ukázal a nalezený telefon jim předal.

19letý mladík si již převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečin šíření poplašné zprávy, za který mu v případě potvrzení viny u soud hrozí až pětileté vězení. Mladík je vyšetřován na svobodě. Svému zaměstnavateli způsobil škodu v řádech sta tisíců.

Pomocí vzkazu k nám do redakce dorazil vzkaz všem zasahujícím složkám, přinášíme ho na žádost oznamovatele v plném znění:

K věci 16. 3. 2015 a 23. 5. 2015 – Poplašná zpráva Matador Automotive Liberec

Touto zprávou bych se rád omluvil všem zasahujícím. Jako dobrovolný hasič uznávám vinu a omlouvám se všem zasahujícím za zbytečný výjezd a práci mojí vinou, byl to zkrat způsobený mojí rodinnou situací.

Byl bych velice rád, kdyby toto bylo publikováno pro všechny HZS – zvláště LBK. Sám vím že jsem udělal hloupost a jako „jeden z vás“ bych se tímto chtěl přiznat a omluvit za zbytečný výjezd a práci na vyšetřování.

JK

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje
Sdílet