Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Praskoles cvičně havaroval autobus plný lidí, nehoda prověřila profesionální i dobrovolné jednotky v okolí

Za proměnlivého aprílového počasí se v pátek 3. dubna 2015 uskutečnilo taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému. Cvičení pořádal Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje územní odbor Beroun v součinnosti se Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje a Policií ČR.

Námětem cvičení byla dopravní nehoda autobusu a osobního vozidla, kdy po vzájemné kolizi skončila obě vozidla na boku a pro ztížení podmínek pro zasahující záchranáře ještě osobní vozidlo začalo hořet, což bylo simulováno dýmovnicemi.

V autobuse cestoval zájezd 30 studentů z ČVUT FBMI Kladno, kterým byla velice realisticky namaskována zranění členy Českého červeného kříže. Namátkou vyjmenujme pár zranění: amputace ruky, madlo z autobusu zaražené do břišní dutiny, popáleniny, otevřené zlomeniny apod.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o dopravní nehodu s velkým počtem zraněných, neprobíhala na místě cvičení v počáteční fázi standardně poskytovaná první pomoc, ale hasiči měli za úkol co nejrychleji zajistit základní životní funkce cestujících a použít tzv. metodiku třídění raněných START – Snadná Terapie A Rychlé Třídění.

Metodika umožňuje bez jakéhokoliv přístrojového vybavení laicky a rychle rozdělit nalezené osoby podle jednoduchých příznaků do čtyř skupin a stanovit tak priority transportu zraněných z havarovaného dopravního prostředku na stanoviště třídění raněných v prostoru pro poskytnutí zdravotní péče, kde jim byla poskytnuta odborná zdravotnická péče záchranáři ze ZZS Středočeského kra­je.

Na místě cvičení byla také přítomna psycholožka HZS Středočeského kraje a krizoví interventi ZZS Středočeského kraje. Spolu poskytli, lehce zraněným figurantům posttraumatic­kou péči.


Videoreportáž z přípravy cvičení


Pro místo cvičení byla úmyslně vybraná úzká silnice III. třídy mezi obcemi Stašov a Chlustina, šíře vozovky kladla velké nároky na ustavení zasahující techniky za podmínky, aby byl zajištěn plynulý odjezd sanitních vozů se zraněnými figuranty, kteří byli odváženi na Hasičskou zbrojnici do Zdic, kde byl simulován emergency příjem v nemocnici.

Cvičením byla prověřena spolupráce a koordinace mezi složkami IZS, vyzkoušeno zřízení týlového zabezpečení při dlouhodobém zásahu, poskytování psychosociální pomoci zraněným, poskytování informací médiím a zvládání stresových situací při mimořádné události.

Celkem se cvičení zúčastnilo přibližně 100 cvičících z řad hasičů, zdravotnických záchranářů a policistů, které sledovalo v rámci odborné přípravy 79 velitelů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí z berounska.

Poděkování za pomoc při realizaci cvičení patří:
Společnosti Wumak s.r.o., která poskytla autobus a společnosti Kovošrot Lorenz, která poskytla vrak osobního vozidla. Pedagogům a studentům z ČVUT Fakulty biomedicínského inženýrství z Kladna. Záchrannému útvaru HZS ČR Hlučín – 3. záchranná rota Zbiroh, starostům obcí Stašov, Chlustina, Praskolesy a majitelům pozemků, na kterých se cvičení realizovalo.

kpt. Ing. Mgr. Hynek Černý
HZS Středočeského kraje, ÚO Beroun
Sdílet