Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rychlý zásahový automobil z brněnské stanice BVV je postaven na podvozku Mercedes Benz Sprinter

Jednotka ze stanice HZS Jihomoravského kraje Brno – BVV využívá ke své činnosti rychlý zásahový automobil RZA L2Z na podvozku Mercedes Benz Sprinter 4×4. Automobil hasičům dodala firma ZHT.

Třímístný automobil je poháněn 190koňovým přeplňovaným šestiválcem, se kterým dosahuje maximální rychlost až 160 kilometrů v hodině.

Vybavení nástavby je přístupné z obou boků automobilu posuvnými dveřmi, zadní úložný prostor pak kryjí dveře dvoukřídlé.

Na pravé straně jsou uloženy dýchací přístroje, hasicí přístroje, deky, záchranná lana, sekery, páčidlo a zdravotnický batoh. Rovněž je zde hadice s proudnicí – tedy výstup z vysokotlakého hasicího zařízení. Vozidlo má integrovanou nádrž na 170 litrů vody, se kterou zvládne hasit až 7 minut. Samozřejmostí je možnost přimísení pěnidla ze samostatného kanystru.

Hasicí agregát je umístěn na levé straně Sprinteru. Spolu s ním zde najdeme lanový naviják o tažné síle 40 kN s 27 metrů dlouhým lanem, připojitelný k přední či zadní straně vozu, dopravní kužely, osvětlovací kufr Peli, motorovou a rozbrušovací pilu.

V zadní části vozu jsou k uložení výbavy využity i vnitřní strany dvoukřídlých dveří. Konkrétně jsou na nich uchyceny pákové kleště a náhradní tlaková hadice k hydraulickému vyprošťovacímu zařízení.

Na výsuvných platech najdeme nahoře stabilizační klíny, sorbent, kufr s nářadím, magnetické deky pro překrytí ostrých hran a kufr s nářadím. Dole potom kompletní sadu hydraulického vyprošťovacího zařízení Weber.

Pro šetrný transport postižených osob jsou ve vozidle uloženy nosítka Scoop spolu s páteřovou deskou a zádovým korzetem.

Sdílet