Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bojový řád 12/L: Zásah při výskytu výbušných látek a výbušných předmětů před jejich iniciací

Tento metodický list předpokládá zásah při výskytu výbušných látek nebo výbušných předmětů.

Výbušnými předměty se rozumí zejména:

  1. nevybuchlá munice,
  2. prostředky trhací techniky,
  3. nástražné výbušné systémy (dále jen „NVS“).

Taktické postupy jsou uváděny pro zásah při výskytu NVS. Pokud není uvedeno jinak, platí též pro zásah při výskytu nevybuchlé munice, nevybuchlých prostředků trhací techniky a výbušných látek.

Výbušný systém (dále jen „VS“) se skládá z výbušniny a iniciačního zařízení. Dalšími součástmi může být obal, zdroj elektrické energie, součásti pro posílení fragmentačního účinku nebo tepelné radiace apod. NVS je takový VS, který je skryt nebo kamuflován jako předmět jiného typu, příp. je spojen s jiným předmětem, a je iniciován při pokusu o jeho odstranění resp. o manipulaci s ním, příp. při pokusu o manipulaci s předmětem, se kterým je spojený, nebo je iniciován na dálku, resp. časovacím zařízením.

Pro zásah při výskytu výbušných látek a výbušných předmětů jednotky volí vyčkávací taktiku a soustřeďují se na analýzu zásahové situace a plánování zásahu pro případ výbuchu. Ve výše uvedeném smyslu poskytují veliteli zásahu odbornou podporu. Jednotky zůstávají v bezpečné vzdálenosti a vyvarují se provádění samostatných činností v zóně působení možných účinků výbuchu, pokud to není výslovný požadavek velitele zásahu 4 a pokud nejsou ohroženy lidské životy. V žádném případě se nepodílejí na vyhledávání nevybuchlé munice a NVS.

Sdílet
Přiložené soubory
L.12 Nastrazne vybusne systemy.pdf zobrazit online PDF 215 kB