Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a ČEZ se dohodli na spolupráci, přispěje k větší ochraně obyvatel v zónách kolem jaderných elektráren

Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky, Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina, Jihomoravského a Jihočeského kraje a Skupina ČEZ se nad rámec svých zákonných povinností zavázaly ke strategické součinnosti.

Hlavním cílem spolupráce je další posilování bezpečnosti provozu a havarijní připravenosti, tedy důkladná příprava na mimořádné události a krizové situace a jejich řešení v zónách havarijního plánování jaderných zařízení ČEZ.


Opatření vyplývající z uzavřené dohody přispějí k větší ochraně obyvatel v zónách havarijního plánování jaderných zařízení.

vysvětluje důvody uzavření smlouvy brig. gen. Drahoslav Ryba, generální ředitel HZS ČR

ČEZ se dohodou zavazuje například k dalšímu rozšiřování a údržbě koncových prvků varování v zónách havarijního plánování nebo k obměně prostředků individuální ochrany obyvatelstva a ochranných pracovních pomůcek hasičů.

Součástí dohody je i spolupráce při preventivně výchovné činnosti pro případ mimořádné události nebo krizové situace související s provozem jaderných zařízení a školení zaměstnanců ČEZ v oblasti ochrany obyvatelstva se zaměřením zejména na krizové řízení a havarijní plánování.

Posilovat bezpečnost jaderných elektráren znamená průběžně zohledňovat vývoj techniky a zavádět nové praxe. Spolupráce našich a celostátních hasičů již řadu let běží a nyní se dále rozšiřuje.

Od těsnějšího vztahu očekáváme mimo jiné zvýšení akceschopnosti obou složek při řešení mimořádných událostí a krizových situací ve všech třech regionech.

doplňuje Ladislav Štěpánek, ředitel divize Výroba společnosti ČEZ

Dotčené hasičské záchranné sbory krajů se na druhé straně zavazují například poskytovat a provádět školení zaměstnanců ČEZ v rámci preventivně výchovné činnosti v oblasti ochrany obyvatelstva se zaměřením zejména na krizové řízení a havarijní plánování.

Všechny strany dohody se také shodly na zřízení pracovní skupiny, která bude každoročně vyhodnocovat plnění jednotlivých závazků vyplývajících z dohody.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet