Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kurz pro instruktory preventivně výchovného programu HASÍK CZ v Teplicích absolvovalo 24 účastníků

O víkendu 11. – 12. dubna 2015 proběhla na stanici v Teplicích druhá část výcviku instruktorů programu HASÍK CZ – Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Úspěšně zakončilo a osvědčení obdrželo všech 24 účastníků výcviku (22 z Ústeckého kraje a 2 z Libereckého kraje). Druhá část kurzu spočívala v praktickém ověření znalostí a schopností instruktorů vyučovat děti v dané problematice.

Jednotlivé dvojice instruktorů již v rámci výcviku navštívili některé základní školy v kraji a setkali se velmi pozitivní reakcí jak dětí, tak učitelů. Program je určen výhradně pro 2. a 6. třídy základních škol a sestává se ze dvou šedesátiminutových bloků. Během výuky se hasiči snaží hravou a interaktivní formou předat dětem základní informace o své práci, o pravidlech chování v případě vzniku jakékoliv mimořádné události ale také je učí těmto situacím předcházet.

Děti vidí a mohou si osahat zásahový oblek a dýchací přístroj, který je ve výstroji každého hasiče. Naučí se zavolat pomoc v případě požáru nebo dopravní nehody. Vědí, jak se zachovat v případě evakuace a co si vzít s sebou, nepřekvapí je ani tón sirény, který vyhlašuje možné nebezpečí.

V rámci HZS Ústeckého kraje to byl první kurz tohoto druhu, 22 instruktorů není schopno pokrýt všechny základní školy v kraji. Instruktoři si zatím vybírají školy podle toho, jak s nimi v současné době spolupracují a vědí, že problematika ochrany člověka za mimořádných událostí se v dané škole opravdu vyučuje.

Program HASÍK CZ je pouze doplňkovým a nemůže nahradit výuku dané problematiky v plném rozsahu.

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet