Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak uspořádat hasičskou slavnost, na kterou se nezapomíná a uvítat nový prapor do života?

V prvním díle našeho seriálu věnovaného hasičským praporům jsme se dozvěděli, jak získat peníze na nový prapor či jeho renovaci. Originální prapor je opravdovým klenotem každého hasičského sboru, který přežije několik generací a stane se svědkem významných událostí. S prapory ožívají tradice a odborníci z firmy Alerion Vám dnes poradí, jak uspořádat slavnost spojenou s přijetím a žehnáním novému praporu do života.

Tyto slavnosti patří díky své kráse, důstojnosti a významu k těm nejpovedenějším. Mají svůj tradiční průběh a vždy se hodí ctít i místní zvyklosti. Samotný okamžik uvedení praporu do života je velmi významnou společenskou událostí, na kterou budou návštěvníci a hosté vzpomínat dlouhá léta.

Máme časté dotazy na to, jak má takové tradiční žehnání, svěcení a uvádění do života vypadat. Poskytujeme však vždy jen rámcová doporučení, protože nechceme vytvářet jednotný vzor a chceme podnítit místní, aby se na vytvoření programu a ceremonie sami podíleli.

Už po krátkém zamyšlení se spustí proces obnovení místních tradic, většinou právě za účasti pamětníků, duchovních, spolků, sdružení i vedení obce. A takové akce jsou pak nejhodnotnější, protože do nich promlouvá kontinuita tradic a historie.

uvádí Tomáš Pokorný z firmy Alerion.

Uspořádejte slavnostní průvod

Slavnost obvykle začíná průvodem všech účastníků, který směřuje od hasičské zbrojnice k domu matky praporu. Zde velitel nebo starosta přebírá svinutý symbol a průvod pokračuje do místního kostela. „Matka praporu“ je přitom čestná a prestižní funkce. Tato žena obvykle organizuje veřejnou sbírku a dohlíží na vyšívání v průběhu vzniku praporu.

Tuto tradici můžete podpořit také tím, že nabídnete tento významný post osobě, která bude zrození praporu věnovat svou veškerou péči. Její přítomnost a zapojení při vzniku symbolu tak pozvedne jeho společenský a duchovní dosah.

říká Tomáš Pokorný z firmy Alerion

Připněte praporu pamětní vyšívanou stuhu a nechte mu požehnat

Dalším rituálem, který probíhá nejčastěji v místním kostele, je připínání slavnostních vyšívaných stuh. Ty svým textem už navždy zaznamenají tento výjimečný den do historie praporu i sboru. Ceremonii připravte společně s vaším duchovním otcem. Stuhy obvykle připínají matka praporu společně s kmotrami a také významní představitelé z obce a řad pozvaných hostů.

Užijte si rituál rozvinutí praporu

Nejkrásnějším okamžikem je slavnostní rozvinutí praporu. Právě v tuto chvíli ho mohou všichni spatřit v celé jeho kráse. Samotný akt žehnání pak završí rituál uvedení do života. Pokřtěný prapor je poté předán velitelem sboru praporečníkovi, který společně s praporem přebírá i funkci jeho ochranitele a pečovatele.

Důstojnost jeho poslání podpoří nezbytný doplněk uniformy – bílé kožené rukavice s manžetou a pás pro vlajkonoše. S novým praporem se pak můžete zapsat zlatým písmem do místní kroniky, kterou si vede každá obec.

Zanechte vzkaz dalším generacím

Slavnostní prapor, jako jedinečná insignie každého sboru, představuje rovněž ideální místo pro uchování tajemství pro další generace.

Ve společnosti Alerion jsme proto pro žerdě navrhli a zkonstruovali speciální hlavici s dutou schránkou, do které může každý sbor vložit svůj vzkaz svým nástupcům. Myslíme skutečně na všechno, a tak dodáváme i ručně vyráběný papír, na který mohou napsat členové své tajemné poselství, které bude čekat na odhalení jejich následovníky.

říká Tomáš Pokorný

Hasiči jdoucí s moderní dobou do hlavice vkládají také USB flash disky s velkým množstvím fotografií, dokumentů nebo i videí ze soutěží, akcí a s dalšími významnými momenty ze života sboru.

Více informací najdete na webu společnosti Alerion.

Sdílet
Seriál: Firma Alerion