Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stadion Valley Parade v anglickém Bradfordu zažil před 30 lety jeden z nejhorších požárů ve fotbalové historii

11. května 1985 v Anglii na fotbalovém stadionu Valley Parade během utkání anglické divize mezi domácím Bradford City a hostujícím Lincoln City vypukl požár, který v krátkém čase zachvátil celou tribunu.

Stadion, který od posledních úprav v roce 1911 nedoznal prakticky žádných změn, měl 5 300 míst k sezení a dalších 7 000 míst pro stojící diváky.
 Průměrná návštěvnost fotbalových utkán v Anglii je asi 6 000 osob. 
Na osudný zápas, který uzavíral pro Bradfordský fotbalový klub jednu z nejúspěšnějších sezón tehdy přišlo přes 11 000 fanoušků.

V 15:40 odpoledne zbývalo do konce první půlky zatím nerozhodného zápasu pět minut. Byla pozorována „světla“, naznačující vypuknutí požáru, nikdo tomu ale nevěnoval pozornost. Netrvalo dlouho a diváci v části stadionu, kde požár vznikl, již začali pociťovat teplo od nohou.


Stadion Valley Parade byl po nákladné přestavbě znovu otevřen v prosinci 1986 a nyní má kapacitu přes 25 tisíc diváků.

Během následujících třech minut se plameny plápolající pod tribunou prodraly na povrch a na záchranu stadionu, kde prý návštěvníci neměli v dosahu ani jeden hasicí přístroj, již bylo pozdě. Požár za pomoci silného větru v krátkosti zachvátil celou dřevěnou konstrukci, která tak v určité fázi vytvořila dojem obrovské hořící koule. Na diváky navíc odpadávala hořící plachta, z níž byla zhotovena střecha.

Následkem tohoto požáru došlo k usmrcení 56 osob, přičemž dalších 265 utrpělo zranění. Naprostá většina obětí patřila k příznivcům domácího týmu, plameny pohřbily i šestaosmdesá­tiletého bývalého prezidenta klubu, z velké části byli ale oběťmi mladí do 20 let.



Pozdější šetření ukázala, že požár nejspíš způsobila odhozená hořící cigareta, od níž pak vzplály odpadky nashromážděné pod tribunou.
 Jedním z důsledků této tragédie byl zákaz výstavby nových dřevěných tribun na území Velké Británie.

Ing. Roman Bravanský
SOŠ PO a VOŠ PO ve Frýdku-Místku
Sdílet