Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení jednotek integrovaného záchranného systému v sídle společnosti ČEPS prověřilo spolupráci

V pátek 24. dubna 2015 proběhlo v pražském sídle společnosti ČEPS cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS) pod názvem OHEŇ 2015. Cvičení bylo koncipováno jako požární. Jeho hlavním cílem bylo ověřit schopnosti dispečerského řízení ze záložního pracoviště a prověřit účinnost protipožárních opatření vyplývajících z interních předpisů společnosti.

Významným přínosem cvičení bylo ověření praktické součinnosti složek IZS, tj. jednotek Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy, Policie ČR, Městské policie hl. m. Prahy a Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy při zdolávání požáru v podmínkách ČEPS. Akce se uskutečnila na základě dohod o vzájemné spolupráci mezi ČEPS, a.s., Policií ČR a Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR.

Detektory elektrické požární signalizace zachytily v 10 hodin dopoledne v budově hlavního dispečerského pracoviště ČEPS kouř z imitačních prostředků. Ihned byly telefonicky informovány složky IZS. Zároveň byla zahájena úplná evakuace osob v objektu.

Všechny složky IZS se dostavily na místo v průběhu 9 minut. Pracovníci dispečerského řízení byli za asistence Policie ČR přesunuti do záložního pracoviště.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy lokalizovali požár a provedli jeho likvidaci. Zplodiny hoření se dostaly do prostoru chodby a schodiště. Po ukončení evakuace a přepočítávání bylo zjištěno, že se pohřešují dva zaměstnanci. Nasazená pátrací skupina nalezla dva figuranty a předala je do péče Zdravotnické záchranné služby. Příslušníci Městské policie zajistili ostrahu areálu a odklánění dopravy na komunikacích v přilehlém okolí.

Během cvičení byla pro evakuované osoby připravena praktická ukázka první pomoci. Zajistila ji společnost RedRes, jejíž zdravotníci zaměstnancům ČEPS, a.s. vysvětlili, jak zastavit masivní krvácení nebo jak provést resuscitaci, a to i s použitím automatického externího defibrilátoru.

Celý průběh cvičení prokázal, že společnost ČEPS i jednotlivé složky integrovaného záchranného systému jsou velmi dobře připraveny zvládat mimořádné situace tohoto typu.

por. Ing. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí HZS hl. m. Prahy

Mgr. Barbora Peterová
tisková mluvčí ČEPS, a.s.
 
Sdílet