Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trauma tým se vrátil z Nepálu, jeho členové ošetřili více než tisícovku lidí

Vláda České republiky v pondělí 27. dubna 2015 schválila uvolnění částky 20 miliónů Kč na pomoc oblastem postiženým víkendovým zemětřesením v Nepálu. Seismický jev o síle 7,4 Magnitudo byl nejhorší za posledních 80 let v této oblasti, o život přešlo už přes 3700 lidí a dalších 6500 je zraněno.

29.05.2015

Dnes, v pátek 29. května 2015 krátce po 17. hodině přistálo na pražském letišti Václava Havla letadlo s 34členným trauma týmem.

Na palubě letadla byli ještě zástupci Slovenska, kteří doprovázeli humanitární pomoc vyslanou do Nepálu slovenskou stranou a možnost evakuace zpátky do vlasti využili také dva Češi.

Na letišti přivítal záchranáře generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR brig. gen. Drahoslav Ryba, aby jim osobně poděkoval za jejich práci a výbornou prezentaci České republiky na mezinárodní úrovni.

Profesionalita trauma týmu byla během mise oceněna jak ze strany nepálských úřadů a armády, tak ze strany mezinárodních organizací a osobně poděkovat přijel záchranářům do Melamchi i český velvyslanec ČR z Dillí pan Miloslav Stašek.

Je hrozně fajn, že jsme byli jednou ze zemí, které nestály stranou, ale nějakým způsobem Nepálu pomohly. Doufám, že turisté z celého světa na Nepál nezapomenou a budou ho dál hojně navštěvovat, protože to je důležitá cesta, jak lze zahojit některé těžko se hojící rány.

Držím Nepálu palce, aby se mu povedlo co nejrychleji se dostat z nejhoršího a lidé aby se zase mohli usmívat.

řekl ke svému pobytu plk. Ing. Oldřich Klegr z HZS hl. m. Prahy, který byl jedním z vedoucích týmu

Čeští záchranáři působili ve městě Melamchi v regionu Chautara od 1. května 2015. Předsunuté zdravotnické zařízení, které obsluhovalo 9 lékařů a 10 zdravotních sester z Fakultní nemocnice Brno, 14 příslušníků HZS ČR (členů USAR týmu) a 1 tlumočník/prů­vodce, zajišťovalo ošetření zranění, ke kterým došlo v souvislosti s ničivým zemětřesením koncem dubna tohoto roku.

Za celou dobu svého pobytu na místě ošetřili členové trauma týmu 1 131 zraněných.

28.05.2015

Během včerejšího dne předal trauma tým základnu, zdravotní dokumentaci spolu s humanitární pomocí a zbývajícím zdravotnickým materiálem hlavnímu lékaři Primary Health Care Centre v Melamchi Dr. Sapkotovi.

V rámci humanitární pomoci nechávají Češi v Nepálu stany, které tvořily zdravotnické zařízení spolu s 12 menšími stany, sloužícími pro ubytování. Také postele, lehátka, deky a polštáře, umyvadla, lavice, židle nebo kompresory. To vše poskytne dočasné přístřeší místním lidem. Na místě zůstal i všechen zbylý spotřební zdravotnický materiál.

Odpoledne, po naložení zbylého vybavení, se tým přesunul autobusem do Káthmándú a ubytoval se v hotelu.

Včera ve večerních hodinách byla do letadla, které dnes (28. května) ráno odlétá pro záchranáře do Káthmándú, naložena humanitární pomoc, kterou do Nepálu posílá Slovensko. Jedná se hlavně o stany, nepromokavé plachty, polní lehátka, spací vaky, elektrocentrály a osvětlovací soupravy nebo plastové nádobí.

27.05.2015

K půlnoci místního času dne 25. května 2015, ukončil traumatým oficiálně svou činnost v oblasti Melamchi. Během úterý 26. května proběhlo balení materiálu a předání části zdravotnického a logistického materiálu a vybavení jako humanitární pomoci místnímu zdravotnickému centru v Melamchi. Traumatým se nyní připravuje na odlet z Nepálu zpátky do České republiky.

Čeští záchranáři působí ve městě Melamchi v regionu Chautara od 1. května 2015. Předsunuté zdravotnické zařízení, které obsluhovalo 9 lékařů a 10 zdravotních sester z Fakultní nemocnice Brno, 14 příslušníků HZS ČR (členů USAR týmu) a 1 tlumočník/prů­vodce, zajišťovalo ošetření zranění, ke kterým došlo v souvislosti s ničivým zemětřesením koncem dubna tohoto roku.

Za celou dobu svého pobytu na místě ošetřili členové traumatýmu 1 131 zraněných.

Ve čtvrtek 28. května 2015 v 9:00 hodin ráno, odstartuje z pražského letiště Václava Havla letadlo, které z Kátmándú dopraví zpátky všechny členy trauma týmu. Letadlo bude mít na palubě materiální humanitární pomoc, kterou posílá do oblasti Slovenská republika. Státní humanitární pomoc Slovenska přepravíme na základě žádosti slovenského ministerstva zahraničí.

V rámci humanitární pomoci posílá Slovensko do Nepálu hlavně stany, nepromokavé plachty, polní lehátka, spací vaky, elektrocentrály a osvětlovací soupravy nebo plastové nádobí.

Letadlo by mělo podle letového plánu přistát v Káthmándú ve 22:45 místního času. Po vyložení humanitární pomoci se naloží zpět vybavení trauma týmu a letadlo se na cestu zpět vydá v pátek 28. května 2015 krátce po 12. hodině lokálního času. Do Prahy by mělo přiletět v pátek v 19:30.

Český trauma tým nechává na místě mnohé, ze svého vybavení, jako pomoc Nepálcům. Zůstávají zde stany, které tvořily zdravotnické zařízení spolu s 12 menšími stany, sloužícími pro ubytování. Také postele, lehátka, deky a polštáře, umyvadla, lavice, židle nebo kompresory. To vše poskytne dočasné přístřeší místním lidem.

Na místě bude zůstávat i všechen zbylý spotřební zdravotnický materiál.

25.05.2015

Až do dnešního dne bylo ošetřeno 1079 pacientů.

Na čtvrtek 28. 5. 2015 je plánován návrat českého trauma týmu (AMP) zpět do vlasti. Tým se připravuje na demobilizaci a předání humanitární pomoci v podobě stanů a zdravotnického vybavení místním orgánům, informoval z místa humanitární pomoci ostravský hasič Dalibor Palička, příslušník Hasičského záchranného sboru Moravskoslezské­ho kraje.

Situace v Nepálu se stabilizuje. Pokud se v následujících dvou dnech dramaticky nezmění, bude se tým připravovat k přesunu do nepálského hlavního města Káthmándú, což zahrnuje mj. balení materiálu, který nebude předán jako součást humanitární pomoci, zajištění přepravy pro příslušníky týmu a vybavení do hlavního města a samotný transport.

Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS MSK

Foto: Dalibor Palička, HZS Moravskoslezského kraje

24.05.2015

V neděli zůstali všichni členové týmu na základně v Melamchi, také proto, že bylo potřeba uklidit základnu a provést drobné opravy po sobotní bouřce. Během dne ošetřili zdravotníci 39 pacientů.

23.05.2015

V sobotu ráno byl ošetřen tisící pacient a během dne ještě dalších 41 pacientů. Osvědčila se i práce mobilního zdravotnického týmu, který se prakticky denně vypravuje do nepřístupných vesnic v okolí a ve velmi improvizovaných podmínkách pomáhá zraněným vesničanům. V sobotu byli lékaři a sestry vysláni do vesnic Dhapu a Thipina.

Všechna tato práce se přitom děje při teplotě, která přesahuje 39°C ve stínu. Vysoké teploty pak v sobotu odpoledne vystřídala silná bouřka s přívalovým deštěm, ten naštěstí po sobě nezanechal žádné větší škody na vybavení týmu.

21.05.2015

Dnes rodiče přivezli na ošetření chlapce po pádu ze stromu. V naší jednotce byl prvotně urgentně ošetřen a zajištěn pro převoz do nemocnice k definitivnímu ošetření. Vzhledem k těžkému, život ohrožujícímu zraněním hlavy, byl chlapec převezen do nemocnice v Kathmandu.

Bohužel, podle sdělení zdejšího hlavního lékaře, vláda přestala proplácet převozy vrtulníkem, a tak byl převoz proveden místní sanitkou za asistence českého lékaře a sestry a za podpory dýchání kyslíkem. Dnes byl také vyslán mobilní zdravotnický tým do vesnic Dubachaur, Khanigaoun, Jatanu a Baruwa, kde čeští zdravotníci ošetřili 25 pacientů.

Na naši jednotku intenzivní péče byl převzat pacient s pneumotoraxem.


Členem týmu je společně s lékaři a zdravotními sestrami z Brna a s profesionálními hasiči z Prahy i Dalibor Palička, příslušník Hasičského záchranného sboru Moravskoslezské­ho kraje.

Vedle pomoci obyvatelům oblasti a spolupráce s kolegy zde ostravský hasič získává cenné zkušenosti pro práci ostravského USAR odřadu (Urban Search and Rescue), který se specializuje na vyhledávání zraněných v troskách a další související pomoc v městských oblastech při živelních pohromách, například po zemětřesení, hlavně v zahraničí.

Palička je v USAR týmu Ostrava hlavním logistikem a zdravotníkem.

Lékaři a sestry s podporou hasičů ošetřují podle Paličky zranění, která vznikla nejen vlivem samotného zemětřesení, ale také při následném odstraňování jeho následků – rozebírání trosek domů, stavbě provizorních přístřeší před blížícími se monzuny apod.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

20.05.2015

K dnešnímu dni bylo celkem ošetřeno 872 pacientů. V průměru v těchto dnech ošetří český tým mezi 30 a 40 pacienty. Při ošetřování pacientů výrazně pomáhá skutečnost, že se místní děti učí anglicky a mnohdy zajišťují komunikaci se svými rodiči.

Nejvíce nám zde pomáhá čtrnáctiletý chlapec Suraj, který u nás obětavě tráví své volno a výborně překládá z nepálštiny do angličtiny.

popisuje jeden ze členů trauma týmu

Život v postižené oblasti se vrací do normálu. Vzhledem k blížícímu se monzunovému období si lidé budují přístřešky a starají se o úrodu. Základním stavebním materiálem pro výrobu těchto přístřešků jsou plachty a vlnitý plech. Některé domy již rozebírají a připravují si stavební materiál pro obnovu.

Teplota v oblasti je již hodně vysoká, ve stínu dosahuje až 36°C. Všichni členové týmu jsou zdraví a v pořádku. Úspěšně pokračují v poskytování po­moci


Mám z odvedené práce všech svých kolegů, a to i těch, kteří nám poskytovali podporu z Prahy, velmi dobré pocity a těším se na setkání se všemi ostatními až se i oni ve zdraví vrátí zpět. Je jasné, že budou ještě víc unaveni než my.

Možná doplním jednu poznámku, a to co považuji na celé cestě za nejtěžší. Je to jednoznačně úvodní fáze od přistání až po dokončení stavby základny. Když to člověk nezažije, tak to těžko pochopí. Nejdříve je třeba se orientovat v tom, kdo je kdo, kdo se jen tak vytahuje a kdo opravdu může o něčem rozhodnout.

Je také třeba zkusit najít funkcionáře či úředníky co nejvýše postavené. Je třeba vysvětlovat, kdo jsme a co jim nabízíme a zároveň co potřebujeme – jakou plochu pro výstavbu základny, blízkost jejich zdravotnického zařízení nebo třeba poškozené nemocnice, vybrat místo nasazení nejlépe uprostřed nějaké spádové oblasti a uprostřed postižené oblasti.

Posuzuje se také mnoho dalších hledisek. Odmítl jsem nasazení vrtulníkem do vysoko postavené oblasti, protože jsem neměl možnost navrhované místo prozkoumat a těžko bych jim na místě vysvětloval, že to není ono a nutil je k návratu. Jistota, že pro nás později zase vrtulníkem přiletí, nebyla vůbec žádná. Voda na místě také třeba vůbec nemusí být.

Nic jsem nevěděl ani o představě daného úředníka o hmotnosti a objemu všeho našeho vybavení. To dohromady znamenalo, že musíme vyjednávat dál a hledat jiné možnosti. To ale také znamená vystavit se tlaku ze všech stran, proč ještě nemáme místo nasazení. Jsou to také další hodiny čekání na slíbené schůzky, nekonečné diskuse s úředníky, kteří neustále někam odcházejí, něco slibují a uprostřed hovoru sáhodlouze s někým telefonují.

Byl by to dlouhý popis nejistoty a snahy co nejrychleji tým nasadit a začít ošetřovat, který byl vyvážen úspěchem – druhý den v poledne jsme najali nákladní vozy a autobus a vyrazili jsme na vybrané místo. Hlavně to bylo ale vyváženo vděčností pacientů, že jim někdo pomůže a že se jim dostane kvalitní lékařské péče našich vynikajících kolegů z Fakultní nemocnice Brno.

Samozřejmě každé jednání nebo dohoda je v Asii ovlivněna jiným vnímáním času. Řekne-li se, že se sejdeme v 9.00 hodin, tak to znamená, že se dotyčný úředník vydá na cestu na druhou stranu města v džungli místní dopravy tak asi v 11.00 hodin.

Je hrozně fajn vědět, že každý z nás přispěl k tomu, že jsme ošetřili skoro 700 pacientů.

Je hrozně fajn, že jsme byli jednou ze zemí, které nestály stranou, ale nějakým způsobem Nepálu pomohly.

Doufám, že turisté z celého světa na Nepál nezapomenou a budou ho dál hojně navštěvovat, protože to je důležitá cesta, jak lze zahojit některé těžko se hojící rány.

Držím Nepálu palce, aby se mu povedlo co nejrychleji se dostat z nejhoršího a lidé aby se zase mohli usmívat.

Oldřich Klegr, Český zdravotnický tým

19.05.2015

Dnes bylo ošetřeno 44 pacientů na základně v Melamchi a 24 pacientů mobilním týmem ve městě Dubachaur. Na toto místo byli vysláni 2 lékaři, 2 sestry a 2 hasiči na žádost zástupkyně organizace Save the Children – Nepal Emergency Respons paní Claire Ferrer. 2 pacienti museli být s českou asistencí převezeni do nemocnice ve městě Dhulikhel.

Celkový počet ošetřených pacientů českým trauma týmem od 1. května 2015 (po přepočtení) je 838.

18.05.2015

Celkem bylo během dne ošetřeno 35 osob. Základnu navštívil zástupce organizace Save the Children a Royal Army, kterým byli předány informace o týmu, jeho nasazení a domluvena spolupráce při příjmu pacientů. Všichni členové jsou v pořádku.

17.05.2015

Celkem bylo během neděle ošetřeno 37 osob. V průběhu dne základnu v Melamchi navštívil koordinátor mezinárodního zdravotnického týmu, zástupce Světové zdravotnické organizace a reportér Českého rozhlasu.


Krátce po jedné hodině ranní přiletěla vojenským speciálem část záchranářů, kteří pomáhali v zemětřesením postiženém Nepálu. Na letišti je uvítal generální ředitel HZS ČR brig. generál Ryba. Letounem dorazila i skupina turistů, občanů EU, kteří uvízli v poničeném Káthmándú.

Na ústřední stanici HZS Praha pro ně bylo připraveno občerstvení a sešli se zde se zástupci ambasád svých zemí.

16.05.2015

Ve městě Melamchi v regionu Chautara působí od 1. května 2015 předsunuté zdravotnické zařízení, které zajišťuje ošetření zranění, ke kterým došlo v souvislosti s ničivým zemětřesením koncem dubna tohoto roku. Tento trauma tým v Nepálu působí ve složení: 9 lékařů a 10 zdravotních sester z Fakultní nemocnice Brno, 14 příslušníků HZS hl. m. Prahy (členů USAR týmu) a 1 tlumočník/prů­vodce. Celkem bylo k dnešnímu dni (15. května 2015) ošetřeno 654 zraněných.

Dne 16. května 2015 dojde k obměně části tohoto týmu. Armádním letounem z Prahy odlétá 30 min po půlnoci 15. května 10 příslušníků HZS ČR (9 příslušníků HZS hl. m. Prahy a 1 příslušník HZS Moravskoslezského kraje), 1 lékař a 3 sestry z Fakultní nemocnice v Brně, 4 pracovníci Českého červeného kříže a 2 členný štáb České televize. Letadlo zároveň přepraví nové zásoby zdravotnického materiálu, léků a dalšího technického vybavení pro trauma tým. Český červený kříž veze do Káthmándú zdravotnický materiál a léky. Plánovaný přílet do Káthmándú je v 14: 30 hodin místního času.

Předpokládaná doba odletu letadla z Káthmándú zpět do Prahy je v 17:30 hodin místního času s návratem do Prahy v 01:00 hodin našeho času dne 17. května. Nazpět do České republiky poletí 9 příslušníků HZS ČR, tlumočník, 3 lékaři a 1 sestra z Fakultní nemocnice Brno a 2 členný štáb České televize. Volná kapacita letadla (cca 40 míst) byla prostřednictvím velvyslanectví v Dillí nabídnuta k možné evakuaci občanů Evropské unie z Nepálu zpět do Evropy. Do tohoto okamžiku (15. května 15:30 hod.) požádalo o evakuaci 19 občanů Evropské unie a 3 Češi.

Do Prahy se vrátí velitel týmu plk. Ing. Oldřich Klegr. Novým velitelem českého trauma týmu v Nepálu tak bude ppor. Mgr. Petr Vodička, který má bohaté zkušenosti z misí v Iránu (2003), Pákistánu (2005), Bulharsku (2014) a na Ukrajině (2015). Podporučík Vodička bude velet 14 příslušníkům HZS ČR, 7 lékařům a 12 zdravotním sestrám v Nepálu.

Operační a informační středisko MV-generálního ředitelství HZS ČR též udržovalo spojení s Ing. Miroslavem Lukešem, členem vyhodnocovacího a koordinačního týmu Evropské unie, který působil od 29. dubna v Nepálu a 15. května 2015 se vrátil zpět do České republiky.

15.05.2015

Dnes bylo ošetřeno celkem 37 osob, z toho 3 osoby mobilním týmem v obci Keureni. 14 členů trauma týmu odcestovalo do hlavního města Káthmándú na letiště. Ing. Miroslav Lukeš se vrátil ve večerních hodinách zpět do České republiky.

14.05.2015

Ve městě Melamchi v regionu Chautara pokračovala činnost předsunutého zdravotnického zařízení a probíhal příjem a ošetřování pacientů. V průběhu dne 14. května bylo trauma týmem ČR ošetřeno celkem 31 osob z řad místního obyvatelstva.

Čeští lékaři navázali úzkou spolupráci i s americkým záchranným týmem. Na žádost americké strany vyrazil český tým do obce Keureni, kde převzal 4 pacienty a převezl je na naši základnu. 2 pacienti byly po ošetření propuštěni a 2 pacienti zůstali v ošetřování. Trauma tým se připravuje na střídání 14 svých členů.

Z Prahy poletí 14 nových členů tramu týmu a 4 osoby z Českého červeného kříže doprovázející jejich materiální humanitární pomoc. ČČK veze do Káthmándú zdravotnický materiál a léky. Dále armádní letoun přepraví nové zásoby zdravotnického materiálu, léků a dalšího technického vybavení pro trauma tým. Plánovaný odlet z České republiky je 16. května ve 00:30 hod. ráno z letiště Kbely.

Operační a informační středisko MV-generálního ředitelství HZS ČR též udržovalo spojení s Ing. Miroslavem Lukešem, členem vyhodnocovacího a koordinačního týmu Evropské unie, který působil od 29. dubna v Nepálu a v dnešních ranních hodinách zahájil návrat do České republiky.

13.05.2015

Nepál postihla opětovně 12. května 2015 série zemětřesení. Zastupitelský úřad v Dillí a honorární konzul ČR v Nepálu dne 12. května 2015 jednali s nepálským Krizovým štábem v Káthmándú a ministerstvem zdravotnictví Nepálu ve věci pokračování české pomoci. Nepálská strana v této souvislosti požádala ČR o prodloužení působení českého týmu cca o 15 dnů.

Vláda ČR na svém dnešním zasedání souhlasila s prodloužením činnosti stávajícího trauma týmu ČR v Melamchi, se zajištěním personální obměny části týmu a dovybavení týmu v nezbytném rozsahu.

Přepravu osob i materiálu uskuteční Armáda ČR, odlet je plánován v noci z 15. na 16. května 2015. V současné chvíli se předpokládá výměna 14 hasičů, lékařů a zdravotních sester. Přehled přepravovaného materiálu se upřesňuje. Velitel trauma týmu plk. Oldřich Klegr na místě vyjednává i o možné změně místa působení českých lékařů.

12.05.2015

Dnes do 14. hodiny bylo ošetřeno celkem 26 pacientů.

V 9:05 hodin postihl Nepál otřes o síle 7,3 stupně. Členové i vybavení jsou v pořádku. Činnost týmu nebyla narušena, modul se připravil na zvýšený příjem zraněných. Tým provedl průzkum v blízkosti základny a v městě Melamchi odkud transportoval pacientku s poraněním bederní páteře.

Tým přijal informace o neprůjezdných komunikacích od týmů nasazených v oblasti, informace byly předány osobně nepálské armádě.

11.05.2015

Dnes zasáhlo Nepál další zemětřesení. Otřesy měly sílu 7,4 stupně Richterovy škály. Předpokládané jsou škody na budovách i ohrožení lidských životů. Český Traumatým, který na místě působí již od 11. dubna 2015, zaznamenal velmi silné otřesy také v místě jejich nasazení. Záchranáři se již ozvali do České republiky a potvrdili, že jsou všichni v pořádku, stejně tak vybavení, které potřebují ke své práci. I přes další otřesy intenzivně pokračují v ošetřování zraněných a připravují se na příliv většího počtu zraněných.

Česká republika připravuje vyslání letadla do Nepálu, které by buď odvezlo členy Traumatýmu zpět domů a na místě by vyložilo materiální humanitární pomoc Českého červeného kříže (zdravotnický materiál). Po dnešní další vlně otřesů se ale bude jednat o prodloužení jejich pobytu. Pak by letadlem letělo další vybavení pro zabezpečení fungování zdravotnické jednotky. O tom, jaká varianta bude zvolena, se rozhodne v následujících hodinách, podle zpráv z místa.

10.05.2015

Dnes nebyl vyslán mobilní tým. Z důvodu výpadků dodávek z elektrické rozvodné sítě suplovala týmová elektrocentrála dodávky elektřiny do zdravotnického zařízení (Primary Medical Care Centre) v sousedství.

Lékaři si dnes museli poradit se zvláštním případem, kdy ošetřovali 12letého chlapce s duševní zřejmě posttraumatickou stresovou poruchou. V neděli padl teplotní rekord 38 °C ve stínu.


Jak pomáháme při živelných katastrofách ve světě?

Mám pocit, že vysláním na tuto misi se stává Česká republika více součástí Evropy. Byla velká škoda, že máme připravené týmy, které jsou schopné poskytnout pomoc lidem na jakémkoliv místě světa, a tyto týmy nebyly vyslány ani při takovém neštěstí, jako bylo třeba zemětřesení na Haiti.

Byli tam přitom nasazeni záchranáři všech evropských států. Teď však reagovala ČR tak, jak by měla a jak se sluší na tak vyspělý stát uvnitř Evropy.

Oldřich Klegr, Český zdravotnický tým

09.05.2015

Krátce po půlnoci vzbudil členy týmu intenzivní déšť (napršelo více než 25 mm) a bylo nutné neprodleně provést zajištění základny. Voda se bohužel dostala i do zdravotnických stanů a způsobila škody na materiálu, které personál odstraňoval až do ranních hodin. Ráno byla základna týmu připojena na veřejnou rozvodnou sít a bylo možné pozastavit zásobování elektřinou z elektrocentrály.

Mobilní zdravotnický tým (2 lékaři, 2 sestry, 2 hasiči a velitel týmu) se zástupcem odjeli hned ráno do obce Mahankal ošetřovat raněné. Dále byl proveden průzkum v dalších třech okolních obcích, ale naštěstí zde nebylo třeba poskytnout zdravotní péči. Během soboty bylo ošetřeno celkem 27 pacientů.


Nešťastný Nepál se šťastným příběhem

Jedno odpoledne při naší misi v Nepálu dostala jedna místní postarší dáma druhou šanci na život. Když po záchraně ze závalu italskými záchranáři byla transportována v neutěšeném stavu na základnu místní armády, došlo k akutnímu zhoršení jejího stavu, které vyústilo až v zástavu krevního oběhu.

Následná resuscitace byla předána polským zdravotníkům, kteří toho času operovali na základně nepálské armády. Ani italští, ani polští kolegové však neměli v danou chvíli potřebné vybavení. Proto požádali členy českého zdravotnického týmu (Traumateam ČR) o podporu, které se jim dostalo ve velmi krátkém čase. Byli jsme požádáni o zapůjčení AED (automatický elektronický defibrilátor).

Situaci komplikoval fakt, že obě základny jsou od sebe vzdáleny přibližně dva kilometry. Ihned jsme nastartovali naše vozidlo a podařilo se nám doručit defibrilátor tak rychle, že to umožnilo postarat se o tuto ženu postiženou následky ničivého zemětřesení.

Českému zdravotnickému týmu složeného z lékařů a sester Fakultní nemocnice Brno a pražských hasičů se tak, ve spolupráci s nepálskou armádou, polskými a italskými záchranáři, podařilo zachránit život této paní a tento příběh tak má šťastný konec.

Oldřich Klegr, Český zdravotnický tým

08.05.2015

Během pátku bylo ošetřeno celkem 65 pacientů. Mobilním zdravotnickým týmem (tentokrát ve složení jeden lékař, jedna sestra, jeden hasič a velitel týmu) v obci Timbu bylo ošetřeno 16 zraněných, dalších 9 pacientů bylo ošetřeno cestou zpět na základnu.

Při návratu týmu bylo zjištěno, že v obci Mahankal je zřícené zdravotnické zařízení (Primary Health Care Cente), chybí zde lékař a je potřeba zde ošetřit cca 50 pacientů denně. Z výše uvedených důvodů bylo rozhodnuto, že v následujících dnech bude český mobilní zdravotnický tým vyslán právě sem. Průzkumný tým se vydal do vesnice vzdálené asi 4 km od Mahankalu, aby zjistil, zda tam jsou také ranění.

Od novozélandského týmu obdrželi čeští lékaři informace o šíření průjmových onemocnění ve vesnicích Phartung (15 nakažených), Ichok (30 nakažených), Jyamire a Timbu.

Další mobilní tým byl na žádost místního starosty vyslán do obce Daduwa, kde byli ošetřeni tři pacienti a jeden transportován na základnu Melamchi k zajištění rentgenového vyšetření.

Celkem bylo k tomuto dni ošetřeno 450 pacientů, z toho 107 pacientů mobilním zdravotnickým tý­mem.

07.05.2015

Tento den bylo k 16 hodině ošetřeno 61 pacientů. Část týmu opět založila zdravotní ambulanci, která ve spolupráci s novozélandským zdravotnickým týmem a místním překladatelem ošetřila 7 pacientů. Mobilní zdravotnický tým (2 lékaři, 2 sestry, 2 hasiči a velitel týmu) působil v obci Timbu.

Zdejší pacientka se závažným řezným poraněním na dolní končetině byla po konzultaci s lékařem týmu převezena spolu s příbuznými k finálnímu ošetření do základny v Melamchi. Znovu byl vyslán průzkumný tým do oblasti Baruwa, po třech hodinách byl však průzkum ukončen a tým se vrátil zpět na základnu.

Ve večerních hodinách byl uskutečněn za asistence českých lékařů urgentní převoz pacientky k ošetření. K tomuto dni bylo ošetřeno celkem 385 pacientů, z toho 81 pacientů mobilním zdravotnickým tý­mem.

05.05.2015 23:44

Dne 5. května 2015 bylo do 16.00 hodiny ošetřeno 100 pacientů, z toho 38 mobilním zdravotnickým týmem. Ten byl ve složení 2 lékaři, 2 sestry, 2 hasiči a velitel týmu vyslán do obce Banskharka.

Od rána byl na cestách také průzkumný tým (tzv. Recco tým), který navštívil základnu polského zdravotnického týmu. Dále byl proveden průzkum v obci Timbu, kde působí novozélandský tým (nevládní organizace zabývající se distribucí potravin a přístřešků). Po poradě s představiteli této organizace a představitelem nepálské armády došlo ke shodě v nasazení mobilního zdravotnického týmu v Timbu, cca 20 km od Melanchi. Nasazení je naplánováno na 6. května 2015.

Průzkumný tým se v doprovodu nepálské armády dostal na stavbu tunelu pro dodávku vody do Káthmándú. Při cestě tam byli přepraveni vojáci, kteří evakuovali sklad výbušnin. Čeští hasiči upozornili odpovědné osoby na nebezpečí kontaminace řeky – zdroje pitné vody z poškozené nadzemní čerpací stanice nafty a doporučili jim vyčerpání této nafty a odvoz. Dále byla z naší strany doporučena sanace uniklých provozních kapalin z poškozených vozidel, aby nedošlo k poškození životního prostředí.

Traumatým úzce spolupracujeme nepálskou nevládní organizací Child Reach, která provádí terénní průzkum a pomáhá týmu s péčí o rodinné příslušníky pacientů.

04.05.2015 23:00

Mezi nejtěžší případy, které traumatým řešil, patřilo hyperglykemické kóma pacienta v bezvědomí, kde záchranáři asistovali při transportu do nemocnice v Dhulikhelu, včetně podpory dýchání. Další vážný případ byl v podobě astmatické pacientky s pneumotoraxem, která byla letecky přepravena z blízkosti české základny do nemocnice v Káthmandu.

Stále výborně funguje úzká spolupráce s polským a japonským týmem, zejména v závažných případech vyžadujících rentgenové a sonografické vyšetření v místní nemocnici, kde působí japonský team. Pro polský team zajišťují Češi převážně přijetí těžkých případů a jejich stabilizaci před přesunem do dalších zdravotnických zařízení, včetně přijetí v místní nemocnici.

Včera nebyl vyslán mobilní zdravotnický tým. Důvodem bylo hledání vhodné lokality dalšího nasazení. Velitel týmu s doprovodem provedl průzkum lokalit vytipovaných nepálskou armádou. Jako nejpotřebnější místo nasazení bylo zvoleno okolí Banskharka.

Tam bude hned ráno 5. května vyslán mobilní zdravotnický tým. Doprava členů týmu bude uskutečněna pronajatým vozem za doprovodu nepálské armády. Toto opatření umožňuje pružně reagovat na potřeby místních obyvatel.

O potřebách traumatýmu a perspektivě prodloužení nasazení se informoval také velvyslanec ČR v Indii Ing. Miloslav Stašek.

04.05.2015 14:00

Jeden z problémů, kterým musí tým na místě čelit, popsal velitel týmu Oldřich Klegr:

Zaskočily nás i kulturní odlišnosti. V Nepálu je zvykem, že s nemocným jde do nemocnice celá rodina. Naše prostorové kapacity jsou ale velmi omezené a není možné tolik lidí do stanu pustit. Vysvětlit tuto skutečnost místním obyvatelům je obtížné.

Jako prostředníci mezi námi a Nepálci jsou dva mladí lidé, kteří studovali v České republice a mluví česky i nepálsky. Tento chlapec a dívka nám pomáhají nejen se domluvit se s raněnými, ale i překonat kulturní odlišnosti. Pracují zadarmo 15 hodin denně, bez jejich pomoci by pro nás byla práce mnohem složitější.

03.05.2015 15:00

Mobilní tým ve složení 2 lékaři, 2 sestry, 2 hasiči a velitel týmu působil od rána ve městě Nawalpur, kde ošetřil 36 osob. Zbytek týmu na základně úzce spolupracuje s polskými a japonskými kolegy. Češi v Melamchi dnes ošetřili 42 zraněných. Honorární konzul České republiky zajistil dodávky balené vody a benzinu. Zítra ráno se rozhodne o dalším nasazení českého mobilního týmu.

02.05.2015 14:00

Sobotní atmosféru popsal Petr Novák, styčný důstojník trauma teamu:

Místo našeho působení je město Melamchi v regionu Chautara. Vystavěli jsme předsunutné zdravotnické zařízení dle standardů Světové zdravotnické organizace. S námi se na místě nachází i honorární konzul ČR v Nepálu p. Vishnu Kumar Agarwal, který nám velmi pomáhá.

Úzce spolupracujeme se záchrannými týmy z Japonska a Polska. Spolupráce byla navázána také s nepálskou armádou, nepálským ministerstvem zdravotnictví a organizací Childreach Nepal. Za chvíli se na naší základně koná jednání se zahraničními týmy a nepálskou armádou.

Od zahájení příjmu pacientů do této chvíle (14:00 SELČ) jsme ošetřili 20 pacientů z řad místního obyvatelstva. Zítra ráno bude vyslán mobilní zdravotnický tým do obtížně přístupných míst v okolí města Nawalpur v regionu Chautara. I my jsme zaznamenali dva menší otřesy země.

02.05.2015 08:40

Mobilní část trauma teamu ve složení 2 lékaři, 2 sestry, 2 hasiči, tlumočník a velitel zahájil svou činnosti v 05:00 hodin středoevropského letního času. Zbytek týmu sídlící v areálu nemocnice bude připraven poskytovat pomoc od 11:00 středoevropského letního času.

Transport těžce zraněných zajistí místní armáda terénními vozidly. Dle hlášení VGHMU bylo v Nepálu zaznamenáno další menší zemětřesení o síle 4,6 Magnitudo. Existuje zde možnost zborcení již narušených staveb.

01.05.2015 18:50

Traumatým dorazil do města Melamchi a staví si základnu v areálu nemocnice. Všichni členové týmu jsou v pořádku. Člen koordinačního týmu EU plk. Lukeš se zúčastnil jednání na nepálském ministerstvu zdravotnictví a v sídle OSN.

Jeho hlavním cílem bylo najít uplatnění pro evropské humanitární týmy, což se mu také podařilo (konkrétně našel uplatnění pro český, italský a německý humanitární tým).

Zítra odjíždí plk. Lukeš do mezinárodního štábu pro koordinaci zahraniční pomoci ve městě Gorkha, které je nejpostiženějším místem v Nepálu, a kde koordinace pomoci vázne.

01.05.2015 13:30

České záchranáře čeká 3 hodinová cesta do města Melamchi v regionu Chantara, kde bude místo jejich nasazení. Dopravu týmu a jejich průvodce na místo zajistila konzulka z Dillí. U města Melamchi jsou vytipovány tři lokality k umístění tábora a zdravotnické jednotky. Odsun těžce zraněných byl ujednán s nepálským ministerstvem zdravotnictví.

01.05.2015 07:40

Předběžné místo nasazení českého traumatýmu je město Melamchi v regionu Chantara, které je vzdálené cca 40 km od hlavního města a leží ve výšce 1500 m. n. m.

30.04.2015 14:30

Český traumatým zůstane ještě jednu noc do pátku 1. 5. 2015 v Káthmándú a čeká na určení vhodné lokality nasazení.

30.04.2015 10:00

Český tým záchranářů tzv. traumatým přistál ve 23:44 hod. středoevropského letního času (03:29 hod. místního času) v nepálském Káthmándú. Následovala vykládka materiálu do připravených vozidel, absolvování celních a imigračních procedur, vč. získání nepálského víza, a registrace v přijímacím centru mezinárodních záchranných týmů.

Poté záchranáři odjeli do místního hotelu ke krátkému odpočinku, kde budou vyčkávat na další instrukce týkající se místa jejich působení. V tuto chvíli jsou již ve spojení se všemi úřady, místním ministerstvem zahraničí i zástupci EU a zhruba do dvou hodin bude určeno místo, kam se přesunou. Záchranáři se již z místa spojili s Českou republikou, všichni jsou v pořádku.

Zároveň ve 03:30 hod. středoevropského letního času odletělo české letadlo z letiště Káthmándú zpět do České republiky s mezipřistáním v Abú Dhabí, kde proběhlo střídání posádky letadla. Na palubu letadla bylo za koordinace konzulky české ambasády v Dillí přijato 84 občanů zemí EU (ČR, Slovensko, Polsko, Španělsko, SRN, Maďarsko a Finsko).


V Nepálu působí i českých člen koordinačního týmu EU
Do nepálského hlavního města Káthmándú dorazil dne 29. dubna 2015 v ranních hodinách i český odborník v oblasti krizového řízení plk. Ing. Miroslav Lukeš z HZS Karlovarského kraje. Ten byl Českou republikou nominován a následně zařazen do koordinačního a vyhodnocovacího týmu Evropské unie.

Plk. Lukeš kromě zkušeností z přípravy na zvládání mimořádných událostí a krizových situací a ze zásahů složek IZS v ČR prošel speciálním výcvikem a nasbíral řadu zkušeností ze zahraničí, např. se podílel na vyhodnocování protipovodňových opatření v Nigérii nebo koordinoval humanitární pomoc na Filipínách po rozsáhlých tropických bouřích (obojí v roce 2013).

Koordinační a vyhodnocovací tým EU (tzv. EUCP tým) byl do oblastí postižených zemětřesením vyslán na základě oficiální žádosti Nepálu. O vyslání EUCP týmu rozhodlo Generální ředitelství Evropská komise pro humanitární pomoc a civilní ochranu (DG ECHO).

Hlavním úkolem týmu expertů je získání detailních informací o situaci v zemi, provedení průzkumu postižených oblastí a komunikace s místními úřady o potřebách v zemi. Na základě těchto informací pak mohou země Evropské unie cíleněji vysílat do postižené oblasti týmy, posílat materiální pomoc a řídit činnost tak, aby pomoc byla co nejefektivnější. EUCP tým také spolu s dalšími orgány mezinárodních struktur, zejména OSN, přispívá v postižené zemi k efektivnější koordinaci a distribuci zahraniční humanitární pomoci.

29.04.2015 15:30

Poté, co bylo letadlo s českým trauma týmem dnes ráno odkloněno do Dillí, začala vyjednávání o nejbližším možném termínu přistání na letišti v Káthmándú.

V tuto chvíli již máme potvrzeno, že naše letadlo může v Nepálu přistát před půlnocí našeho času, přesně ve 3,30 místního času. Během noci budou tedy záchranáři startovat z dillíského letiště. Letadlo se na letišti v Káthmándú může zdržet pouze 2 hodiny, během kterých bude potřeba vyložit všechen materiál a nabrat na palubu cestující, kteří využijí možnost vrátit se do České republiky.

Už v tuto chvíli se také organizuje určení místa nasazení a vnitrostátní přeprava, tak aby celý 34 členný tým byl co nejdřív schopen začít na místě pomáhat.

29.04.2015 11:30

Letadlo, které po půlnoci vzlétlo z Prahy s českými záchranáři do Nepálu, bylo ještě před letištěm Káthmándú odkloněno a nyní míří do indického Dillí. Tam bude muset výprava počkat na další možnost přistání v Nepálu.

Jiná možnost není, neboť pozemní cesty jsou pro přepravu příliš poškozené, uvedl server iDnes.cz.

29.04.2015 00:30

Letadlo odletělo z pražského ruzyňského letiště ve středu 29. dubna 30 min po půlnoci středoevropského letního času.

28.04.2015 21:50

Díky maximálním snahám společnosti Travel Service se podařilo zajistit odlet českého traumatýmu dnes o půlnoci z pražského ruzyňského letiště. S mezipřistáním v Turkmenistánu potrvá cesta záchranářů 10 hodin.

Vypravení takovéhoto letu do těchto oblastí (letiště je v horách), je náročné na celkovou přípravu letu a to jak po stránce koordinace, navigace, tak kvalifikace posádek. Travel Service má se zajišťováním podobného typu letů zkušenosti, pravidelně si u této společnosti objednávají služby i mezinárodní humanitární společnosti.

Letadlo bylo naloženo veškerým materiálem již v noci z 27. na 28. dubna. Celý 34 členný tým je také od včerejšího večera připraven k odletu. Čekalo se jen na povolení k přistání od nepálské strany. Důvodem dlouhého čekání na povolení je malá kapacita letiště v hlavním městě, velké množství letadel mířících do daném oblasti a složitý proces organizace humanitární pomoci.

Cestu tzv. traumatýmu a uvolnění částky 20 miliónů Kč schválila na svém pondělním jednání vláda České republiky. Jednotka ve složení: 9 lékařů a 10 zdravotních sester z Fakultní nemocnice Brno, 14 příslušníků HZS hl. m. Prahy a 1 průvodce by měla na místě zůstat dva týdny. Hlavním úkolem týmu je ošetření lehkých a středně těžkých poranění, které jsou následkem nedávného ničivého zemětřesení.

28.04.2015 08:00

Český traumatým stále nemá povolení k přistání v Káthmándú. Přestože během noci byl veškerý potřebný materiál naložen do letadla a celý tým je připraven k odletu, stále čekáme na povolení k přistání.

Podle posledních informací míří do oblasti velké množství letadel s pomocí, většina z nich v tuto chvíli také čeká buď na svých domovských letištích, nebo na letištích, kde měla mezipřistání nebo kam byla během letu odkloněna, na povolení v Nepálu přistát.

Členové týmu mají dnes do 12 hodin volný režim, pouze management týmu monitoruje situaci. Dále se bude rozhodovat až podle vydání či nevydání povolení.

Podle českého letového provozu by letadlo z pražské Ruzyně mohlo odstartovat dnes v 15,50 hodin a kdykoliv poté. Toto načasování je z důvodu, že na letišti v Káthmándú je velmi nebezpečné přistávat v noci. Let trvá přibližně 10 hodin, pokud tedy letadlo před 16 hodinou vzlétne, v Nepálu přistane po svítání.

27.04.2015

Traumatým ČR je mobilním posilovým zdravotnickým útvarem určeným k poskytování chirurgické, traumatologické a resuscitační a specializované péče poraněným a postiženým na místě hromadného neštěstí nebo katastrofy v rámci mezinárodní humanitární pomoci v zahraničí, tzv. předsunutá zdravotnická jednotka. Byl vytvořen ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví ČR, MV-generálního ředitelství HZS ČR a Fakultní nemocnice Brno.

Traumatým je složen z 34 členů, z toho bude 9 lékařů a 10 zdravotních sester z Fakultní nemocnice Brno a 14 příslušníků HZS hl. m. Prahy (členů USAR týmu). Se skupinou poletí také tlumočník/průvodce. Celá skupina by měla odletět ještě dnes v noci a zůstat na místě minimálně 14 dní.

Brněnští hasiči pomáhají s přepravou traumatýmu Fakultní nemocnice Brno. Hasiči odvážejí lékaře a sestry evakuačním autobusem. Potřebný materiál přepravují pomocí dvou nákladních automobilů.

David Jirouš, HZS Jihomoravského kraje

Jednotka traumatýmu pracuje ve stanech a je tvořena pracovišti triáže, kde probíhá příjem, třídění a primární vyšetření poraněných dvěma ambulancemi, které slouží pro ošetření menších a lehkých poranění, dvěma jednotkami intermediární péče, kde jsou ošetřováni a sledováni pacienti se závažnějšími poraněními, skladem a místem pro přípravu poraněných k odsunu.

Členové traumatýmu plní úkoly při prvotním třídění pacientů a postižených na místě mimořádné události, na pracovištích zajišťují jejich primární urgentní ošetření, stabilizaci celkového stavu a přípravu k přesunu do místního zdravotnického zařízení k definitivnímu ošetření a dalšímu léčení.

Přečtěte siUrban Search And Rescue - USAR týmy jsou připraveny pomáhat po celém světě

Logistickou část traumatýmu ČR tvoří členové USAR odřadu (Urban search and rescue team) Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy, kteří budou zdravotníkům poskytovat logistickou, technickou a velitelskou podporu.

To v praxi znamená, že na místě mají na starost celkové velení, koordinaci, komunikaci s místními úřady i mezinárodními organizacemi, zajišťují ubytování, přípravu a výdej stravy, polní toalety a sprchy, velitelské stanoviště a všeobecné zapojení do záchranných prací v místě mimořádné události, pozemní přepravu osob a materiálu, technickou podporu v průběhu mise a pomoc s transportem pacientů uvnitř polní zdravotnické jednotky.

Kompletní zdravotnický a technický materiál traumatýmu je uložen ve Skladovacím a opravárenském zařízení MV-GŘ HZS ČR ve Zbirohu. Zde je již v tuto chvíli materiál nakládán a bude převezen do Prahy.

HZS Jihomoravského kraje zajistí přepravu lékařů a sester spolu s materiálem do Prahy. Během následujících 2 hodin vyjede do Prahy autobus a doprovodný nákladní automobil.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet