Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra hasičů z Tachova prošla celkovou opravou ve firmě Kobit, financovalo ji město a Plzeňský kraj

V sobotu 18. dubna 2015 slavnostně převzali dobrovolní hasiči z Tachova nově opravenou Tatru. Za účasti dobrovolných i profesionálních kolegů, zastupitelů města Tachova, Plzeňského kraje, zástupců dodavatelské firmy Kobit a dalších významných hostů jim ji slavnostně předal starosta města pan Jiří Struček.

V roce 2014 se podařilo dohodnout s vedením města a Plzeňského kraje na celkové opravě vozu. Částkou 700 000 korun přispěl kraj, zbývající částku do celkových 1 573 847 korun dodalo město Tachov.

Práce na podvozku a kabině

Podvozek prošel důkladnou kontrolou a výměnou vadných dílů. Byly vyměněny vzduchové tlumiče pérování a rozvody vzduchu. V místě nástupu řidiče byla nainstalovaná přípojka tlakového vzduchu a konzervační zdroj.

V kabině byla vyměněna sedadla a strop. Byla zabudována police pro umístění vysílačky a ovládání světelné rampy. Nově je vozidlo osazeno výstražným zařízením a zábleskovými světly Predátor jak v předu, tak i vzadu.

V přední části palubní desky je umístěno ovládání skrápěcí lišty a v zorném poli řidiče obrazovka pro couvací kameru, která se automaticky spíná při zařazení zpátečky, během jízdy je to však možné i manuálně.

Práce na nástavbě

Byla vyměněna nádrž na vodu za pohledovou, s vloženou nádrží na pěnidlo. Dveře byly vyměněny za hliníkové roletky s podélnými madly. Nově vznikl prostor za kabinou vozu a před levým zadním kolem.

Přední schrány byly prodlouženy dolů a výfuk byl přesunut do původního prostoru rezervního kola. Do pravé zadní rolety byl namontován průtokový naviják.

Provedena byla rovněž celková oprava rozvodů vody od čerpadla a ovládacího panelu strojovny. Nově vznikla i výsuvná police nad čerpadlem pro drobný materiál.

Ve spodní části pod strojovnou je umístěna skrápěcí žabka. V horní části paluby jsou namontovány tři hliníkové bedny pro ženijní materiál a umístěny žebříky. V zadní části je namontován monitor, který lze odpojit a použít i mimo vozidlo. Samozřejmostí je výstup na horní plošinu zezadu.

Byla provedena celková výměna elektroinstalace, na bocích a vzadu jsou nyní světla pro osvětlení okolí vozu. Vznikly také tři napájecí body pro přídavný světlomet. V zadní části je pak umístěna sváděcí alej.

Sdílet