Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské muzeum v Bechyni vyhlásilo veřejnou sbírku, potřebuje finance na rekonstrukci a provoz

Nejen kvůli legislativním náležitostem je rekonstrukce zemědělského objektu v bezbariérové hasičské muzeum značně nákladná. Hasičské muzeum má v úmyslu požádat o dotaci, která je podmíněné spoluúčastí ve financování. Z vlastních prostředků však nejsou schopni tento podíl zajistit.

Muzeum požádalo o povolení veřejné sbírky na rekonstrukci a provoz hasičského muzea a jejich žádosti bylo vyhověno. Uvítají tak jakoukoliv finanční, popřípadě i věcnou pomoc, za kterou předem velmi děkují.

Své finanční dary můžete posílat na účet číslo 3859462359 / 0800


V roce 1974 tehdejší velitel Sboru dobrovolných hasičů Bechyně pan Antonín Zelenka přišel s myšlenkou zachovat hasičskou historii pro další generace. Se slovy „Kdo neuctívá historii, nemá nárok na budoucnost“ byl položen základní kámen Hasičského muzea v Bechyni – nejstaršího hasičského muzea svého druhu v tehdejším Československu. V budově židovské synagogy členové sboru odpracovali stovky brigádnických hodin, aby připravili prostory pro expozici. Pomáhali všichni – muži i ženy. Exponáty se sháněly, kde se dalo – něco našli lidé ve stodolách, jiné zapůjčily okolní sbory. Vznikla tak sbírka historických hasičských exponátů, některých až 400 let starých.

Bohužel v roce 2000 jsme byli nuceni budovu židovské synagogy opustit. Hledaly se nové prostory, protože nikdo nechtěl nechat muzeum zaniknout. Po dlouhých jednáních bylo nalezeno řešení – město podalo sboru nabídku umístění exponátu do budovy městského muzea, které v té době nefungovalo. Budova byla ve velmi špatném stavu a otevření nové expozice bylo podmíněno rekonstrukcí budovy a vnitřních prostor. Opět členové sboru odpracovali stovky a stovky brigádnických hodin zdarma a udělali vše pro to, aby muzeum nemuselo být zrušeno. Podařilo se tak zachránit naše nejstarší hasičské muzeum a už v roce 2001 byla otevřena první výstava historických hasičských exponátů v bodově městského muzea.

O několik let později otevřelo ve své budově expozici i městské muzeum. Přišlo s požadavkem, že se potřebuje rozvíjet a tak hasičskému muzeu byla vypovězena nájemní smlouva z prostor, které sami v rámci brigád zdarma zrekonstruovali. Opět se tak začalo hledat řešení pro muzeum, aby zcela nezaniklo. Po dalších zdlouhavých jednáních a hledání případných prostor se nakonec našlo řešení. Krajské sdružení hasičů České Budějovice za podpory Krajského úřadu Jihočeského kraje zakoupilo budovu bývalého zemědělského výkupu a nás čeká další, již třetí budování expozice hasičské historie s exponáty již z doby Marie Terezie. Jak se lze dočíst v návštěvní knize, naše výstava hasičské historie je uznávána i turisty ze zámoří, kteří do muzea zavítali. V letošním roce uplyne 141 let od založení Sboru dobrovolných hasičů v Bechyni a 41 let od otevření Hasičského muzea v Bechyni.

Jenovéfa Uličná
starostka SDH Bechyně
Sdílet