Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedm jednotek hasičů likvidovalo požár chaty v lokalitě Kopánky na Uherskobrodsku

Rozsáhlý noční požár zcela zničil celodřevěnou jednopodlažní chatu v lokalitě Kopánky. Intenzita hoření byla tak velká, že hrozilo rozšíření požáru na blízký lesní porost.

Požár byl na tísňovou linku krajských hasičů oznámen v 00:35 hodin. Po zpracování přijatých informací vyslal operační důstojník na místo jednotku profesionálních hasičů stanice Uherský Brod a jednotky dobrovolných hasičů obcí Bánov, Starý Hrozenkov, Bojkovice, Nivnice a Březová.

Jako první se na místo požáru dostali uherskobrodští profesionálové, ke kterým se postupně připojovaly další povolané jednotky. Mimo hašení plameny pohlceného objektu se hasiči soustředili na ochranu blízkého lesa. To se jim také podařilo a k šíření požáru nedošlo.

Vzhledem ke skutečnosti, že požár vznikl v odlehlé lokalitě bylo nutné zabezpečit doplnění cisteren vodou. Na místo proto byli vysláni i profesionální hasiči stanice Uherské Hradiště s cisternou pro velkoobjemové hašení. K likvidaci požáru bylo nasazeno celkem osm cisternových vozidel.

V 01:25 hodin dostali hasiči požár plně pod svou kontrolu a pokračovali v likvidačních pracích. Vzhledem k rozsahu zasažení bylo po příjezdu majitele rozhodnuto, že objekt bude ponechán ke kontrolovanému dohoření.

Po třetí hodině začal velitel zásahu postupně stahovat nasazené jednotky. Jako dohlídka byli na místě ponecháni pouze hasiči dobrovolné jednotky obce Starý Hrozenkov.

Stanovení příčiny vzniku požáru a výše vzniklé škody budou předmětem dalšího vyšetřování hasičů a policistů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet