Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Petřvaldíku hořel velkokapacitní seník, škoda byla stanovena na více než 8 milionů korun

Osm jednotek hasičů zasahovalo během pondělního večera a noci (11. 5. 2015) v obci Petřvald, místní části Petřvaldík (okres Nový Jičín), u požáru krytého velkokapacitního seníku s plechovým pláštěm. Předběžná škoda byla odhadnuta na 3 miliony korun.

Nasazena byla mj. automobilová plošina AP 30 MB Econic ze stanice HZS MSK Slezská Ostrava, pomáhal i zemědělský nakladač, který části hořícího sena vyvážel na volnou plochu, kde je hasiči uhasili. Zásah hasičů bude pokračovat minimálně během úterního dopoledne. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření.

Operační středisko hasičů bylo o ohni informováno v pondělí krátce před 19. hodinou. Na místo vyjely čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Bílovec, Nový Jičín, Ostrava-Hrabůvka a Slezská Ostrava, společně s nimi čtyři jednotky dobrovolných hasičů Petřvaldík, Petřvald, Brušperk a Studénka. Jednotky se během noci a úterního rána vystřídaly – za čerstvé síly.

Požár se dosud obešel bez zranění. Seník je vysoký odhadem osm metrů, půdorys má 60×20 metrů.

12.05.2015

Tři jednotky hasičů hlídaly v úterý 12. 5. 2015 dopoledne požár velkokapacitního krytého seníku v Petřvaldu, místní části Petřvaldík (okres Nový Jičín), uvnitř něhož začalo hořet v pondělí večer. Seno se nechává po dohodě s majiteli kontrolovaně dohořívat, což bývá nejobvyklejší postup při požárech stohů se senem či slámou, mj. kvůli množství obtěžujícího kouře a další nevyužitelnosti spálené pícniny či podestýlky.

Původně obrovská hořící hromada dvou tun balíků s lisovaným senem od pondělního večera viditelně klesla. Proto je již na úterní odpoledne naplánováno pro šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů vyklízení seníku a hašení kupek sena venku, opět ve spolupráci se zemědělským nakladačem.

Předběžná škoda byla v první fázi odhadnuta na 3 miliony korun. Po dohodě s majiteli byla zvednuta na 8,3 milionu korun. Osm milionů korun má být škoda na samotné ocelokolně s pláštěm z hliníkových plechů a jejím vybavení, mj. portálovém jeřábu. Tři sta tisíc korun je škoda na lisovaném seně a třech metrácích sladového květu (hromada ve vjezdu do seníku).

V úterý dopoledne hlídaly pokračující dohořívání sena tři jednotky dobrovolných hasičů – z obcí Petřvald, Studénka a Jistebník. Povětrnostní podmínky byly příznivé, takže kouř obyvatele nedalekých rodinných domků neobtěžoval.

Osm jednotek se zapojilo v úterý 12. 5. 2015 odpoledne do vyvážení a hašení hořících kup lisovaného sena z velkokapacitního seníku v Petřvaldu, místní části Petřvaldík (okres Nový Jičín), uvnitř něhož začalo hořet v pondělí 10. 5. 2015 večer. Většinu sena se podařilo ve spolupráci se zemědělským nakladačem vyvézt během osmi hodin ven, a požár tak uhasit do úterní půlnoci, do středečního rána hlídaly zbytky po požáru dvě jednotky dobrovolných hasičů.

Na vyvážení a hašení sena na volné ploše se podílely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Bílovci a Novém Jičíně, společně s nimi šest jednotek dobrovolných hasičů – z obcí Petřvald, Petřvaldík, Jistebník, Příbor, Studénka a Brušperk. Hasiči z Příbora a Studénky hlídali požářiště až do středečního rána, pak místo předali zástupcům majitelů, kteří zajistili další hlídání vlastními silami.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet