Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru v centru České Lípy zasahovalo deset jednotek, hořela střecha třípodlažní budovy

Hasiči dnes odpoledne bojovali s rozsáhlým požárem střešní konstrukce historického objektu v centru České Lípy. Informaci o požáru obdrželi přes tísňovou linku 112 v 15:10 hodin. Operační důstojník vyhlásil poplach deseti jednotkám.

Na místo se okamžitě sjelo 12 cisternových automobilových stříkaček a výšková technika. Hasiči utvořili průzkumné skupiny a v dýchací technice vnikli do objektu a prohledali ho, uvnitř nebyl nikdo nalezen. Hasiči odpojili objekt od elektřiny a veškeré síly a prostředky soustředili na hasební práce.

Požár zasáhl (na částečně třípodlažní budově) střešní konstrukci velikosti 60×20 metrů, na několika místech došlo k propadům. V době vydání zprávy (18:00 hodin) jsou jednotky stále na místě a probíhá dohašování skrytých ohnisek.

Příčinou požáru byla nedbalost při používání otevřeného ohně, kdy na střešní konstrukci probíhaly svařovací práce pomocí hořáku a tlakové lahve. Výše škody je v šetření, řádově půjde o miliony koruny.

Povolané jednotky: HZS LK PS Česká Lípa, HZS LK PS Liberec, Česká Lípa, Česká Lípa – Dobranov, Nový Bor, Zákupy, Holany, Skalice u České Lípy, Sloup v Čechách, Stružnice – Jezvé.

14.05.2015

Některé jednotky zůstávaly na místě zásahu až do rána a dohašovaly skrytá ohniska. Během včerejšího odpoledne u požáru zasahovalo přes 60 hasičů, soustředili se hlavně na obranu sousedících objektů, které byly propojeny v zástavbě střešní konstrukcí.

Při pohybu v místě zásahu museli být hasiči velice opatrní, pár minut po jejich příjezdu již byla střešní konstrukce vyhořelá, propadávala se a hrozilo zřícení na některého ze zasahujících. Stejně opatrně si museli počínat při strhávání prohořelých částí, taktéž se propadávaly stropy nejvyššího nadzemního podlaží.

Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 8 milionů korun, hasičům se podařilo uchránit majetek v hodně 7 milionů korun.

Foto: Daniel Rösler & Tomáš Knobloch
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet