Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení v Domově U Biřičky v Hradci Králové prověřilo součinnost složek integrovaného záchranného systému

Dne 12. května 2015 v odpoledních hodinách se v zařízení sociálních služeb Domov U Biřičky v Hradci Králové konalo taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému. Námětem cvičení byly záchranné a likvidační práce při zdolávání mimořádné události, konkrétně evakuace osob a majetku z důvodu požáru.

Domov U Biřičky je poskytovatelem sociálních služeb seniorům, kteří z důvodu věku, zdraví a sociální situace potřebují pravidelnou pomoc druhého člověka. Rozlehlá šestipatrová budova má celkovou kapacitu 355 lůžek a nabízí ubytování v jednolůžkových, dvoulůžkových a vícelůžkových pokojích, většinou s balkónem.

Námětem cvičení byl požár, který vznikl v nočních hodinách na pokoji jednoho z klientů ve třetím nadzemním podlaží. Elektrická požární signalizace předala hlášení na krajské operační a informační středisko hasičů a vznik požáru byl vzápětí potvrzen noční službou tlačítkovým hlásičem.

Na základě tohoto námětu byla v rámci cvičení prověřena součinnost hasičských jednotek a složek integrovaného záchranného systému s obsluhujícím personálem. Na místě zasahovaly dvě profesionální jednotky z Hradce Králové a šest jednotek sboru dobrovolných hasičů z částí obce Hradec Králové Třebeš, Malšovice, Malšova Lhota, Plácky a Svinary.

Technické prostředky zahrnovaly mimo jiných automobilový žebřík a evakuační autobus. Cvičně bylo z objektu evakuováno osmdesát osob. Je třeba uvést, že figuranti nebyli skuteční klienti zařízení, ale studenti středních škol s instrukcemi o vlastním zdravotním stavu, mobilitě a chování ve stresové situaci.

Cílem cvičení bylo prověřit systém vyrozumění složek integrovaného záchranného systému, připravenost a akceschopnost jednotek požární ochrany a také postupy při transportu starších a nemocných osob.
Hasičský záchranný sbor děkuje touto cestou všem zúčastněným za spolupráci při přípravě a realizaci taktického cvičení.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet