Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři požáry lesů hasiči hasili na Českolipsku, na pomoc přiletěly s bambi vakem i policejní vrtulníky

Celé včerejší odpoledne, večer i dnešní dopoledne bojovali hasiči s lesními požáry na Českolipsku. První z požárů byl ohlášen včera v 15:09 v lokalitě Hvězda (Blíževedly). Až do večerních hodin zde zasahovalo 12 jednotek.

Před 16. hodinou vyjížděly jednotky k požáru v Jestřebí, kde zasahovalo 6 jednotek a ještě večer se jim podařilo požár zcela zlikvidovat.

Třetí požár na Českolipsku včera ohlašoval v 19:06 letec na rogalu. Požár zasáhl borovicový lesní porost o rozloze několika hektarů v části obce Tuhanec (oblast kolem Obroku). Šlo o plamenné hoření a na některých místech byly stromy opálené do výšky tří až čtyř metrů.

Na místě se postupně vystřídalo 11 jednotek hasičů a s hašením a monitoringem včera pomáhaly také dva policejní vrtulníky. Ty provedly kolem dvaceti shozů hasební látky, vodu nabíraly v rybníce obce Holany.

Kvůli bezpečnosti hasičů byl zásah za tmy přerušen a dnes dopoledne jednotky pokračovaly při dohašování. V této lokalitě bojují hasiči s požáry každým rokem. Hašení jim komplikuje velké převýšení a skalnatý terén se spoustou strží. Letos požár postihl obzvláště nepřístupný terén, do kterého nemohli hasiči najet svou těžkou technikou.

Situaci ztěžovalo také minimální pokrytí signálem operátorů a problémy s dorozumíváním v místě zásahu měli hasiči i na digitální radiové síti.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet