Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Energetického centra v Otíně hasiči přijeli k požáru, jednalo se ale o prověřovací cvičení

Požár ve skladu paliva a záchrana zraněné osoby byl námět cvičení připraveného na čtvrtek 21. května 2015 pro profesionální hasiče z jindřichohradecké stanice. Cvičení bylo plánované jako cvičení prověřovací, což znamená, že hasiči se až na místě události dozvěděli, že se nejedná o reálný zásah.

Plán cvičení předpokládal požár nákladního automobilu ve skladu paliva Energetického centra, s. r. o. Požár se z vozu rozšířil i na balíky slámy, které byly na voze naskládány a které se následně z vozu sesunuly na jednoho z pracovníků skladu. Na vzniklou situaci upozornil řidič nákladního auta krizový personál centra a událost pak byla nahlášena na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje.

Operační důstojníci pak na místo vyslali osádky dvou cisteren jindřichohradeckých profesionálů. Velitel zásahu po příjezdu ke skladu obdržel základní informace o pravděpodobně zraněné osobě zavalené balíkem slámy a hořícím nákladním automobilu.

Po provedeném průzkumu pak rozhodnul o nasazení hasičů, kteří budou hasit hořící automobil a vnitřek skladu, a dalších hasičů, jejichž úkolem bude vyhledat zavalenou osobu a vynést ji ze skladu ven. Celý zásah jednotky netrval déle než hodinu.

S čím musí v průběhu zásahu počítat hasiči při požárech v objektech takového typu, jako jsou sklady paliv?

Komplikacemi můžou být například obtížný přístup ke skladovanému materiálu (vysoká skladovací výška, regálové překážky,…), „dominoefekt“ při zřícení regálů (balíků slámy), skladování i jiných surovin a výrobků než těch, které jsou uvedeny ve skladové dokumentaci, možnost uskladnění hořlavých látek, nebezpečí výbuchu přítomných tlakových láhví, chybějící dokumentace o skladu a skladovaném materiálu nebo uzamčení skladu či jeho částí…

Velitel stanice HZS ÚO Jindřichův Hradec mjr. Ing. Lukáš Janko cvičení zhodnotil jako velice přínosné:

Zasahovali jsme v netradičním prostředí energetického provozu, kde musíme operativně rozhodnout o použití specifických postupů jak při zvládnutí požáru tak i při záchraně a transportu pacienta.

Zároveň jako pozitivní zhodnotil činnost obsluhy a členů havarijního štábu provozu a jejich velmi dobrou a účelnou spolupráci se zasahující jednotkou HZS.


V našem ekologickém provozu je zahoření paliva jednou z nejpravděpo­dobnějších příčin vzniku požáru. Ceníme si proto možnosti ověřit činnosti a spolupráci našich zaměstnanců s jednotkou HZS ÚO Jindřichův Hradec.

řekl provozní ředitel EC JH Libor Maxa


Při havarijním cvičení byla ověřena reakce a následné činnosti obsluhy EC Jindřichův Hradec, aktivace členů Havarijního štábu provozu a jejich spolupráce se zasahující jednotkou HZS. Cvičení prokázalo, že zaměstnanci EC JH jsou schopni v součinnosti s příslušníky HZS řešit a úspěšně zvládnout i tento typ mimořádné události.

Při vyhodnocení havarijního cvičení nebyly zmíněny žádné nedostatky.

shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijních cvičení na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ

Dnešní Energetické centrum Jindřichův Hradec je původní energetika textilního podniku Jitka, která používala jako palivo výhradně mazut a plyn. Na místě mazutových kotlů K1 a K2 byl následně vybudován čistě biomasový kotel K5 a ve strojovně instalována nová odběrová turbína TG3 s kondenzací.

Chladicí voda je zde ochlazována na chladicí věži s přirozeným tahem. Pro palivo rostlinného původu byla postavena uzavřená hala na cca třídenní zásobu paliva. Základním palivem jsou balíky slámy, sena a cíleně pěstované energetické rostliny. Palivo je sváženo z okruhu cca 70 km vlastní dopravou.

Je uskladněno v hale, kde je již automatickým podavačem rovnáno do palivových cest. Dvojicí řetězových dopravníků je následně dopraveno k rozdružovači a dále šnekovým podavačem tlačeno do kotle na rošt.

Martin Schreier
mluvčí Skupiny ČEZ pro obnovitelné zdroje
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet