Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěž „Mladý záchranář – hasičem v akci“ v Jihočeském kraji zná vítěze

Ve čtvrtek 21. května od 10 hodin proběhlo na Krajském ředitelství Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje v Českých Budějovicích finálové kolo dlouhodobé soutěže „Mladý záchranář – hasičem v akci“. Soutěž byla určena pro žáky základních škol Jihočeského kraje a účastnily se jí pětičlenné týmy žáků 1. až 5. tříd a žáků 6. až 9. tříd.

První kolo soutěže bylo spuštěno přes sociální síť facebook, kam se přihlásilo více než šest desítek dětských týmů. Ty pak plnily po dobu několika měsíců různé úkoly, jež měly jak vědomostní nebo teoretické, tak i praktické zaměření.

Soutěžní družstva se potýkala s úkoly zaměřenými na hasební prostředky, požární techniku či na téma evakuace. Kromě toho soutěžící museli například navrhnout a vytvořit pro svůj tým vlajku nebo vymyslet na téma „hasiči“ komiks nebo vtip.


Do druhého – finálového kola se probojovalo šest a šest družstev, které byly v prvním kole ve své věkové kategorii nejúspěšnější. Druhé kolo na stanici v Českých Budějovicích bylo na rozdíl od kola základního zaměřené čistě na praxi.

Soutěž pro všechny týmy probíhala v duchu opravdového zásahu hasičů, a to od přijetí tísňového volání a vyslání jednotek přímo na Operačním a informačním středisku HZS Jihočeského kraje, jízdy k zásahu v opravdovém zásahovém voze, přes vlastní zásah, jeho šetření až po prezentaci zásahu médiím.

Soutěžní družstva musela zkrátka provést to, co musí provést příslušníci hasičského záchranného sboru, když likvidují mimořádnou událost. Celá soutěž byla organizátory vytvořena tak, aby byla co nejvíce přiblížena realitě.

A jak to celé dopadlo?

Vítězem v kategorii mladších žáků se stal tým Borovanští Soptíci, mezi žáky druhého stupně škol zvítězili Hasičky Zhoř.

Jak na soutěž, která v této podobně s velkým ohlasem proběhla už v loňském roce a která i letos měla u žáků veliký úspěch, pohlíží ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš: „Naši soutěž považuji za velmi úspěšnou preventivní akci, kde děti mají možnost se seznámit s reálnými podmínkami činnosti profesionálních hasičů.“

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet
Přiložené soubory
Výsledková_listina_2015_-_finálové_kolo.xls zobrazit online XLS 33 kB