Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obcí Kal na Klatovsku otřásl výbuch a během chvíle bylo hospodářské stavení na návsi v plamenech

V neděli 24. května 2015 malou obcí Kal na Klatovku krátce před půl čtvrtou hodinou ráno otřásl výbuch a během chvíle bylo hospodářské stavení na návsi v plamenech. Na místo vyslalo operační středisko profesionální hasiče a dvě dobrovolné jednotky z Klatov a jednotku z Bezděkova.

Při příjezdu jednotek bylo dřevěná stodola v plamenech. Hasiči v prvních chvílích zásahu nasadili veškeré síly a prostředky, aby se požár nezoršířil na zděnou budovu se stáním pro dobytek vzdálenou asi 4 metry od hořící stodoly na jedné straně, ani na obytný dům v těsné blízkosti na straně druhé.

Na střeše stodoly i druhého objektu byla nainstalována fotovoltaika. Během noci hasiči mohli zasahovat bez ohledu na toto zařízení. Problém nastal v ranních hodinách. Panely nebylo možné odpojit. A protože několik z nich požár neponičil, hrozilo nebezpečí, že začnou vyrábět el. proud. Naštěstí hasiči stihli střechu dohasit před východem slunce.

Při hašení požáru utrpěl majitel rozsáhlé popáleniny na nohou. Popáleniny prvního a druhého stupně má i jeden ze zasahujících hasičů. Oba muže odvezla ZZS do nemocnice. Majitelce hasiči poskytli první intervenční péči.

Hasiči stále dohlížejí na požářiště. V současné chvíli jsou na místě vyšetřovatelé z řad HZS i PČR, měl by být na místě i pes na vyhledávání hořlavých látek.

Předběžně byly škody vyčísleny na milion korun, s tím, že se předpokládá několikanásobné navýšení. Uchráněné hodnoty se zatím odhadují také na jeden milion.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet