Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Kraji Vysočina byli oceněni medailemi, práci profesionálů představuje obyvatelům kraje video

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek v pátek 22. května 2015 večer předal v Horáckém divadle Jihlava devětadvacet záslužných medailí Kraje Vysočina za rozvoj krajského integrovaného záchranného systému a především za záchranu lidských životů.

Kraj Vysočina je dlouhodobě nejbezpečnějším krajem v rámci České republiky. Složky IZS jsou důležitým stabilizačním prvkem a kraj se k nim v žádném případě neotáčí zády, naopak dlouhodobě finančně podporuje nad rámec svých povinností vybavenost i připravenost všech složek napříč regionem.

připomněl hejtman Jiří Běhounek

Šest příslušníků Hasičského záchranného sboru ocenění převzalo za přítomnosti generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky brig. gen. Ing. Drahoslava Ryby, ředitele Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina plk. Ing. Petra Beneše a starosty Krajského sdružení dobrovolných hasičů Jana Slámečky.

Tři z nich byli přitom oceněni medailí prvního stupně, a to za záchranu lidského života.

Ocenění příslušníci Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina

por. Ing. Hana Doležalová (krajské ředitelství, KOPIS)
pprap. Martin Zadina (územní odbor Havlíčkův Brod, stanice Havlíčkův Brod)

V loňském roce na dovolené ve Francouzských Alpách při vysokohorské túře zachránili italského turistu, který spadl ze skály. Zaslechli jeho zoufalé voláni a zhruba po hodinovém hledání jej nelezli. Ihned mu poskytli předlékařskou první pomoc a se zraněným neustále komunikovali.

Následně pomohli přivolaným zdravotníkům s transportem zraněného muže do vrtulníku. Za záchranu lidského života převzali záslužnou medaili I. stupně, stejně jako


nstržm. Jan Doležal (územní odbor Třebíč, stanice Jemnice)

V době mimo službu poskytl tento profesionální hasič, který trvale slouží na stanici v Jemnici vloni při dopravní nehodě u Kralic nad Oslavou předlékařskou první pomoc zraněné řidičce vozidla, která ležela v příkopu. Bez jeho profesionální a včasné pomoci by žena zřejmě nehodu nepřežila.


plk. Mgr. Luboš Vacek (ředitel územního odboru Havlíčkův Brod)

Za dlouhodobé nadstandardní výkony a vysokou profesionalitu byl oceněn medailí za zásluhy II. stupně. Luboš Vacek pracuje u HZS Kraje Vysočina již 24 let a mimo jiné získal v minulosti i ocenění Hasič roku. Pod jeho velením zvládli havlíčkobrodští profesionální hasiči celou řadu mimořádných událostí, například loňský pád mostu ve Vilémově.

Ve volném čase aktivně působí v SDH a organizuje řadu soutěží pro hasičskou veřejnost.


nprap. Jiří Chalupník (územní odbor Havlíčkův Brod)

K Hasičskému záchrannému sboru Kraje Vysočina nastoupil v roce 1992. V současné době působí ve funkci technika komunikačních a informačních systémů. Dokáže tak zužitkovat své znalosti techniky a věcných prostředků. Mimo jiné se také účastnil i řady zásahů u mimořádných událostí po celé republice.


ppor. František Eli Svoboda (územní odbor Žďár nad Sázavou, stanice Žďár nad Sázavou)

František Eli Svoboda nastoupil k profesionálním hasičům v Kraji Vysočina před 28 lety. V současné době působí jako velitel čety na stanici ve Žďáře nad Sázavou. Mimo jiné také působí jako rozhodčí na soutěžích ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, a to jak na krajské, tak také na republikové úrovni.

Ocenění příslušníci Sboru dobrovolných hasičů

Kamila Bartošková

Už deset let se intenzivně věnuje požárnímu sportu. Na kontě má několik individuálních úspěchů na republikové úrovni. Toho nejvýraznějšího dosáhla vloni, kdy se stala dorosteneckou mistryní republiky v běhu na 100 metrů s překážkami a vicemistryní ve dvojboji.

Na Mistrovství světa získala bronzovou medaili v běhu na 100 metrů s překážkami a zlato jako členka vítězného reprezentačního týmu v požárním útoku a také za celkové prvenství českého týmu. Po maturitě chce studovat na lékařské fakultě.


Břetislav Česnek

Členem Sboru dobrovolných hasičů Trnava je úctyhodných 46 let. Byl aktivním členem soutěžního družstva, pracoval i v radě mládeže při okresním sdružení hasičů. Své bohaté zkušenosti a organizační schopnosti také předával mladším kolegům.

Pod jeho vedením získaly ženy a dorostenky z SDH Trnava jedenáctkrát po sobě titul mistryně ČR v požárním sportu. Jako starosta obce podporuje činnost dobrovolných hasičů i spolupráci s Hasičským záchranným sborem Kraje Vysočina. Za svou dlouholetou činnost byl oceněný mnoha vyznamenáními, vloni získal Řád svatého Floriána.


Zdeněk Novák

Nominovaný je dlouhá léta vedoucím okresní odborné rady prevence a členem krajské odborné rady prevence. Pod jeho vedením se okresní rada po letech stagnace opět zapojila do práce a začala plnit svou službu. Má přirozenou autoritu a je dobrým příkladem pro ostatní členy.

Pracuje velmi svědomitě a zodpovědně, účastní se odborných seminářů a školení a nové poznatky zapracovává na okresní i celokrajské úrovni. Dříve byl starostou městyse Štoky, kde se zasadil o rozvoj jednotek požární ochrany.


Jiří Jaroš

Nominaci si vysloužil za svou dlouhodobou činnost, dobrovolným hasičem je už přes 50 let. Ve 26 letech byl zvolený do čela hasičského sboru v Řídelově, ve kterém stojí dodnes. I přes nedostatek zkušeností si počínal zdatně a už více jak půl století patří k nejaktivnějším členům.

Práci v hasičském sboru bere jako své poslání. Kolegové oceňují především jeho přirozenou autoritu, nadšení a čestnost.


Daniel Nečas (záslužná medaile I. stupně)

Tento mladý dobrovolný hasič z SDH Sněžné vloni v červenci zachránil na Milichovském rybníku na Žďársku dva handicapované účastníky tábora. Uprostřed rybníka se s nimi převrátila loď. Nominovaný uslyšel křik a vydal se jim s lodí na pomoc. Prvního tonoucího vytáhl, a ihned ho začal oživovat.

Poté, co se mu podařilo obnovit jeho základní životní funkce, pustil se do záchrany druhého tonoucího, kterému docházely síly. Kvůli větší hmotnosti ho ale nedokázal vytáhnout z vody, snažil se ho tak udržet nad hladinou mezi loděmi a bezpečně ho dopravil na břeh.

Sdílet