Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči z Prahy-západ se o víkendu věnovali odborné přípravě jednotek SDH

V sobotu 23. května 2015 absolvovali členové jednotky SDH Černošice–Mokropsy odbornou stáž na stanici HZS Středočeského kraje v Řevnicích. Společný výcvik probíhal pod vedením velitele čety směny C.

Dopolední hodiny strávili hasiči na řece Berounce v oblasti Řevnice-Lety, kde si při výcviku na klidné vodní hladině zopakovali dovednosti při ovládání plavidel a záchraně tonoucího (např. přiblížení k postižené osobě, různé způsoby jejího vyzdvižení do člunu).

V místě cvičení bylo po povodních v roce 2013 strojně upraveno koryto řeky, a tak se součástí výcviku stalo také seznámení s vodním tokem v okolí pro případ nasazení plavidel při skutečném zásahu.

Výcvik i teoretická příprava, včetně školení bezpečnosti práce, probíhal pod vedením odborného instruktora.

Po ukončení výcviku na vodě se jednotky přesunuly na stanici Řevnice, kde bylo provedeno ošetření a údržba použité techniky a ochranných prostředků.

V odpoledních hodinách byl výcvik pod vedením technika strojní služby a členů lezecké skupiny doplněn o použití výškové techniky. Hasiči si prakticky procvičili zásady bezpečnosti práce při používání výškové techniky a strojníci směny absolvovali pravidelnou odbornou přípravu v ovládání AZ 30 MB Atego.

Ten samý den se konala také pravidelná odborná příprava velitelů a strojníků jednotek SDH okresu Praha-západ. Vše proběhlo pod vedením velitele stanice Řevnice, velitele čety směny A stanice HZS Řevnice a technika strojní služby stanice HZS Roztoky.

Velitelé jednotek SDH se sešli v hasičské zbrojnici SDH Zbraslav a strojníci v klubovně SDH Skochovice. Odborná příprava byla vedena podle osnov GŘ HZS ČR pro uvedenou pravidelnou odbornou přípravu s důrazem na zásady bezpečné jízdy a dodržování zásad bezpečnosti práce. Hasiči byli také seznámeni se specifickými úpravami v organizaci radiového spojení jednotek PO na území Středočeského kra­je.

Poděkování patří SDH Zbraslav a SDH Skochovice, kteří poskytli své zázemí a pomohli tak zajistit kulturní podmínky pro konání odborné přípravy.

PS Řevnice a Jílové
Sdílet