Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Premiér Sobotka slíbil rozdělit mezi dobrovolné hasiče 97 milionů korun, většina bude použita na nákup nové techniky

Předseda vlády Bohuslav Sobotka představil v sobotu 4. července 2015 na V. sjezdu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v Pardubicích spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem fungování Fondu zábrany škod, který přinese dobrovolným hasičům v letošním roce 97 milionů korun. Dále se sjezdu zúčastnili ministr financí Andrej Babiš a místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Změna zákona o pojišťovnictví, která hasičům peníze přiznává, platí od začátku roku 2014. V letošním roce ale dobrovolní hasiči poprvé získají větší finanční prostředky. Částku 97 milionů korun si rozdělí celkem 45 obcí, peníze pak budou využity především na nákup zásahové techniky.

Do Fondu zábrany škod odvádějí pojišťovny povinně 3 procenta z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Prostředky si pak rozdělí dobrovolní a profesionální hasiči, nebo záchranáři a další subjekty.

Premiér zároveň uvedl, že si velmi váží dobrovolné práce hasičů, která přispívá k zajišťování bezpečnosti obyvatel České republiky. S jejich zástupci se sešel už na začátku června v Kramářově vile. V obci Šošůvka se pak předseda vlády zúčastnil oslavy 120. výročí založení sboru dobrovolných hasičů v Šošůvce.

Sdílet